MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap

MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap
76/496-182 :: 30/9-439-158 :: info@mezohir.hu

Agrometeorológiai előrejelzés 2002. május 19 – június 19.

Áprilisban az időjárás szinte minden összetevőjében az átlagosnak megfelelően alakult. Ezzel végül is elégedettek lehetnénk, mert az ilyen idő kedvez a növények fejlődésének. Az átlagok azonban – éghajlatunk kontinentális jellegéből adódóan – jelentős szélsőségeket hordoznak magukban. Áprilisban volt igen erős fagy, amely legtöbb növényünket virágzás közben, vagy virágzás közeli, azaz bimbós állapotban érte.

2002-05
[ tartalomjegyzék ]

 

A tavasz harmadik legfontosabb időjárási tényezője a napfény. Ebből is volt átlagosan elegendő, de míg a Dunántúlra a szokásosnál kevesebb, addig a keleti országrészre sok jutott. Ez utóbbi szárító hatásával mélyítette a keleti területek szárazságát.

Az esős területeken gyakori volt a magas légnedvesség, ezért gyakrabban kellett permetezni, de a növényvédelmet a szárazabb területeken sem lehetett elhanyagolni.

A szél csak mérsékelten fújt, viharos lökések csak ritkán fordultak elő, így a növényvédelemnek nem volt különösebb akadálya.

Előrejelzéseink szerint az előttünk álló hónapban is csak kevés csapadék várható. Szórványos zápor azonban többször előfordulhat, és csak reménykedhetünk abban, hogy egyenletesebben oszlik el a lehullott vízmennyiség, vagy éppenséggel több jut belőle a szárazabb területeinkre.

A hőmérséklet nagyjából az évszaknak megfelelően, vagy annál néhány fokkal magasabban alakul. Május második felében 20, 25 fok, míg június első felében 25, 30 fok között lesz a csúcshőmérséklet. A minimumok 10 fok alá nemigen süllyednek. A hónap végéig pedig fokozatosan mérséklődik a lehűlés, és júniusban már túlnyomórészt 15 fok fölött lesz a hőmérséklet.

A változékony időre jellemzően gyakran váltogatják egymást a felhős és napos időszakok. Ez a növények fejlődésének nagyon is megfelelne, de valószínűleg sok helyen hiányzik majd a csapadék, így ez gátolni fogja a növények optimális fejlődését. A kényes kertészeti kultúrákat mindenképpen öntözni kell, de a vízutánpótlás jót tesz más növények számára is.

dr. Stollár András
agrometeorológus