MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap

MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap
76/496-182 :: 30/9-439-158 :: info@mezohir.hu

A DEKALB® a kukorica hibrid fejlesztések motorja

A DEKALB® 90 éves történelme rendkívül gazdag az újítások tekintetében

2004-01
[ tartalomjegyzék ]

 

A DEKALB® nevéhez fűződik az első amerikai farmer szaktanácsadó rendszer, amely lehetővé tette a gazdálkodók számára, hogy a legújabb kutatási-fejlesztési eredményeket gyorsan tudják alkalmazni a növénytermesztésben. A világon az első kereskedelmi forgalomba hozott hibridkukorica is DEKALB® volt, amelyet 1934-ben ismerhettek meg az amerikai kukoricatermelők DEKALB HYBRID 543 néven.

Az állandó innováció, amely a DEKALB® egyik legfontosabb jellemzője, napjainkban is folytatódik, aminek köszönhetően évről évre a jelen kihívásainak legjobban megfelelő, legmodernebb hibridek kerülnek kereskedelmi forgalomba.

Vajon milyen kézzel fogható előnyei származnak ma Magyarországon egy kukoricatermelőnek abból, ha a legmodernebb DEKALB® hibrideket termeli?

Az egyik legnagyobb kihívás, amellyel a termelőknek meg kell küzdenie a kukoricatermelés jövedelmezőségének érdekében az, hogy az adott évjáratban az elérhető legmagasabb terméshozamokat kell produkálni, de a lehető legalacsonyabb betakarításkori szemnedvesség-tartalom mellett. Ha valamelyik célkitűzés meghiúsul, a termelő komoly jövedelmektől esik el, mert az évjáratra jellemzőnél alacsonyabb terméshez kevés árbevétel, a viszonylag magas betakarításkori szemnedvességhez pedig magas szárítási költség párosul. A probléma megoldása érdekében fejlesztettük ki az Új Típusú Termés – Szemnedvesség Arányt képviselő DEKALB® hibrideket, amelyeknek közös tulajdonsága, hogy a termőképességük a hasonló tenyészidejű hibridekénél lényegesen nagyobb, viszont a betakarításkori szemnedvesség-tartalmuk a náluk rövidebb tenyészidejű hibridekéhez hasonló. Ezen hibridek legkiemelkedőbb képviselői:

– a DK 391 (FAO 300), amelynek betakarításkori szemnedvesség-tartalma a FAO 200-as hibridekéhez hasonló, viszont termőképessége alapján az egyik legjobb FAO 300-as hibrid,

– a DK 440 (FAO 330), amely termőképességben megveri a korai éréscsoport legkésőbbi – a korábbi években az éréscsoport legbőtermőbb – hibridjeit, viszont betakarításkori szemnedvesség-tartalma az éréscsoport elején elhelyezkedő hibridekére jellemző,

– a DK 537 (FAO 510), amely a késői éréscsoportra jellemző termőképességgel rendelkezik, és egyben a legbőtermőbb késői hibrid, de a középérésűekre jellemző szemnedvesség-tartalommal takarítható be.

Az Új Típusú Termés – Szemnedvesség Arány legújabb képviselői hasonlóan viselkednek, mint az előzőekben felsorolt hibridek, azonban extra termőképességgel vannak felruházva, és van még egy közös tulajdonságuk: a hozzájuk hasonló tenyészidejű hibridekhez képest több mag található a csövön, és a magok rendkívül tömötten helyezkednek el. Ezek a hibridek termőképességben minden eddigi DEKALB® hibrid termőképességén túlmutatnak (DKC 3511 – FAO 320, DKC 4626 – FAO 360, DKC 5143 – FAO 440, DKC 5211 – FAO 460).

A termőképesség és a vízleadás azonban nem minden, mert sajnos az utóbbi évek rendkívül száraz és forró időjárása nagymértékben megakadályozta, hogy a genetikailag meghatározott legfontosabb tulajdonságok (termőképesség, vízleadás) kifejeződjenek. Az ilyen kedvezőtlen évjáratokban, mint a legutóbbi 2003-as, csak a legjobb stressztűrőképességű hibridekkel lehet jövedelmezően termelni. Nos, a DEKALB® hibridek a stressztűrés tekintetében is a legjobbak, a termelők véleményét szó szerint idézve: „a DEKALB® hibridek jobban bírják a gyűrődést, mint más hibridek". Ez a tulajdonság általánosan igaz minden hibridünkre, de a következő DEKALB® hibridek stressztűrőképessége a legkiemelkedőbb: DK 391 (FAO 300), DKC 3511 (FAO 320), DK 440 (FAO 330), DK 471 (FAO 410), DKC 5143 (FAO 440), DK 527 (FAO 470). Ezek a DEKALB® hibridek kedvezőtlen körülmények között is nagy valószínűséggel jelentősen jobban teljesítenek, mint hasonló tenyészidejű versenytársaik, ezért ezeknek a hibrideknek a termesztése fokozza a gazdálkodás biztonságát.

Összességében tehát a legújabb generációkba tartozó DEKALB® hibridek kiváló tulajdonságaiknak köszönhetően megteremtik a reális esélyt arra, hogy a kukoricatermelők az adott évjáratban az elérhető legnagyobb árbevételhez a lehető legbiztonságosabb módon jussanak hozzá. Ezért érdemes DEKALB® hibrideket termelni!

(x)Szeidl Balázsvetőmag termékmenedzser