MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap

MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap
76/496-182 :: 30/9-439-158 :: info@mezohir.hu

Nemzeti kutyafajtáink sorozat

Kedves Olvasóink! Nemzeti kutyafajtáink címmel sorozatot indítunk. Tesszük ezt elsősorban azért, mert szerkesztőségünk számtalan levelet kapott, amelyekben Önök megírták, hogy örömmel olvasnának ezekről a fajtákról. De szívesen foglalkozunk nemzeti kutyafajtáinkkal azért is, mert úgy gondoljuk, hogy az őseink által kitenyésztett állatfajták ismerete és megőrzése fontos feladatunk, ezek a fajták kultúrtörténeti értéket képviselnek.

2002-07
[ tartalomjegyzék ]

 

Kilenc magyar eredetű kutyafajtát tartunk számon, a komondort, a kuvaszt, a pulit, a pumit, a mudit, a sima- és szálkás szőrű magyar vizslát, a magyar agarat és az erdélyi kopót. Ezek a fajták beletartoznak az eredeti magyar tenyésztésű háziállatok körébe, amelyek közül más fajok jó néhány fajtáját már részletesen bemutattuk korábbi számainkban.

Tudjuk, a kutyák a hagyományos értelemben nem tekinthetők gazdasági haszonállatnak, viszont gyakran előtérbe kerülhetnek a falusi turizmussal, az oktatással, a természetvédelemmel kapcsolatban, sőt, az Európához való csatlakozás küszöbén néhány fajta mint hungarikum is értékessé válhat.

Szerzőnk, Mészáros Mihály okleveles agrármérnök, állattenyésztési szakmérnök. A puli fajtát 1972 óta tenyészti. 1986 óta a magyar pásztorkutya fajták nemzetközi küllembírója. Tizenhét éven át volt a Hungária Puli-Pumi-Mudi Klub elnöke. Szakírásaival, egyetemi előadásaival fontos szerepet vállal a magyar kutyafajták népszerűsítésében. Számos szakcikke és társszerzőként két szakkönyve jelent meg.

Reméljük, hogy Olvasóink a cikksorozat alapján megtalálják azt a magyar fajtát, azt az egyedet, amely segítségükre lesz munkájukban, értékeik megvédésében, a vadászat során, vagy talán a legfontosabban: hűséges társuk lehet a mindennapi életben.

Zsolnay Miklós