MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap

MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap
76/496-182 :: 30/9-439-158 :: info@mezohir.hu

Új lehetőség a kukorica gyomirtására

A Monsoon® az Aventis CropScience új, saját fejlesztésű posztemergens kukorica gyomirtó szere. Hatékony szinte az összes kukoricában gondot okozó egyszikű gyomnövény ellen, és hatásos sok kétszikű ellen is.

2002-05
[ tartalomjegyzék ]

 

Hatásmechanizmus

A hatóanyag gyorsan felszívódik gyomnövényekbe, majd gyorsan szállítódik a gyökerekbe, az osztódó szövetekbe, a levelekbe. A növény növekedési pontjain gátolja a sejtosztódást és a növekedést. A gyomok akkor a legérzékenyebbek, amikor intenzív növekedésben vannak.

A Monsoon-kezelést követően a gyomnövények növekedése szinte azonnal leáll, majd az érzékeny gyomnövényeken a következő tünetek jelennek meg:

  • szinte azonnali növekedésgátlás (1-3. napon)
  • sárgulás (klorózis) követi és/vagy vörös elszíneződés (antociánosodás) alakul ki a leveleken (4-10. napon)
  • súlyosbodó csúcs- és szárbarnulás (nekrózis), végül a gyomnövények teljes elhalása 2-4 hét után következik be, de a gyomok a kezelés után már nem jelentenek konkurenciát a kukorica számára.
  • Széles egy- és kétszikű hatásspektrum

    A Monsoon® hatékony szinte az összes kukoricában gondot okozó egyszikű gyomnövény ellen. Eredményesen alkalmazható a kakaslábfű, a perjefélék, a vadköles, a muharfélék, de az évelő tarackbúza és a fenyércirok ellen is.

    Hatásos ezen kívül olyan széles levelű gyomok ellen is, mint a parlagfű, a disznóparéjfélék, a libatopfélék, a vadkender, a selyemmályva, a csattanó maszlag, fekete ebszőlő, a szerbtövis, stb.

    Felhasználásra kész formuláció

    A Monsoon® már tartalmazza a szükséges tapadásfokozó anyagot, ezért alkalmazásakor már nem szükséges további felületaktív anyagot hozzáadni.

    Esőállóság:

    A Monsoon® formulációja, valamint hatóanyag-tulajdonságai nagyon gyors felszívódást tesznek lehetővé. Ennek következtében a kezelés után két órával lehulló eső a legtöbb gyomfaj esetében már nem csökkenti a hatékonyságot.

    Felhasználási javaslatok

    A kukorica fejlettsége: A Monsoon® a kukorica 2-7 leveles fejlettségénél alkalmazható.

    A gyomok fejlettsége: A Monsoon® akkor a legeredményesebb, ha a gyomok aktív növekedésben vannak. Egyszikű gyomok ellen az optimális kijuttatási időpont a gyökérváltás kezdetéig – bokrosodás előttig – tart. A kétszikűek a szikleveles, vagy a 2-4 leveles fenológiai stádiumban a legérzékenyebbek.

    Ajánlat fenyércirokkal fertőzött területekre

    Az évelő fenyércirok 20-30 cm növénymagasságnál kezelhető a legeredményesebben.

    Ha a fenyércirok fejlettsége egyöntetű, egyszeri kezelés elegendő. Ha elhúzódóan, folyamatosan kelnek a gyomok, osztott kezelésre lehet szükség.

    Javaslat vadkölessel fertőzött területekre

    A vadköles gyökérváltása előtt, 2-3 leveles korában a legérzékenyebb. Elhúzódó, több hullámban újrainduló kelése miatt azonban legtöbbször a kezelés megismétlése szükséges. Első permetezés a vadköles gyökérváltása előtt 2-3 leveles korában 1,8-2.0 l/ha-os adaggal, második permetezés az új kelésű vadköles 2-3 leveles korában 1,5-2,0 l/ha-os adaggal.

    Ajánlat általános gyomviszonyok esetén

    A kukoricában legelterjedtebb kakaslábfű és egyéb magról kelő kétszikűek ellen a Monsoon® már 1,8-2,0 l/ha dózisban, egyszeri kijuttatás formájában is hatékony. Az egyidejűleg előforduló nem érzékeny kétszikű gyomfajok ellen (pl. keserűfűfélék vagy négy levelesnél fejlettebb fehér libatop száraz körülmények között) tankkombináció ajánlott.

    Heterogén gyomösszetétel, eltérő gyomfejlettség mellett a hatásbiztonság a dózis emelésével, illetve kombinációs partner hozzáadásával és/vagy osztott kezeléssel tovább fokozható.

    Tankkombináció

    Erős kétszikűfertőzés, illetve fejlettebb gyomnövények esetén tankkombináció lehet szükséges. A Monsoon® idelis partnere lehet a Dezormon® és a Pardner®, de keverhető a következő hatóanyagokkal is: 2,4-D, atrazin, bromoxynil, dikamba, mesotrion, primisulfuron/prosulfuron.

    (x)
    Rikk István
    Aventis CropScience Kft.