MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap

MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap
76/496-182 :: 30/9-439-158 :: info@mezohir.hu

Kettős védelem a szőlőben peronoszpóra ellen

2002-05
[ tartalomjegyzék ]

 

A peronoszpóra elleni védekezésnél lényegében három szempontot kell mérlegelni: fontos, hogy megbízhatóan hatékony készítményt válasszunk, amely kedvező költséggel alkalmazható, és amelynek van még legalább egy, számunkra kedvező tulajdonsága. Ez azért lényeges, hogy a szer jól illeszthető legyen a területre és egyénre szabott szőlő-növényvédelmi technológiába.

A peronoszpóra elleni védelem új eszköze az Electis* 75 WG. A készítmény két hatóanyag gyári kombinációja. Igazi újdonsága a zoxamid, ami új kategóriát teremtett a peronoszpóraölő hatóanyagok között. A zoxamid nem kontakt, nem felszívódó és nem strobilurin típusú, hanem a levélszövetekbe beszívódó, úgynevezett cerodinamikusTM viselkedésű hatóanyag. A kijuttatást követően gyorsan bejut a levél és a bogyó viaszrétegébe, majd onnan továbbvándorol a felső levélszövetbe, ahol raktárt képez. Hatásmódja minden eddigitől eltérő: a gomba összes növekedéssel járó életfolyamatát (a gomba csírázását követő növekedés, növénybe hatolás, táplálkozás) gátolja, blokkolja.

Az Electis-ben megtaláljuk a Dithane-ból már jól ismert mankocebet, amely több mint 30 éve az egyik legjobb hatékonyságú gombaölő szer. A mankoceb összesen 6 helyen avatkozik be a peronoszpóra gomba életfolyamataiba. Az Electisben a legmodernebb ragasztóanyagokkal ellátott mankoceb szemcseméretét még tovább csökkentették, megnövelve ezzel a készítmény borítóképességét.

Az Electis az újdonságoknak és újításoknak köszönhetően kiváló esőállósággal (gyorsan lemoshatatlan helyre szívódik fel) és tartamhatással (raktárképzés) rendelkezik. Új hatásmódja biztosítja a rezisztencia kizárását, ami nagyfokú hatásbiztonságot jelent.

Az Electis 75 WG további előnyös tulajdonságai:

  • keverés nélkül, azonnal és gyorsan oldódik,
  • jó mellékhatást biztosít szürkepenész (botritisz) ellen,
  • eredményes a fürtvédelemben,
  • rugalmas dózisválasztási lehetőséget kínál,
  • felhasználható burgonyában burgonyavész (fitoftóra) és alternáriás foltosság ellen,
  • kedvező hektárköltség mellett alkalmazható.
  • A szőlőben az Electis 75 WG-t 1,5-1,8 kg/ha dózisban, megelőző jelleggel, 4-6 leveles kortól alkalmazhatjuk a zsendülés kezdetéig. A készítményt 7-10 napos fordulóval, 5-6 alkalommal javasoljuk kijuttatni. Eltérő hatásmechanizmusa miatt rezisztenciatörő készítményként való felhasználása javasolt.

    Burgonyában a fitoftóra és az alternária elleni megelőző védekezésre használható, 1,5-1,8 kg/ha dózisban. A kezeléseket az előrejelzésre alapozva, általában a sorzáródás időszakában kell megkezdeni, és 3-4 alkalommal, 7-10 napos fordulóval szükséges megismételni. A kétszeri Electis-kezeléssel zárt fitoftóra elleni védekezés jó hatékonysággal akadályozza meg a gumófertőzés kialakulását. Mivel a burgonya beltartalmi értékeit nem befolyásolja, „chipstermelők" részére is ajánlott.

    Az Electis 75 WG a II. forgalmi kategóriába tartozik. A szer, amelynek munkaegészségügyi várakozási ideje 0 nap, integrált védekezésben is felhasználható.

    (x)
    Szabó István
    Dow AgroSciences