MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap

MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap
76/496-182 :: 30/9-439-158 :: info@mezohir.hu

Újság
2004-01
2004-07
2004-08
2004-10
2004
2004-01

MezőHír :: 2004-01

Közepes esztendő? – Változó korban a mezőgazdasá...

Az évindító munkahelyi fórum végén, a munkatársak pezsgős koccintása közben hallottam egy közhelyet, amely természeténél fogva igazságot is rejthet magában. Eszerint közepes esztendőre számíthatunk az idén. Ami matematikailag úgy jön ki, hogy nehezebb, mint a tavalyi, de könnyebb, mint a 2005-ös. Jó lenne ezt a beszólást humorosan felfogni, s arra gondolni, hogy mindez enyhe túlzás.

Fokozható-e még a termelők bizonytalansága?

Az induló 2004-es gazdasági év minden bizonnyal a legkiszámíthatatlanabb jelzővel vonul be a magyar gazdaságtörténetbe.

Vízgazdálkodási társulatok a mezőgazdasági terme...

Magyarország köztudottan és irigylésre méltóan gazdag felszíni és felszín alatti vizekben. Ez a tény néha nagyon kedvezően befolyásolja a mezőgazdasági vonatkozásokat, mert termelési biztonságot ad. Néha azonban bosszúságot és károkat is képes okozni, amennyiben a vízgazdálkodási beavatkozások feltételei hiányoznak, s emiatt éri kár a gazdálkodókat.

MUSTANG – a kukoricamezőkön is győztes gyomirtó ...

2004-ben lesz 5 éve, hogy a Mustang megjelent a gabona gyomirtás területén. Új kategóriát teremtett, mert elsőként oldotta meg az összes kétszikű gabona gyom elleni védekezést, a tudásához mérten igen kedvező hektárköltséggel.

Néhány gondolat a Nitrátdirektívával kapcsolatba...

Növekvő adminisztrációs kötelezettségek – mindnyájunkban megfogalmazódott már ennek a nyilvánvalóan bekövetkező ténynek a gondolata, még, ha szavakba nem is öntöttük, mert ha el is mondanánk, a jelenségen mit sem változtathatnánk.

A DEKALB® a kukorica hibrid fejlesztések motorja

A DEKALB® 90 éves történelme rendkívül gazdag az újítások tekintetében

Az éghajlat hatása a növénytermesztési technológ...

Hazánk növénytermesztése nagyon változatos, a termesztett növényfajok száma igen nagy. A különböző növényfajok eredményes termesztését az éghajlat elemei mind egyenként, mind együttese alapvetően befolyásolják. A szélsőségesen nagy hőigényű egyes növények kivételével a termesztett növények többségénél a hőmérséklet viszonylag kevésbé korlátozó tényező. A vízellátás változása, ingadozása a legnagyobb mértékű, ezért a növénytermesztés mai szintjén Magyarországon a vízellátás az elsődleges termést meghatározó tényező.

Az alacsony hőmérséklet kedvezőtlen hatásai, az ...

A mezőgazdasági termelés eredményessége igen erősen függ olyan tényezőktől, amelyeket nem, vagy csak részben tudunk befolyásolni. Ezek közül is elsősorban a meteorológiai hatások azok, amelyek a terméseredmények nagymérvű ingadozásait évről-évre okozzák. Így egyes években jelentős károkat okoznak a fagyok. A fagy okozta károk nagysága nem kapcsolható egy adott negatív hőmérséklethez, gyakran kisebb mértékű lehűlés is nagy pusztítást okozhat a növények fejlettségi állapotától a fajra és fajtára jellemző érzékenységtől függően. Hazánkban évente átlagban mintegy 200-300 ezer ha területen következik be fagykár.

Gyógynövények a kertben

A gyógynövénytermesztés az egészségünk megőrzésére szolgáló, ki nem használt lehetőség.

AGRITECHNIKA 2003 – HANNOVER

Kétévente Hannover ad otthont Európa legnagyobb mezőgazdasági gépkiállításának és vásárának. A mostani 10. bemutatóra 36 országból érkeztek a gépgyártók és a gépkereskedők.

Axiál Kft. Új telephelyet adtak át Nyíregyházán

Nyíregyházán 2003. november végén avatták fel az Axiál Kft. legújabb, 15. telephelyét. A 300 millió forintos beruházás eredményeként megépült komplexumban az Axiál az új gépek értékesítése mellett alkatrészellátással és szervizszolgáltatással várja partnereit.

„SAPARD” szárító épül Hajdúdorog és Újfehértó kö...

Fodor György mezőgazdasági vállalkozó ismert és népszerű ember szűkebb hazájában, de a térség szakmai közösségében is. Afféle úttörő, aki már a rendszerváltáskor világosan látta-tudta, mit és hogyan szeretne csinálni az új, formálódó lehetőségek között.

Gabonatárolás dán technológiával

A média minden szereplője az EU-csatlakozás híreivel borzolja a kedélyeket. Azt hiszem, a magyar termelők helyzete nem könnyű, nehéz hideg fejjel elviselni, hogy a feje felett döntenek sorsáról, jövőjéről. Mit tehet? Saját jövőjét kell megálmodni, megtervezni a hosszú téli estéken. Ehhez a tervezgetéshez szeretnék segítséget nyújtani.

A takarmányozás gépei az állattartó telepeken II...

