MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap

MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap
76/496-182 :: 30/9-439-158 :: info@mezohir.hu

Takarmányozási kutatások nemzetközi színvonalon

2000 decemberében vette át a Kaposvári Egyetem Takarmányozástani Tanszéke Európa egyik legmodernebb és legjobban felszerelt, az intézmény profiljába vágó szakmai munkára alkalmas épületkomplexumát.

2002-07
[ tartalomjegyzék ]

 

A 2000 m˛ alapterületű épületben a laboratóriumok, az állatkísérleti termek, az állatműtő, a takarmánykeverő üzem, az oktatói-kutatói irodák mellett olyan egyéb kiszolgáló helyiségek is helyet kaptak, amelyek az oktatási és kutatási feladatok magasszintű elvégzéséhez szükségesek.

Mivel az újonnan átadott együttesben az oktatói és a hallgatói szobák egy épületen belül találhatóak, a hallgatóknak lehetőségük van arra, hogy naponta találkozzanak témavezetőjükkel. A folyamatos konzultáció mellett elvégezhetik kísérleteiket, leülhetnek saját számítógépeik elé, kiszámolhatják a vizsgálatok eredményeit és megírhatják a TDK-, vagy a diplomadolgozatukat. A graduális képzés keretében az elméleti tudás megszerzésén túl megismerkedhetnek az emésztésfiziológiában használatos különböző műtéti technikákkal, valamint a takarmánygyártás legfontosabb műveleteivel, a laboratóriumokban pedig elvégezhetik a munkájukhoz szükséges kémiai vizsgálatokat. Ez az oktatási filozófia a tanszéken folyó doktori (Ph.D.) munkáknak is az alapját jelentheti.

Az épületben a jelenleg rendelkezésre álló legmodernebb műszaki berendezések biztosítják a magasszintű oktatási és tudományos munka végzésének a feltételeit. Az épület állatház-részlegében valamennyi fontos gazdasági haszonállatfajjal (szarvasmarha, sertés, juh, ló, baromfi, stb.) kapcsolatban lehetőség van olyan takarmányozási, emésztésfiziológiai kutatások elvégzésére, amelyek eredményeire nemcsak az oktatás, a hazai és nemzetközi tudományos közélet, hanem a mindennapi gyakorlat is számíthat.

A Takarmányozástani Tanszék épületkomplexuma mind a takarmányozási, mind az ezen tudományághoz kapcsolódó egyéb kutatások elvégzésére is új távlatokat kínál. Az itt folyó vizsgálatok lehetőséget nyújtanak olyan további külföldi együttműködésekre nagy nevű – holland, német, dán, amerikai és kanadai – intézetekkel, amelyeknek célja a humán táplálkozási elvárásoknak is megfelelő minőségű állati termék előállítása.

Ezek az ún. „From quality feed to quality food” („A jó minőségű takarmánytól a jó minőségű élelmiszerig”) programok azt a filozófiát tükrözik, amely szerint az állati eredetű élelmiszert termelő lánc minden szereplőjének össze kell fognia a jó minőségű termék előállítása érdekében. E programokban olyan fontos kérdéseket is vizsgálunk, hogy az állati termék minőségének javításával egy időben hogyan tudjuk csökkenteni az állatok foszfor- és nitrogénkibocsátását, amihez rendkívül komoly környezetvédelmi érdek fűződik.

A kutatóbázist az elkövetkező évben tovább kívánjuk bővíteni. A tanszék a közeljövőben fontos szerepet kíván vállalni a takarmányozási szaktanácsadásban és a különböző innovatív tevékenységben. E cél megvalósítása érdekében Kaposváron egy új, a sertéssel és baromfival kapcsolatos szakmai feladatokra szakosodott „oktató és innovációs központ” felépítését tervezzük.

Dr. Babinszky László
egyetemi tanár, tanszékvezető