MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap

MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap
76/496-182 :: 30/9-439-158 :: info@mezohir.hu

„Tavaszi szél…” – 2. rész

A permetlécseppek elsodródásának csökkentése szőlőben és gyümölcsösben Az elsodródott permetlé a közvetlen környezetet (szomszédos kultúra, lakóterület, felszíni vizek, stb.) veszélyezteti.

2002-05
[ tartalomjegyzék ]

 

Mivel a szőlőben és gyümölcsösben használt axiálventilátoros permetezőgépek a vegyszert több irányban és nagyobb távolságra szállítják, mint a szántóföldi berendezések, itt még jelentősebb a környezeti tényezők (szél, hő, páratartalom) veszteséget (elsodródás, párolgás) befolyásoló hatása. Természetes hát az igény a szántóföldön már jól bevált technikai megoldások bevezetésére.

Injektoros fúvókák

Az elsodródásra műszaki szempontból a cseppméret és a cseppeloszlás, valamint a levegőáram van legnagyobb befolyással. Minél finomabbak a cseppek és minél nagyobb a finom cseppek aránya, annál nagyobb lesz az elsodródás. Az eddig alkalmazott kúpsugaras fúvókák finom cseppméretüknél fogva bár egyenletes fedést biztosítanak, de a cseppek elsodródása is jelentős mértékű. A sodródási veszteség csökkentésére tehát az első lépés a nagyméretű cseppeket képző, és drasztikusan csökkentett finomcsepp-arányú fúvókák használata.

Az injektoros (levegőbeszívásos) fúvókák a szántóföldi növényvédelemben már igencsak kiszorították a hagyományos fúvókákat. Működésük lényege, hogy az injektor részen nagy nyomással áthaladó folyadék az erre a célra kialakított nyílásokon keresztül levegőt ragad magával, amely összekeveredik a folyadékkal. A keletkezett, levegővel töltött „buborékcseppeket" nagy méretük miatt nem sodorja el a szél, a célfelületre érve azonban a levegő feszítő erejének hatására szétrobbannak, s az apró cseppek valamennyi irányban biztosítják a kellő fedettséget.

Az injektoros fúvókák különböző szórásképpel készülnek. Axiálventilátoros permetezőgépeken legelőnyösebb a lapos sugarú változatok használata, hiszen a nagyobb és nehezebb cseppeket a ventilátor által keltett keskeny légáram jobban magával tudja ragadni, mint kúpos sugár esetében. Több külföldi intézmény (pl. a stuttgarti „Landesanstalt für Pflanzenschutz" – Tartományi Növényvédelmi Állomás) mérési eredményei is bizonyították már, hogy csupán az injektoros fúvókák használatával gyümölcsösben 50%-kal csökkenthető az elsodródás. További tény, hogy lényegesen javul a cseppeknek a lombkorona belsejébe történő behatolása is (stabilabb cseppszállítás).

Kerámiabetétes kivitel

A korábbi feltételezéseket, miszerint a hagyományos kúpsugaras fúvókák levegőbeszívásos, lapossugarú fúvókára történő cseréjével csökkenne a kijuttatott vegyszer biológiai hatékonysága, az elmúlt évek kísérleti eredményei nem igazolták, sőt, egyes esetekben épp ennek az ellenkezőjét tapasztalták. A kívánt hatékonyság elérése érdekében ügyelni kell a megfelelő – nem túl alacsony – vízmennyiség alkalmazására is.

Szőlő és gyümölcsös permetezésénél többek között a magasabb üzemi nyomás miatt javasolt a kerámiabetétes fúvókák használata, 80-90°-os szórási kúpszöggel (a kisebb szög célirányosabb szállítást biztosít). A fúvókákat úgy kell a szórófejekben elhelyezni, hogy a permetlésugarak ne érjenek össze, tehát a szántóföldi permetezőgépekhez hasonlóan, a közös síkhoz képest kis mértékben (5-15°) elfordítva (praktikus segítség lehet a beállításnál egy megfelelő kulcsszélességű villáskulcs).

Egyszerű cserélhetőség

Az elsodródás – akár az eredeti érték egynegyedére való – csökkentése tehát szőlő- és gyümölcspermetezésnél is nagyobb műszaki és anyagi ráfordítás nélkül megoldható. A német Agrotop cég TDF 80° típusú fúvókái 80°-os lapos sugárban szórnak. Az egyes méretek színkódolása megfelel az igen elterjedt ALBUZ fúvókáénak, így azok kiváltása nagyon egyszerű. Az ISO-normák szerint színkódolt fúvókák a TurboDrop Universal 80°-os réses változataival helyettesíthetők legkönnyebben. A kúpsugaras fúvókák „elkötelezett híveinek" a szintén levegőbeszívásos, de kúpsugaras szórásképű, az ALBUZ fúvókák színkódolását követő TDM, TDJ, TDO és TDR változatokat kínáljuk. A meglevő fúvóka helyére valamennyi fúvókatípus egyszerűen beépíthető. (x)

dr. Domjánné Nagy Dóra
Agrio Magyarország Kft.