MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap

MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap
76/496-182 :: 30/9-439-158 :: info@mezohir.hu

Egészséges állat – egészséges étel

A LOHMANN ANIMAL HEALTH 2002. április 18-án mutatta be Magyarországon új vakcináját, a TAD Salmonella vac® E-t, amely lehetőséget biztosít egy a baromfihúsról és a tojásról az emberre történő fertőzési lánc megszakítására, továbbá olyan újabb eredményt jelent, amely a biztonságosabb élelmiszerek előállítását segíti.

2002-05
[ tartalomjegyzék ]

 

Az élelmiszerek által terjesztett „közösségi", illetve területi járványok és a hozzájuk tartozó esetek mintegy 54%-ában a fertőzés baromfihús vagy tojás fogyasztására vezethető vissza, azaz a salmonellózis terjesztésében továbbra is a baromfi eredetű ételek játsszák a döntő szerepet.

A Salmonella Enteritidis elleni védekezés fontosságát a humánegészségügyi tapasztalatok is megerősítik. A Salmonella Enteritidis és a Salmonella Typhimurium okozta fertőzések esetében a kórokozók csak ritkán okoznak megbetegedést a tyúkfajú állatokban, a fertőzöttség tehát hosszú időn keresztül észrevétlen marad. Ezért a fertőzésnek ezek a fajtái az emberi megbetegedések szempontjából jelenthetnek komoly veszélyforrást. A statisztikai adatok szerint a gyomor-bélrendszeri fertőzések és a fertőző megbetegedések okai között az 1990-es években a szalmonella dominanciája érvényesült. Magyarországon 2000-ben 13.560 személy szalmonellafertőzöttségét derítették fel, ebből 13.230 főnél laboratóriumi vizsgálattal is kimutatták a kórokozót, leggyakrabban a Salmonella Enteritidist.

A TAD Salmonella vac® E készítmény gyártója, a Lohmann Animal Health GMBH egy cuxhaveni központú német vállalat, amely piacvezető a baromfivakcinák és takarmánykiegészítők (vitaminok, aminosavak, aromák, antioxidánsok, színezékek, probiotikumok, stb.) piacán. A Nyugat-Európában már piacvezető új készítmény a baromfiszalmonella-gyérítési programok egyik leghatékonyabb eszköze

A TAD Salmonella vac® E az első élő vakcina a Salmonella Enteritidis ellen. A termék Németországban 1998 óta, Nagy-Britanniában a bevezetés után fél évvel már piacvezetővé vált. Európa többi országában ebben az évben vezetik be.

A készítmény különleges alkalmazhatóságát három alapvető indok támasztja alá.

1. Hatékony, mert a vakcinázott állatok akár a természetes, akár a mesterségesen előidézett SE-fertőzésekkel szemben a termelési ciklusuk végéig védettek maradnak.

2. Könnyen alkalmazható, hiszen az előírás szerint az ivóvízben háromszor itatva nem igényel különös munkaszervezési többletkiadást, illetve időbeli ráfordítást. A madarak számára sem jelent stresszt, így az állattartó számára is előnyös.

3. Megbízható, mert genetikailag stabil, csökkenti a vad törzsek megtelepedését. A TAD Salmonella vac® E mindenben megfelel az élővakcinák iránt támasztott követelményeknek, ezen kívül olyan markerekkel rendelkezik, amelyek révén a vad baktériumtörzstől is mindig biztonsággal megkülönböztethető.

A szalmonellagyérítés a humán-egészségügyi vonatkozásokon túl az európai uniós csatlakozás kapcsán különösen fontos hangsúlyt kap. Egyes EU-országokban a szalmonellára vonatkozó rendeletek kötelezően előírják a madarak szalmonella elleni vakcinációját (például Németországban 1994 óta). Az európai gyakorlat alapján valószínűsíthető, hogy a csatlakozás Magyarországon is a szalmonellagyérítési programok bevezetését teheti szükségessé. Kedvező jel, hogy több állattenyésztő vállalat már jelenleg is vakcináz szalmonella ellen.

A forgalmazó

A Lohmann Animal Health szalmonellagyérítési programjának két fő terméke a már 2000-től kapható TAD Salmonella vac® T (Salmonella Typhimurium ellen) és a 2002 áprilisától bevezetett TAD Salmonella vac® E (Salmonella Enteritidis ellen). Ezek értékesítését kizárólagos joggal a komáromi székhelyű Program 2000 Kft. végzi. A társaság szakemberei folyamatosan az érdeklődők rendelkezésére állnak.

Dr. Szentgyörgyi Ferenc
Program 2000 Kft.