MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap

MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap
76/496-182 :: 30/9-439-158 :: info@mezohir.hu

Gyógynövények a kertben

A gyógynövénytermesztés az egészségünk megőrzésére szolgáló, ki nem használt lehetőség.

2004-01
[ tartalomjegyzék ]

 

A gyógynövények felhasználásának területei: az egészséges személyek egészségmegőrzése, a betegségek kiegészítő kezelése, továbbá az orvosi ellátást nem igénylő állapotok. A gyógynövények nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, az orvossal történő konzultációt, az általa rendelt gyógyszerek szedését. A gyógynövények egyikének-másikának használatáról a kezelőorvosnak tudnia kell, és az ő tanácsai az iránymutatóak.

Az erőspaprika

Az erőspaprika gyakran termesztett, de keveset használt növény, mert sokan félnek a csípős hatásától, pedig gyógyító ereje éppen ebben rejlik. Az erőspaprika hatóanyaga a kapszaicin nevű, nem maró, csak csípő érzetet kiváltó növényi alkaloid, amely az igazán erős paprikában akár 1%-nyi is lehet. A csípős kapszaicinen túl ez a növény még más hasznos vegyületeket is tartalmaz, a benne található C-vitamin mennyisége többszöröse a citroménak, tartalmaz továbbá mikroelemeket és nyálkaanyagokat, valamint a magjában egy pangaminsav nevű, májvédő hatású anyagot. Tévhit, hogy az erőspaprika – mértékletesen fogyasztva – irritálja a gyomrot, sőt hatóanyagaival és annak módosított formáival Amerikában emésztőszervi és bőrbetegségek kísérleti kezelése zajlik.

A növény dél-amerikai eredetű, Európában az 1600-as években kezdett elterjedni. Fontos, hogy a házilag termesztett erőspaprikát ne magozzuk ki, hanem azzal együtt szárítsuk és daráljuk!

Paprikaszesz házilag is előállítható, az alábbi módon. Törjünk meg 20 db szép, 3-4 cm-es nagyon erős paprikatermést, és öntsünk rá 2 dl 70%-os gyógyszertári alkoholt. Hagyjuk állni langyos helyen két hétig, majd gondosan szűrjük le. Tovább hígítható 1 dl vízzel, két marék morzsolt kamillavirágzattal, és egy kis kanálnyi lenolajjal. Ez újra álljon egy hétig, majd az így kapott oldatot keverni és szűrni kell. A paprikaszeszt tehetjük rovarcsípésre, sósborszesszel hígítva pedig fájdalmas, meszes ízületek bedörzsölésére jó. A kopaszodás kétnaponkénti paprikaszeszes bedörzsöléssel megállítható, mivel a csípő érzéstől a hajas fejbőr erei kitágulnak, a hajhagymák újraélednek. A paprikaszesz nem kerülhet nyílt sebbe, szembe vagy kisgyerek kezébe! Gyermeket paprikaszesszel nem kezelhetünk!

A paprikapálinka étvágyjavító párlat. A mocsokcefre lepárlása és a rézeleje elöntése után a legfinomabb szeszbe tegyünk 10 paprikát egy literre. Legalább egy hónapig ázzon. Utána óvatos kóstolás után 0,3-0,5 dl adható étvágytalan betegségből lábadozó idős személyeknek, 10 perccel étkezés előtt. Alkoholista természetesen nem kaphatja. Meghűléses betegségekben a lázcsillapítók izzasztó hatását fokozza, mézzel, teával együtt fogyasztva a népi megfigyelések szerint segít a láz leküzdésében.

A fokhagyma

A fokhagyma talán a leghasznosabb táplálék és gyógynövény, amit az emberiség ismer. Lényeges tudnunk, hogy gyógyító-megelőző hatásának eléréséhez a megszokott adagnál sokkal többet, akár tízszeres mennyiséget is el kell fogyasztani. Egy testes férfi napi hat gerezd fokhagymától várhat gyógyító-megelőző hatást, ezt is csak hosszabb időtartamú kúra után.

