MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap

MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap
76/496-182 :: 30/9-439-158 :: info@mezohir.hu

„A bábolnai takarmányok hatása egy hét után látható”

Janászik Andrea agrármérnök 25 éve foglalkozik lovakkal és lovasberkekben aligha kell bemutatni.

2002-05
[ tartalomjegyzék ]

 

Hány ló áll a gyúrói istállóban?

Jelenleg 12 saját és 14 bértartott ló van a lovastanyán.

Nagyon szép, egyöntetű az állomány. A lovak kondíciója kiváló, a szőrük fényes, almázott. Látszik, hogy egészségesek.

Pedig az istállóban található állomány fajtáját tekintve sem egységes, a lovak életkora pedig nagymértékben különbözik: a csikóktól a 20 év feletti, idős lóig egyaránt tartunk itt állatokat.

Emellett a sport- és a kisbéri törzskancákkal tenyésztést folytatunk. Nagy örömmel mondhatom el azt is, hogy az idén átadott mesterséges termékenyítő állomásunkon egy kisbéri mén (Hadfi IV. törzsmén) és egy Welsh „A" póni (2854 Nagydorog Mágnás) is a tenyésztés céljait szolgálja.

A tenyésztéstől, a csikóneveléstől, méntartástól kezdve az idős lovak gondozásáig terjedő tevékenység meglehetősen sokrétű feladatot ró a lótartóra.

Természetesen minden korcsoportnak megvan a maga különleges igénye, de egyedek szerint is igen eltérőek a tartással, takarmányozással szemben támasztott követelmények.

Beszéljünk a lovak takarmányozásáról korcsoportonként! Mit tart a legfontosabbnak a csikók takarmányozása szempontjából?

A tenyésztő természetesen minél inkább ki akarja használni a csikó hatalmas növekedési erélyét. Sajnos sokan megfeledkeznek arról, hogy a csikót nem meghízlalni kell, hanem nevelni, tehát meg kell találni az energia és a fehérje/aminosavak, makro- és mikroelemek, vitaminok közötti egyensúlyt. Így el tudjuk kerülni azt, hogy a felnövő csikó a használatba vételekor különböző sántasági problémákkal küzdjön. (D.O.D.s) Fontos tudni, hogy a csikó takarmányozására már magzatkorban oda kell figyelni, hogy születésekor a megfelelő tartalékokkal (pl. réz) rendelkezzen.

És a kancák ?

Természetesen a kanca takarmányozással szemben támasztott igénye a vemhesség szakaszától, a szoptatás időszakától függően is változik. A legkritikusabb szakasz a szoptató, de már újrafedeztetett kancák takarmányozása, hiszen itt egy takarmányozási hiba korai embrióelhaláshoz, tehát viszszasárláshoz vezethet.

Beszéljünk az egyik legkevésbé ismert, de nagyon fontos kérdésről, az idős lovak takarmányozásáról!

Sajnos ma még Magyarországon nem általános, hogy egy dolgos élet után a ló a megérdemelt nyugdíjas éveit élvezze. Ezért keveset is hallani az idős lovak takarmányozásáról. Pedig jó tudni, hogy a ló az életkor előrehaladtával, általában 20 éves kora felett már rosszabbul hasznosítja a táplálóanyagokat, egyes elemek nehezebben szívódnak fel az emésztőrendszeréből. Ez egy természetes folyamat, de emellé még egyéb, szerzett betegségek is társulhatnak. Ezért ezeket a lovakat különleges bánásmódban kell részesíteni.

Ha már táplálóanyagokról beszélgetünk, szóljunk néhány szót a takarmánykeverékek (tápok) etetéséről. Mióta etet takarmánykeveréket, és mik a legfőbb érvei a keverékek mellett?

Mindig is etettünk valamilyen takarmánykeveréket, hiszen a zab és a széna önmagában nem fedezi a ló teljes tápanyagszükségletét. A takarmánykeverékek legfontosabb beltartalmi paraméterei az aminosavak (elsősorban lizin), energia, minőségi és nem túlzottan magas fehérje- (a lónak nincsen magas fehérjeigénye!), a makroelemek (kálcium, foszfor), mikroelemek (mangán, cink, szelén, réz, stb.) és a vitaminok (E vitamin, biotin, stb.) mennyisége és egymáshoz való arányuk. A takarmánykeverékek esetében természetesen nemcsak a beltartalmakat kell megnézni, hanem azt is, hogy a ló jó étvággyal fogyasztja-e a takarmányt. Az étvágy kritikus tényező lehet az idősebb lovaknál és sportlovaknál is. A takarmánykeverékek fontos értékmérő tulajdonsága a pellet minősége is, valamint az, hogy mennyire egyszerű a takarmány beszerzése.

Sokan etetnek takarmánykiegészítőket a makro-, mikroelemek és vitaminok pótlására.

Jó megoldásnak tartom a takarmánykiegészítők etetését is, főleg, ha azzal a ló számára szükséges makroelemeket, mikroelemeket, vitaminokat és aminosavakat be tudjuk vinni. Ezek – a takarmánykeverékekkel szemben – viszont nem tartalmaznak energiát, fehérjét és a szükséges adag általában csak napi pár dekagramm.

A takarmánykeverékeket napi 2-7 kg-ban szoktuk etetni, a szükséglettől függően. Ezzel a mennyiséggel nagy lólétszám mellett is egyszerűen, biztonságosan lehet a szükséges táplálóanyagokat bevinni.

Mióta eteti a Bábolna-Mena takarmányokat, és mi a tapasztalata ezzekkel kapcsolatban?

A Bábolna-Mena takarmányokat a bevezetéstől kezdve etetem. Az etetés kezdete a vedlés időszakára esett, és már egy-két hét után szemmel látható volt a táp hatása, a lovak szőre csillogóvá, almázottá vált, és az állatok könnyen, gyorsan vedlettek.

A Bábolna-Mena takarmányokat az állomány emellett az első pillanattól kezdve idegenkedés nélkül, láthatóan igen szívesen eszi.

Az árakkal mennyire elégedett?

A takarmánykeverékek árát – hibásan – sokszor csak a zab árához viszonyítják. Vegyük meg a zabhoz a megfelelő takarmány-kiegészítőket, és ezt az árat vessük össze a takarmánykeverékével! A Bábolna-Mena lótakarmányok ára egyébként a hasonló termékek árához viszonyítva is kedvező.

Befejezésképpen beszéljünk a jövőről, hiszen látszik, hogy a folyamatos fejlesztés fontos szempont itt Gyúrón.

A jövő évben ígéretes, saját tenyésztésű ménnel bővül a ménparkunk (Bűvölő Balfácán), és három reményteljes csikót is várunk Ginus után.

Sok sikert kívánunk a munkájához!

(x)
Bábolna Takarmányipari Kft.