Lapunk előző számában (2003. november-december) a szarvasmarhatelepeken alkalmazható tömegtakarmány-kiosztókocsikat mutattuk be, azzal a befejező mondattal, hogy „természetesen az abraktakarmányok kiosztásáról is gondoskodni kell vagy az előbbiekben megismert kiosztókocsikkal vagy a II. részben bemutatandó módszerekkel”.

Értő szakmai segítséggel könnyebb a gazdálkodás…

Csípős hideggel és nem túl vastag, de a vetések szempontjából életmentő hópaplannal köszöntött be január. A Mosoni-Duna középső folyása mellett elterülő Mecsér községet a csend és a fehérség öleli körül, az erősen fogyatkozó vadállomány nyomai sem nagyon láthatóak a friss hóban.

A Pannonhalmi Borvidék

A Pannonhalmi Borvidék Magyarország egyik legkisebb borvidéke, területe mindössze 1080 ha, mégis igen fontos szerepet tölt be hazánk szőlőtermesztésében és borászatában. Az írásos emlékek – a Pannonhalmi Apátságnak köszönhetően – a honfoglalástól őrzik a borvidék történetét.

„A borkészítéstől a marketingmunkáig mindent mag...

Beszélgetés Dr. Vaszari Lászlóval, a Pannonhalmi Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnökével

A szőlőtermesztés környezeti feltételei

A szőlő életfeltételeit – amelyek közül legfontosabbak a hőmérsékleti viszonyok, a terület fekvése, a talaj összetétele és minősége – a környezet szabja meg

Magyar siker egy francia pezsgőversenyen

Egy arany- és egy ezüstérmet nyertek a magyar pezsgők az első alkalommal megrendezett Effenvercents du Monde elnevezésű nemzetközi pezsgőversenyen, a franciaországi Dijonban – nyilatkozta Vass Gábor, a Henkel und Söhnlein cégcsoport marketingvezetője.

Pezsgőbontás!

A farsangi szezonban egyre több pezsgő pukkan. Talán ez alkalommal nem árt áttekintenünk, hogyan is készül az a nedű, amelyet testi épségünket is kockáztatva iszunk meg.

Az étkezési tojás forgalmazási szabályai az EU-b...

Az Európai Unióban az összes mezőgazdasági termék és élelmiszer közül az étkezési tojás előállítását, forgalmazását és feldolgozását szabályozzák a legrészletesebben.

A baromfiállományok aktív immunizálásának jelent...

A sorozat korábbi fejezeteiben kifejtettük, hogy a járványvédelmi és az állathigiéniai előírások pontos megtartása, vagyis az állomány egészségének megvédését célzó általános védekezési módszerek milyen bonyolult, összefüggő rendszert alkotnak. Viszont helyes, következetes végrehajtásuk mellett a betegségektől több-kevesebb sikerrel meg lehet védeni a baromfiállományokat.

A baromfi Marek-féle betegsége

Ez a kór a házityúk vírus okozta, a perifériás idegek gyulladásával (Marek-féle tyúkbénulás), ill. a zsigeri szervekben daganatképződéssel járó betegsége.

A tyúk- és pulykaállományok mycoplasmamentessége...

A baromfi és más állatfajok mycoplasmosisát változatos alakú, sejtfal nélküli kórokozók idézik elő, amelyek elsősorban a légutakat, a tüdőt, betegítik meg, de elváltozásokat okoznak többek között az ízületekben, a savóshártyákon és a szaporítószervekben is.

Az EU-csatlakozás várható következményei a serté...

A FAO becslése szerint a Föld sertéshústermelése 2002-ben meghaladta a 93 milliárd tonnát. Az ágazat nagyarányú fejlődéséhez az iparszerű termelés elterjedése járult hozzá. A fejlődést jól jellemzi az a tény, hogy az USÁ-ban, Brazíliában és Kanadában nem ritkák az évente több millió vágósertést kibocsátó vállalatok.

Makro- és mikroelemek a sertéstakarmányozásban

A különböző élőlények eltérő mennyiségben tárolnak a szervezetükben ásványi anyagokat, amelyek nélkül az anyagcsere elképzelhetetlen lenne.

A sertés külső és belső állati élősködői

Sokszor nem is gondolunk arra, hogy a hízlalási idő meghosszabbodása, a takarmányértékesítés romlása, a fejlődésben való lemaradás háttérében állataink parazitás fertőzöttsége áll. A paraziták által okozott rejtett kártételre a vágóhídi húsvizsgálat során derül fény, a tüdő és májkobzások gyakoriságának növekedésével.

A sertéstenyésztés menedzseléséről

Szakmai munkám során sok olyan kis- és közepes méretű sertéstelepen jártam, amely a „régmúlt idők” szempontjából ugyan jól működött, mégis nagyon komoly hiányosságai voltak a telepi menedzsment és az ellenőrzés terén.

Állattenyésztési szókincsünk ősibb és újabb szav...

Szóból ért a magyar – tartja a közmondás. Az állattenyésztésben is hasznos, ha új nemzedékeink megtanulják az idősek nyelvét, ugyanakkor a nagyvilággal is lépést tartanak.

A schnauzer

Háromféle nagyságban: óriás-, közép- és törpe méretben tenyésztik a fajtát. Az óriás változat kiegyensúlyozott idegrendszerű, a középnagyságú tetterős, a törpe schnauzer pedig határozottan nyüzsgő.

Levelesláda

A rovatvezető postájából

A korlátolt felelősségű társaságra vonatkozó főb...

Legutóbbi számunkban az üzletrészre vonatkozó fontosabb szabályokkal folytattuk a korlátolt felelősségű társaságokra vonatkozó alapvető törvényi rendelkezések ismertetését.

Google