A fokhagyma eredetéről annyit tudunk, hogy több ezer éve, már az ősi kínai civilizációban is ismerték és dicsőítették hatását, továbbá az ókori Egyiptomban a mindennapi táplálékok és gyógyszerek közé tartozott.

A fokhagyma hatóanyagai közül a legfontosabb az allicin nevű kéntartalmú vegyület, amely nemcsak a fokhagyma karakteres szagát adja, hanem jelentős baktériumölő hatással is rendelkezik. A fokhagyma fontos hatóanyaga a kálium-rodanid, amely az allicinnel együtt értágító hatású, ezek csökkentik a koleszerinszintet, sülylyesztik a magas vérnyomást, „hígítják" a sűrű vért, aminek köszönhetően csökken a trombózisveszély, valamint tágítják a szív ereit, gátolják az erek meszesedését, továbbá fokozzák minden olyan gyógyszer és gyógynövény hatását, amelyeknek hasonló a feladatuk.

Az allicin, illetve egy lebomlási terméke a tüdőn át választódik ki, ahol számos kórokozót elöl, a hörghurutban fellazítja a beszáradt nyákot, felszakítja a köhögést, csökkenti a kínzó, száraz köhögési ingert.

Néhány hónapos fokhagymakúra javulást hozhat a jóindulatú, krónikus bélrenyheségben és a szervezet gyulladásos-reumatikus jellegű panaszaiban, sőt, némely bőrbajban is. A fokhagyma mindezek mellett még az immunrendszer tevékenységét is serkenti (meghűlés, influenza esetén), és szórványos adatok szerint csökkentheti a rosszindulatú daganatok növekedését, erre azonban nincs bizonyíték. A fokhagyma további hatóanyagai a vas, a szelén, a jód és más létfontosságú mikroelemek, valamint C-vitamin tartalma is figyelemre méltó. Hangsúlyozzuk, hogy mindezek a kedvező hatások csak viszonylag nagy adagok, napi 4-6 (8) gerezd fokhagyma fogyasztásával biztosíthatók. Mindig termesszünk kertünkben fokhagymát, amelynek nem kell külön ágyás, más növények közt szétszórva is megél. A fokhagymát ne műtrágyázzuk, és a növénynek permetlére sincs szüksége.

Mivel olyan komoly hatású anyagról van szó, amely a szedett gyógyszerek hatását módosíthatja, nem nélkülözhető, hogy a beteg orvosával egyeztessen! Az egészséges ember azonban mindenféle mellékhatás jelentkezésének veszélye nélkül is fogyaszthat mérsékelt adagokat. A gerezdeket mindig étkezés közben, apró darabokban, napi 3 részre osztva fogyasszuk.

Sajnálatos, hogy aki részt vesz egy ilyen, legalább fél évig tartó fokhagymakúrában, annak néhány hét után leheletén, bőrén, haján érezhetővé válik a fokhagyma átható szaga. Ez idős korban talán kevésbé számít, fiatal párok pedig egyenek együtt fokhagymát, így nem zavarja őket egymás illata.

A fokhagymaszesz készítése

Fokhagymaszesz készítéséhez válogassunk ki 20 szép gerezd fokhagymát, amelyeket meg sem kell hámozni. Kés lapjával egy deszkán roncsoljuk szét őket, és helyezzük egy literes üvegbe. Töltsünk rá 2 dl 70%-os szeszt, esetleg jó erős pálinkát. Ha szeretjük az ízét, tegyünk rá 5 evőkanál mézet. Hagyjuk egy hétig sötétben állni, közben naponta rázzuk fel. Ezután szűrjük le, és egy liter nemes sötét vörösbort adjunk a sűrűjéhez, majd azt is szűrjük. A tiszta kivonatokat öntsük össze. A szervezet ellenálló-képességének javítására, roborálásra, esetleg szimpla kúrára napi 2 dl-t kell inni, lehetőleg éhgyomorra. Májbetegek, alkoholisták és gyermek nem ihatják!

Váljon egészségükre a növények áldásos hatása!

Dr. Szobor Zénó – Dr. Zsolnay Miklós