MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap

MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap
76/496-182 :: 30/9-439-158 :: info@mezohir.hu

Teljes program a Fliegl-től

Hagyományos talajerő-gazdálkodás – modern eszközökkel Az EU tagországai által elfogadott környezetvédelmi előírások csak meglehetősen szigorú keretek között engedélyezik a szerves trágya felhasználását.

2002-07
[ tartalomjegyzék ]

 

A törvényi szabályozás természetesen kíméli környezetünket, ugyanakkor betartása komoly anyagi ráfordítást is igényel a gazdálkodóktól. A talajok termelékenységének növelésére, a növények optimális tápanyagellátására, a nagyobb termésátlagok eléréséhez szükség van a talaj erőforrásainak pótlására – a lehető leggazdaságosabb formában. A műtrágya folyamatosan növekvő árai mellett egyre inkább terjed a biogazdálkodás, és a biotermékek iránti kereslet emelkedik.

A 49/2001. évi kormányrendelet iránymutatásai részletesen foglalkoznak a szerves trágyával kapcsolatos megfelelő mezőgazdasági gyakorlattal, a jogszabály taglalja a mennyiségi korlátozásokat, a tilalmi időszakokat, a tárolási módokat, illetve a környezeti adottságokat. A trágyázás tehát többé nem a megszokott, egyszerű művelet, gondos előkészítést és megfelelő eszközök meglétét igényli.

A Fliegl Járműgyár több évtizedes múlttal rendelkezik a mezőgazdasági gépgyártás területén. A német cég abdai leányvállalata tevékenységének köszönhetően a nyugaton már bevált rendszerek immáron hazánkban is hozzáférhetőek. A Fliegl a szerves trágya kijuttatására többféle megoldást is kínál.

A gyár a fenti célt szolgáló gyártmányai közül a legújabb az úgynevezett trágyaszóró adapterrel ellátott letolókocsi.

A hagyományos pótkocsikkal ellentétben a letolókocsi a rakományát hidraulikus rendszere segítségével üríti. A berendezés különböző kiegészítőkkel trágyaszóróként, takarmánykiosztó kocsiként, átrakókocsiként is használható. Mindezt a hátfal cseréjével érhetjük el, ami azt jelenti, hogy a gyár egy rendkívül gazdaságos, jól kihasználható járművet kínál vevői számára. A letolókocsi egyik legnagyobb előnye siló szállításakor mutatkozik meg, hiszen óriási raktérfogatán túl (a legkisebb kocsi 25 m3) a siló tömörítésére is lehetőséget kínál. A letolókocsik több méretben készülnek, így a 100 és 250 lóerő közötti teljesítményű erőgépek kategóriájához a gyártó teljes kínálattal rendelkezik.

A hígtrágya szállítására, kijuttatására a Fliegl tartálykocsijai jelentenek hatékony megoldást, hiszen a tartályok 1700-től

24 000 literes méretben, kiváló minőségű acélból, kívül-belül horganyzott kivitelben készülnek. Az EU-normáknak is megfelelő adagolást terítőegység alkalmazásával érhetjük el. A talajközeli terítőegység 6-18 méteres munkaszélességben alkalmazható, míg a talaj felszíne alá injektáló, „Garant” csigás terítőegység 2,5–6 méteres szélességben használható. A széles méretválaszték révén hasonló hatásfokkal alkalmazhatók gyümölcsösökben, szőlőben vagy akár nyílt terepen is. A Fliegl terítőegységeinek közös jellemzője, hogy alkalmazásukkal a szerves trágyát egyenletesen és szabályozott mértékben lehet a szabadba juttatni. A széles tartozékválasztéknak köszönhetően a Fliegl tartálykocsik az egyedi igényekhez tovább alakíthatók.

A Fliegl termékei egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a mezőgazdasági felhasználók körében, amiről a biztató eladási mutatók, illetve a kiállítási érdeklődők nagy száma is tanúskodik. A Fliegl termékei legközelebb a debreceni Farmer-Expón és a Bábolnai Gazdanapok keretében tekinthetők meg, ahol a gyártók képviselői természetesen a szakemberek kérdéseire is szívesen válaszolnak.

(x)