MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap

MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap
76/496-182 :: 30/9-439-158 :: info@mezohir.hu

Sikeres agrárkiállítások Brnóban

2002-05
[ tartalomjegyzék ]

 

Az áprilisban megrendezett, kétévenként sorra kerülő agrártalálkozón három terület képviselői számára is igazi szakmai fórumot jelentett a brnói központ. A BVV Rt. többségi tulajdonosának, a Messe Düsseldorfnak köszönhetően a szervezők egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a vásárok nemzetközivé tételére. E cél elérését szolgálják az egyes külföldi képviselőhálózatok, amelynek magyarországi képviseletét a BD-EXPO Kft. kiváló menedzsmentje látja el.

A három agrártechnikai vásár (TECHAGRO, ANIMAL VETEX és SILVA REGINA) megerősítette helyét a közép-kelet-európai térségben, valamint elindította a SAPARD-programot. A vásár első négy napján 40 százalékkal több látogató érkezett a rendezvényre – köztük a külföldiek, mintegy 35 országból –, mint az előző fórumok idején. A vásár ideje alatt külföldi vállalatok is kötöttek gépek beszerzésére vonatkozó vételi megállapodásokat.

Az első nem kormányzati mezőgazdasági szervezetek kongresszusát szintén e szakmai fórum keretein belül rendezték meg, a tanácskozásra az EU-hoz csatlakozni szándékozó országokból érkeztek résztvevők. A vásárt egyéb kísérőprogramok is bővítették: szemináriumokat szerveztek az EU-csatlakozás jegyében, valamint az első osztályú haszonállatok mellett a világ legöregebb vadászruháját, muflonokat és szarvasok trófeáit is kiállították.

A csehországi vásárt a 60 ezer látogató között többnyire szakemberek tekintették meg, akik jelentős szerződéseket is kötöttek. A legtöbb külföldi vendég Szlovákiából, Lengyelországból, Ausztriából, Németországból, Magyarországról, Ukrajnából és Olaszországból érkezett.

A látogatók több mint nyolcvan százaléka elsősorban szakterülete újdonságairól tájékozódott. A szakmai látogatók az összlátogatói létszám 71 százalékát tették ki, közülük 62 százalék volt döntéshozói pozícióban (Decision Makers) a vásárlási tevékenység lebonyolítása során. A látogatók 81 százaléka döntött úgy, hogy a vásárt két év múlva újra meglátogatja, és kétharmaduk jósolta a vásár további növekedését. A kiállításra ellátogatók összesen 86 százaléka volt elégedett a vásárral, 93 százalékuk a szakmai színvonalat méltatta, míg 89 százalék a kiállítás széles körű kínálatát dicsérte.

A kiállítók elsősorban cégük arculatformálására törekedtek (65%). A TECHAGRO kiállítóinak 87 százaléka új termékeik és szolgáltatásaik prezentációjára fektette a hangsúlyt, és – az eddigi felmérések alapján – 86 százalékuk jelezte, hogy a következő TECHAGRO-n is részt kíván venni.

A vásár sajtóközpontjában 254 újságíró akkreditáltatta magát, a külföldi újságírók 11 államból, Franciaországból, Nagy-Britanniából, Olaszországból, Lettországból, Bulgáriából, Németországból, Litvániából, Ausztriából, Oroszországból, Szlovéniából és Magyarországról érkeztek. A vásár nyitása előtt tartották meg az EU-jelölt országok nem kormányszintű mezőgazdasági szervezeteinek kongresszusát. A fórumon 11 ország képviselői vettek részt, többek között jelen volt a CEA elnöke és a COPA alelnöke. A tanácskozók a kongresszus végén közös zárókommünikét adtak ki.

A Techagro-Silva Regina-Animal Vetex vásárhármast a cseh mezőgazdasági miniszter, Jan Fencl nyitotta meg, s ezzel egyúttal a SAPARD-programot is megkezdettnek nyilvánította. A programnak köszönhetően 2,4 milliárd koronát különítettek el a mezőgazdaság fejlesztésére és egyben a mezőgazdaságban dolgozók számára. Nagy érdeklődést váltott ki A cseh mezőgazdaság helyzete az EU-ba való belépés előtt és után című szeminárium.

A vásáron a legjobbnak ítélt kiállított áruk között nyolc presztízsdíjat, nevezetesen Grand Prix Techagro, és egy Grand Prix Silva Regina elismerést osztottak ki.

Vélemények a vásárról:

Václav Hlaváćek, a cseh Agrárkamara elnöke:

A TECHAGRO a szakma legnagyobb vására Közép- és Kelet-Európában, különösen ami a kínálatát illeti. A kiállítás egész ideje alatt megfigyelhettem a szakembereknek a mezőgazdasági gépek iránt tanúsított élénk érdeklődését. Kellemes meglepetés volt számomra az az átlagon felüli szolgáltatássor, amelyet a vásár szervezői nyújtottak. Minden olajozottan folyt, a kiállítókról szóló információk kiválóak és precízek voltak. A kiállítás presztízsét tovább növelte az EU-jelölt országok agrárszervezeteinek kongresszusa és azok a további kísérőprogramok, amelyek ezzel a témával foglalkoztak.

Tomáš Doucha, az Agrárökonómiai Kutatóintézet igazgatója:

Habár nem vagyok a mezőgazdasági technika szakembere, mégis meglepett a professzionális szintű kiállítás, különösen a cseh és a külföldi cégek csúcstechnológiáinak bemutatása. Látható, hogy a szakmára élénkítően hatott az elmúlt két év gazdasági növekedése. Ezt az a tény is igazolja, hogy sok kiállított termék máris elkelt. A mezőgazdaság megint újabb impulzusokat kapott, ezt a látogatók magas száma is bizonyítja.

Dušan Ben, a Mezőgazdasági Erdészeti Gépgyártók Szövetségének főtitkára:

Az idei TECHAGRO-ra szokatlanul sokan látogattak el, Ukrajnából, Oroszországból, Lengyelországból és Magyarországról is érkeztek Brnóba. Az idén meglátogattak minket francia kollégáink is, akik közvetlenül a vásárterületen kötöttek szerződést cseh gépgyártókkal a saját piacukra történő szállításról.

Szalay Attila