MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap

MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap
76/496-182 :: 30/9-439-158 :: info@mezohir.hu

Egy új termék a szőlőlisztharmat ellen: Domark® 10 EC

A hazai és külföldi piacokon is eladható bor előállításának alapfeltétele a minőségi növényvédelem, amelynek egyik fontos, bár nem kizárólagos eszköze a minőségi növényvédőszer használata.

2002-05
[ tartalomjegyzék ]

 

A szőlővédelem igen fontos mozzanata a károsítók fellépésének – egyes esetekben (pl. lisztharmat, peronoszpóra) a fellépés lehetőségének – időben történő felismerése, ellenük a leghatékonyabb növényvédőszer kiválasztása, a permetezés jó időzítése. Az egyes károsítók elleni védekezést mindig előrejelzésre alapozva hajtsuk végre!

A szőlőt az utóbbi években a lisztharmat is erősen veszélyezteti. Fellépését szinte minden évben menetrendszerűen tapasztaljuk. Az éves permetezési fordulók legnagyobb részét e kórokozó megjelenésének és elterjedésének megakadályozása érdekében ehhez időzítjük. A szőlőlisztharmat (Uncinula necator) a rügypikkelyek alatt micélium alakban telel át. A permetezéseket a lisztharmat ellen érdemes korán elkezdeni, éppen az előzőekben leírtak miatt, ekkor ugyanis még elegendő a kontakt kén készítmények – például a Cosavet® DF 5 kg/ha dózisú – használata.

A fertőzés előfeltétele a kedvező környezeti tényezők kialakulása. A fakadástól számítva többhetes csapadékmentes, meleg időszak kedvező a kifejlődéshez. A harmat, kis mennyiségű csapadék hatására kialakuló magasabb levegő-páratartalom is elősegíti a gomba fejlődését. A levélen és fürtön egyaránt kialakulhat a fertőzés, súlyosabb változatának a fürtön való megjelenése számít. Rendkívül agresszív kórokozó, az ellene való védekezés alapelve a prevenció, azaz a megelőzés. A szőlőlisztharmat elleni felszívódó blokkban javasoljuk használni a Domark® 10 EC nevű készítményt, amely az új fejlesztésű triazolok csoportjába tartozó szőlő és alma fungicid. Használatával megelőzhető, gyógyítható a kezdeti fertőzés, és a blokkolható, elpusztítható a leveleken meglévő lisztharmat. A készítmény gyorsan felszívódik, ezért a csapadék nem csökkenti a hatását, a nedvkeringéssel egyenletesen jut el a növény minden részébe. Szükség szerint javasoljuk elemi kén készítménnyel, a Cosavet® DF-fel kiegészíteni.

A hatékonyság növelhető, ha a felhasználás során Wuxal készítménnyel (pl. Wuxal® Kombi Bór, Wuxal® Kombi Vas) együtt juttatjuk ki. A Wuxal termékeket a jobb termékenyülés érdekében (Wuxal® Kombi Bór), illetve a klorózis megszüntetésére (Wuxal® Kombi Vas) is ajánlatos használni. A Wuxal termékekben levő többlet EDTA egyrészt lágyítja a permetezéshez használt vizet, másrészt segíti a növényvédőszer növénybe való mielőbbi bejutását.

A felszívódó szerek használatánál alapvető követelmény a megfelelő időben és szakszerűen elvégzett zöldmunka. Fontos, hogy a fürtzónában vékony, szellős lombozat alakuljon ki. A Domark® 10 EC-t szőlőben a virágzás előtt (időjárási és a fertőzési nyomástól függően) 7-10 napos permetezési fordulóban, blokkszerűen célszerű kijuttatni. Egy tenyészidőszakban 2-3 alkalommal használjuk, és törekedjünk a jó fedettség elérésére. Adagja 0,25-0,3 l/ha, a javasolt lémennyiség 800 liter. A mellékelt grafikon a Domark® 10 EC szőlőlisztharmat elleni hatékonyságát mutatja másik két triazolhoz képest.

A lisztharmat mellett ne feledkezzünk meg a peronoszpóráról sem! A hajtásnövekedés időszakában kontakt készítménnyel kezdhetjük el a védekezést, mert a fertőzés még csak ebben az időben alakul ki, és egy kontakt szer a megelőzés költségtakarékos és biztonságos eszköze lehet. Ilyen készítmény a Manex® II.

E mankoceb hatóanyagú készítmény tapadásfokozó adalékot is tartalmaz, amely az esőállóságát növeli. A peronoszpórafertőzés előretörésekor a kontakt hatóanyag mellé valamilyen belülről is védelmet nyújtó, felszívódó hatóanyagot is célszerű használni. A Kupfer Fusilan® WG kontakt és felszívódó hatóanyagot tartalmazó gombaölőszer-granulátum. A felszívódó rész a már meglévő fertőzést blokkolja, a kontakt réz pedig kívülről védi a növényt. Nyáron, amikor az időjárás nem kedvez a peronoszpóra fertőzésének, a kontakt réz-tartalmú készítmény is képes a veszélyes szint alatt tartani a fertőzést. Erre a célra kiválóan alkalmas a folyékony tribázikus-rézszulfát hatóanyagú Cuproxat® FW. A Domark® 10 EC szükség esetén kombinálható a Talstar® 10 EC, a Rogor® L 40 rovarölő szerek valamelyikével.

Mile László
Magyar Kwizda Kft.