MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap

MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap
76/496-182 :: 30/9-439-158 :: info@mezohir.hu

MUSTANG – a kukoricamezőkön is győztes gyomirtó szer!

2004-ben lesz 5 éve, hogy a Mustang megjelent a gabona gyomirtás területén. Új kategóriát teremtett, mert elsőként oldotta meg az összes kétszikű gabona gyom elleni védekezést, a tudásához mérten igen kedvező hektárköltséggel.

2004-01
[ tartalomjegyzék ]

 

A Mustang jól vizsgázott. Két év elmúltával a termelők már a gabona területek egyharmadát gyomirtották a készítménnyel, amely a gabona gyomirtás egyik alappillérévé vált. A Mustanggal kapcsolatos fejlesztések nem álltak meg és a készítmény 2003-ban engedélyt kapott a kukorica posztemergens gyomirtására is.

A kukoricában a kétszikű gyomok ellen, a kultúrnövény fejlettségétől függően, a készítmények két nagy csoportja áll rendelkezésre. A kukorica 20 cm-es állapotáig használhatóak a hormon hatóanyagú készítmények (2,4 D, dikamba), amelyek költségtakarékos megoldások és kiváló hatékonyságúak az mezei acat ellen is. Más készítmények a fejlettebb kukoricában is kijuttathatók, de költségük jóval magasabb. A Mustang olyan megoldást kínál a magról kelő- és évelő kétszikű gyomok elpusztítására, amely árában igen kedvező és a felhasználási ideje is kivételesen rugalmas. Megbízható, hatékony és rugalmas gyomirtás elérhető áron! A Mustang ezzel teremtett új kategóriát a gabona gyomirtásában, és ez a legújabb lehetőség több mint 200 kétszikű gyomfaj ellen a kukoricában.

A Mustang a fejlett kukoricában is használható gyomirtó szer. (2003-ban az egyenetlen kelés miatt a posztemergens gyomirtás idejére egyes kukorica egyedek elérték a 8 leveles fejlettséget is. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a Mustang ebben az állapotban is kíméletesnek bizonyult.) A Mustang hatásspektrumába beletartoznak a kukoricában előforduló leggyakoribb magról kelő- és évelő kétszikű gyomok: a disznóparéj fajok, a libaparéj fajok, a parlagfű (2. kép), az árvakelésű napraforgó, a selyemmályva, a vadrepce, a csattanó maszlag (1. kép), a szerbtövis (2. kép), a mezei acat, az aprószulák stb. A Mustangban lévő két hatóanyag úgy erősíti egymás hatását a gyomnövények ellen, hogy a kukoricára igen kíméletes. A Mustang dózisa kukoricában 0,6-0,8 l/ha, amelyet a gyomok 4-6 leveles állapotában kell kijuttatni. Erős gyomnyomás vagy fejlettebb gyomok esetén a magasabb dózist kell használni. A Mustang a már kikelt gyomokat pusztítja el, talajhatással nem rendelkezik. A Mustanggal történt gyomirtás után vetésváltási megkötések nincsenek, a kezelt kukorica után bármilyen növény vethető.

A Mustang jól beilleszkedik a kukorica gyomirtási technológiájába. Abban az esetben, ha a szárazság miatt a preemergens gyomirtás nem sikerül tökéletesen, a kukoricában kikelnek a mélyről csírázó kétszikű gyomok, mint a napraforgó árvakelés vagy a szerbtövis. Ekkor az olcsó 2,4 D hatóanyagú készítményeket nem használhatjuk, mert a kukorica már fejlett. A Mustang ebben az esetben is tökéletes és költségkímélő megoldást nyújt.

Egyszikű fertőzés esetén a készítmény kiválóan kombinálható a Titus® 25 DF és az egyéb engedélyezett egyszikűirtó készítményekkel. A kombinációs partnerekből a gyártó által előírt dózisokat és tapadó anyagokat kell a kombinációhoz hozzáadni.

A Mustang a megbízható hatékonyságon felül további előnyöket kínál a felhasználó számára. A száraz tavasz a gabona gyomirtás elmaradásával járhat, mert nem kelnek ki a gyomok. Ekkor a már megvásárolt gabona gyomirtó szer a raktárban várja a következő gyomirtási szezont, amely jelentős forgó tőkét (pénzt) köt le. A Mustanggal tervezett gabona gyomirtásoknál ilyen eset nem következhet be, mert az esetleg fennmaradó Mustang a kukorica gyomirtására kiválóan felhasználható.

(x)Takács AttilaDow AgroSciences06 30/351-3363