MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap

MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap
76/496-182 :: 30/9-439-158 :: info@mezohir.hu

Tarlókezelés az évelő gyomnövények ellen

Szántóföldjeinken egyre jobban elszaporodtak a nehezen irtható évelő gyomok, a fenyércirok, a mezei acat, az apró szulák, a tarackbúza, a csillagpázsit és a hamvas szeder.

2002-07
[ tartalomjegyzék ]

 

Ezek mélyebben elhelyezkedő gyökérzetük révén ellenállóbbak a magról kelő gyomoknál, jobban bírják a vízért és tápanyagokért folytatott küzdelmet. Vegetatív szaporodási módjukból következően olyan telepeket, gyomfoltokat alkotnak, amelyek még jól megválasztott készítménnyel sem irthatók ki egy menetben, csakis többéves, céltudatos, hatékony munkával vehetjük fel a küzdelmet ellenük. A gyomirtás során a vegyszeres védekezést a gondos talajműveléssel és az okszerű vetésváltással együtt kell folytatnunk.

Az évelő fajok a tavaszi gyomirtás során nagyon költségesen és csak részleges hatásfokkal irthatóak, leghatékonyabban a korán lekerült növények – őszi gabonák, repce, borsó, zab – után maradt tarló lepermetezésével védekezhetünk. Az évelő növények a nyár végén növekednek a legintenzívebben, és az ebben az időszakban kijuttatott vegyszert olyankor gyökereikbe is leszállítják. Ebből következik, hogy az évelő gyomokat permetezéssel a nyár végén pusztíthatjuk igazán hatékonyan.

A védekezéshez felhasznált készítményt mindig a terület gyomösszetételének megfelelően kell kiválasztani.

  • Ha a tarlón évelő egyszikűek ellen (fenyércirok, tarackbúza, csillagpázsit) kell védekezni, akkor a betakarítás után várjuk meg a gyomok kihajtását! A védekezés optimális időpontja akkor érkezik el, amikor a hajtások 20-30 cm-esek. A kezelést totális hatású, glifozát hatóanyagú szerekkel kell végrehajtani (1. táblázat). Erős fertőzés esetén újrahajtáskor célszerű megismételni a védekezést. Az évelő egyszikűek ellen a totális gyomirtók helyett szelektív hatásmódú szerek is alkalmazhatóak ugyan, de magasabb áruk és a kétszikűek elleni hatástalanságuk mégsem indokolja használatukat.
  • Évelő kétszikű gyomnövények (szulák, acat) megjelenése esetén a glifozát hatóanyagú szerek bizonyulnak megfelelőnek, vagy helyettük a gabonákban használatos hormontartalmú szereket is érdemes használni. Ha ez utóbbit választjuk, akkor a szer kijuttatása előtt sekélyen meg kell tárcsázni a tarlót, kihajtásra serkentve ezzel a növényeket. A kizöldült tarlót hormonhatású szerekkel kezeljük! (2. táblázat)
  • Vegyes, évelő egyszikű és kétszikű gyomokkal is fertőzött területen a tarlóhántás nem javasolt. Ehelyett a gyomok újrahajtásakor valamelyik glifozát hatóanyagú szert kell hormonhatású készítménnyel kombinálni.
  • A hatóanyagok levelekbe jutását elősegíthetjük azzal, hogy hatásfokozót (Nonit, Citowett, Frigate, Hyspray, vagy az olajtartalmú Agropon, Agrol) adagolunk a permetléhez. Ezek alkalmazásakor a dózist 10-20%-kal csökkenthetjük. A szerrel együtt kijuttatott nitrogéntartalmú műtrágyák gyorsítják a hatóanyag felvételét és annak a növényben való terjedését, fokozva ezzel a védekezés hatékonyságát.

    Az imént felsorolt tarlókezelési eljárások a magról kelő egy- és kétszikűeket egyaránt elpusztítják, így a következő évi (áttelelő) gyommag mennyisége is csökken. Vagyis a kellő időben és jól elvégzett védekezés már a következő esztendők munkáit teszi könnyebbé és eredményesebbé.

    Szabó Tibor