MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap

MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap
76/496-182 :: 30/9-439-158 :: info@mezohir.hu

A kukorica gyomirtása II. – Állománykezelés

Az utóbbi években egyre többen végeznek csak állománykezelésre alapozott gyomirtást. Ez lehet egyszeri, vagy osztott kezelés. A kukorica 3 leveles állapota után már az alapgyomirtástól eltérő típusú gyomirtó szereket kell használni az állománykezelésre (posztemergens kezelés).

2002-05
[ tartalomjegyzék ]

 

Az állománykezelés jellemzői:

– A kezelés során már ismert, kikelt gyomok ellen lehet védekezni, így könnyebb a szer kiválasztása.

– Évelő gyomnövények és néhány ellenálló egyéves csak ekkor irtható. Ilyen növények a mezei acat, az apró szulák, a hamvas szeder, a fenyércirok, a tarackbúza, az árvakelésű napraforgó, a selyemmályva, a csattanó maszlag és a szerbtövis.

– Az időjárás kevésbé befolyásolja a gyomirtó hatást. A szer hatásához bemosó csapadék nem szükséges, viszont a kezelést követő néhány órán belül lehullott csapadék rontja a gyomirtó hatást.

– Rövid az az időtartam, amikor a kukorica és a gyomnövény is megfelelő fejlettségű a kezeléshez. A területen lévő gyomnövények fejlettségének figyelembevételével kell a védekezést időzíteni, de az csak a kukorica 7-8 leveles fejlettségéig alkalmazható.

– Az egyéves kétszikűek 2-4 leveles, míg a magról kelő egyszikűek 1-3 leveles, az évelők 20-30 cm-es hajtáshosszúságánál kell védekezni.

– A kezelés elvégzéséhez időben rendelkezésre álló permetezőgép és gyorsan beszerezhető készítmény szükséges.

– A legtöbb ekkor alkalmazható készítmény az I. forgalmi kategóriába tartozik.

– Az állománykezeléseknél elterjedt a nitrogén műtrágyák hatásfokozóként való használata, amely növeli a gyomirtó hatást.

A felhasználható készítmények csoportosítása hatóanyag-csoportonként:

1.) Atrazin hatóanyagú szerek: A kukorica bármely fejlettségi állapotában használhatók. Az állománykezelésekben kombinációs partnerként szokták alkalmazni. Talajon keresztüli tartamhatással is rendelkezik, ami azt jelenti, hogy 2-3 hónapig a magról kelő gyomok csírázását gátolja. E tulajdonsága miatt az őszi vetésű utóveteményre is káros hatással lehet. Ezért kukoricában az 1 éves hatáshoz 0,8-1,4 kg atrazin hatóanyagot szabad csak kijuttatni hektáronként, május 10-ig. Ezután 350 mm csapadék szükséges a szer lebomlásához. A lebomlás ellenőrzését bioteszt módszerrel végezhetjük el. A vizsgálathoz talajmintát veszünk, és abba zabot vagy mustármagot vetünk. Ha ezek kikelnek, akkor vethetünk a területre. Az atrazin hatóanyagú szerek hosszú éveken át történő alkalmazása során kialakultak a szerre ellenálló növénytípusok, például az atrazin rezisztens disznóparéj. Ezek ellen más típusú szereket használjunk!

Az atrazin hatóanyagú szerek kombinációs partnerként alkalmazva más szerek hatékonyságát növelik.

2.) Hormon típusú készítmények: A kukorica 3-6 leveles korában használhatók. A fejlettebb kukoricában és/vagy 25 C° hőmérséklet esetén a haszonnövényben is súlyos károsodást okozhatnak, ami nagyfokú terméscsökkenéssel jár. A magról kelő és az évelő kétszikűek ellen hatásosak. Széles levelű évelők, például mezei acat, aprószulák, sövényszulák előfordulása esetén használatuk nélkülözhetetlen.

3.) Kontakt hatású szerek: Az árvakelésű napraforgó és más egyéves kétszikű gyomok ellen alkalmazhatók, a kukorica 4 leveles korától. 25 C° hőmérséklet felett a kukorica is károsodhat. E készítmények kombinálását kerülni kell. Tilos őket olajjal vagy más hatásfokozóval együtt kijuttatni.

4.) Szulfonil-karbamid típusú szerek: A kukorica 7-8 leveles koráig alkalmazhatók.

A nehezen irtható gyomnövények ellen használhatók, például az évelő fenyércirok csak az ebbe a csoportba tartozó szerekkel pusztítható (Titus 25 DF, Motivell). Nehezen irtható kétszikűek ellen például a Ring 80 WG, Refine DF hatásos. A kezeléskori hőmérséklet 10-25 C° legyen! Szerves foszforsavészter hatóanyagú talajfertőtlenítővel kezelt terület nem gyomirtható ezekkel a szerekkel. Nagyon fontos, hogy nedvesítőszert mindig alkalmazzunk, enélkül a szer hatástalan. Ezeknél a szereknél osztott kezelés is szükséges lehet az elhúzódó kelés miatt, de vigyázni kell, hogy a második kezeléskor se legyen a kukorica fejlettebb a megengedettnél.

5) Kombinációk: Különböző típusú szerek gyári kombinációkban egymás hatását kiegészítik, és így a terület gyomösszetételének megfelelő szert választhatunk. Az egyszikűeket és a kétszikűeket is jó hatásfokkal irtják. Ilyen szerek: Motivell Turbo, Titus Plus, Titus Plus DF, Titus AT, Cambio.

6.) Egyéb hatóanyagú szerek:

Mikado 300 SC (1,5-2,0 l/ha, II. forg. kat.): A kukorica bármely fejlettségi állapotában használható, a gyomok 2-4 leveles fejlettségénél alkalmazva a leghatékonyabb.

Callisto 4SC (0,25-0,35 l/ha, I. forg. kat.): Elsősorban kétszikű irtó, a magról kelő kétszikűeket jól, az évelőket közepesen irtja. Csökkentett dózisú atrazin hatóanyagú szer fokozza gyomirtó hatását. Hatóanyagát a kukorica képes lebontani, ezért a szer a haszonnövény fejlettségétől függetlenül bármikor kijuttatható. Hatóanyagát a gyomok levélen és gyökéren keresztül egyaránt felveszik. A talajon át hosszú hatástartammal rendelkezik. Az utóvetemény-korlátozásokat, amelyeket az engedélyokirat tartalmaz, be kell tartani! Egyszikű gyomok ellen kombinációs partner szükséges.

Az állománykezelés speciális formája a levél alá permetezés, amelynek késői gyomosodás esetén van jelentősége. A készítményt megfelelő géppel, belógatott szórófejekkel juttathatjuk ki, 40-90 cm-es kukoricaállományban. Így például a köles ellen az Igran 500 FW és a Mikado 300 SC használható.

A kukorica gyomirtása nagyon nehéz feladat, amelyhez sok tényezőt kell figyelembe venni; a készítmények előnyei és hátrányai, a terület adottságai és a gyomnövények ismeretében tudjuk a leginkább megfelelő gyomirtási módszert kialakítani.

Szabó Tibor