MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap

MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap
76/496-182 :: 30/9-439-158 :: info@mezohir.hu

Újság
2002-05
2002
2002-05

MezőHír :: 2002-05

Föld körüli pályán II.

Az országgyűlési választások – ha minimális különbséggel is – a kormányváltó erők győzelmével értek véget. Lapzártánk idejére nyilvánvaló lett, hogy az MSZP-SZDSZ koalíció alakíthatja meg az új kormányt. Azért célszerű a mezőgazdaság szempontjából is felvetni ezt a csöppet sem elhanyagolható fejleményt, mert alapvető eltérések is fellelhetőek a két politikai tábornak az ágazatra vonatkozó elképzelései között. A földügyek kimondottan exponált helyet foglalnak el ebben a kérdéskörben.

Tavaszi tennivalók a repcében

Az áprilisi, május eleji esők sem pótolják azt az elmaradt téli csapadékmennyiséget, amelynek hiánya a repcénél is leginkább majd a betakarításkor, a terméseredmények ismeretében mutatkozik meg.

A kukorica gyomirtása II. – Állománykezelés

Az utóbbi években egyre többen végeznek csak állománykezelésre alapozott gyomirtást. Ez lehet egyszeri, vagy osztott kezelés. A kukorica 3 leveles állapota után már az alapgyomirtástól eltérő típusú gyomirtó szereket kell használni az állománykezelésre (posztemergens kezelés).

Bábolnai Nemzetközi Gazdanapok – szeptember 11-1...

Az ősz elején sorra kerülő Bábolnai Nemzetközi Gazdanapok idei rendezvénye jubileum is – most 25. alkalommal találkozhatnak egymással a kiállítók és a látogatók az immár tekintélyes múltra visszatekintő fórum patinás helyszínén.

Hadüzenet a rendetlenségnek: gyommentesítés 2002...

Miközben az ország vidéki – elsősorban földből élő – lakosságát, a gazdálkodókat a váratlanul gyors és nagyon kedvező termőföldtulajdon-szerzés lehetősége foglalkoztatja, nem feledkezhetünk meg a földekkel kapcsolatos, évente visszatérő gyommentesítési kötelezettségről.

A burgonyavész elleni védekezés

A burgonya legnagyobb károkat okozó betegsége a burgonyavész, amelyet egy a peronoszpórafélék családjához tartozó gomba okoz.

Tudnivalók a szárazbab termesztéséről I.

A babot kis túlzással már ma is szinte a hungaricumok közé sorolhatjuk. Ennek a címnek a gyakorlati eléréséhez azonban még szükség van néhány esztendőre.

A szőlő lisztharmat és az ellene való védekezés

A tavalyi, 2001-es évben nagyon súlyos lisztharmatjárvány pusztított a hazai szőlőültetvényekben.

A rendfelszedés gépei

Hazánkban az 50-es évek elejétől használnak gépeket nagyobb arányban a szálas takarmányok gyűjtésére.

Kész tervekkel, várakozásra ítélve…

Szeszélyes április volt Baranyában a hónap végén. Harkány térségében már virágoztak a repcék, méhek millióit csábítva, édesgetve oda. A még vetésre váró „nyitva lévő” földek tavaszi illata az erős kipárolgásról tanúskodott. Errefelé sem volt elég téli csapadék, ezért több figyelmet érdemelne a kevés víz megtartása.

A letermett gombakomposzt használata a biotermes...

A biotermesztés egyik alapfeltétele a talajok megfelelő tápanyag-utánpótlása. Erre kiválóan alkalmas a jó minőségű biokomposzt.

„A szervezet fő szerepe az érdekegyeztetés”

A Vágóállat és Hús Terméktanács működéséről gyakran hallhatunk, és sokat lehet olvasni a szervezet tevékenységéről is. Ehhez képest jóval kevesebbet tudunk a Terméktanács tagjairól, a testület céljait illető elképzelésekről.

A jersey fajta szerepe a minőségi tejtermelésben

A hazai szarvasmarha-tenyésztésben évtizedeken keresztül a szakmai viták középpontjában állt a koncentrált tej termelése és az ilyen tejet előállító fajták szerepe.

Körkép a világ baromfipiacairól

A baromfitenyésztéssel és -kereskedelemmel foglalkozók számára napjainkban különösen fontos, hogy figyelemmel kísérjék a világ baromfihús-kereskedelmét.

A sakkban több becsülete van a parasztnak…

Jánossomorja közigazgatási területének legszélén Pusztasomorja utolsó épületegyüttese a Szemes Művek Kft. telephelye, kőhajításnyira az osztrák határtól. Néhány napszakban rámondhatnánk a környékre, hogy erre már a madár sem jár, de ez a megállapítás nem fedi a valóságot. Igaz, a telephelyre „csak úgy” nem szoktak „beesni” sem a kereskedők, sem a termelők, ide célirányosan jönnek az emberek.

Új lehetőség a kukorica gyomirtására

A Monsoon® az Aventis CropScience új, saját fejlesztésű posztemergens kukorica gyomirtó szere. Hatékony szinte az összes kukoricában gondot okozó egyszikű gyomnövény ellen, és hatásos sok kétszikű ellen is.

A napraforgó tápanyagellátása BIOFIT lombtrágyáv...

A napraforgó a legfontosabb olajnövényünk, hiszen terméséből jó minőségű étolaj nyerhető, a feldolgozás folyamán keletkező melléktermék pedig jó takarmánykiegészítő haszonállataink számára.

Hadüzenet a rendetlenségnek: gyommentesítés 2002...

Miközben az ország vidéki – elsősorban földből élő – lakosságát, a gazdálkodókat a váratlanul gyors és nagyon kedvező termőföldtulajdon- szerzés lehetősége foglalkoztatja, nem feledkezhetünk meg a földekkel kapcsolatos, évente visszatérő gyommentesítési kötelezettségről.

Egy új termék a szőlőlisztharmat ellen: Domark® ...

A hazai és külföldi piacokon is eladható bor előállításának alapfeltétele a minőségi növényvédelem, amelynek egyik fontos, bár nem kizárólagos eszköze a minőségi növényvédőszer használata.

„Tavaszi szél…” – 2. rész

A permetlécseppek elsodródásának csökkentése szőlőben és gyümölcsösben Az elsodródott permetlé a közvetlen környezetet (szomszédos kultúra, lakóterület, felszíni vizek, stb.) veszélyezteti.

„A bábolnai takarmányok hatása egy hét után láth...

Janászik Andrea agrármérnök 25 éve foglalkozik lovakkal és lovasberkekben aligha kell bemutatni.

Egészséges állat – egészséges étel

A LOHMANN ANIMAL HEALTH 2002. április 18-án mutatta be Magyarországon új vakcináját, a TAD Salmonella vac® E-t, amely lehetőséget biztosít egy a baromfihúsról és a tojásról az emberre történő fertőzési lánc megszakítására, továbbá olyan újabb eredményt jelent, amely a biztonságosabb élelmiszerek előállítását segíti.

Agrometeorológiai előrejelzés 2002. május 19 – j...

Áprilisban az időjárás szinte minden összetevőjében az átlagosnak megfelelően alakult. Ezzel végül is elégedettek lehetnénk, mert az ilyen idő kedvez a növények fejlődésének. Az átlagok azonban – éghajlatunk kontinentális jellegéből adódóan – jelentős szélsőségeket hordoznak magukban. Áprilisban volt igen erős fagy, amely legtöbb növényünket virágzás közben, vagy virágzás közeli, azaz bimbós állapotban érte.

Google