MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap

MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap
76/496-182 :: 30/9-439-158 :: info@mezohir.hu

Gabonatárolás dán technológiával

A média minden szereplője az EU-csatlakozás híreivel borzolja a kedélyeket. Azt hiszem, a magyar termelők helyzete nem könnyű, nehéz hideg fejjel elviselni, hogy a feje felett döntenek sorsáról, jövőjéről. Mit tehet? Saját jövőjét kell megálmodni, megtervezni a hosszú téli estéken. Ehhez a tervezgetéshez szeretnék segítséget nyújtani.

2004-01
[ tartalomjegyzék ]

 

A gabona termelésének menetével már mindenki tisztában van, le is aratja a kisebb-nagyobb termést. Tapasztalataink szerint a termelőink nem fordítanak elég gondot a gabona tárolására. Pénz- vagy ismerethiány? Azt hiszem, mindkettő. Az országban sokféle gabonatároló létezik, silók, síkpadozatú vegyes hasznosítású épületek. A technológia eszközök szempontjából ezek különbözőek. Találunk nagy térfogatú és magas silókat, szellőztető rendszerrel. Megmérte-e a raktáros, hogy ilyen terményoszlop esetén a szellőztetés milyen hatásos? A silókban a tárolt terményt időközönként át kell mozgatni, miközben sajnos törik a szem. Előnyként elmondható, hogy a be- és kitárolás jól gépesíthető.

Tapasztalataink szerint sok termelő és kereskedő épített, épít és akar építeni új tárolókat. A síkpadozatos tárolók többcélú hasznosítása nagyon fontos feladat, talán a betárolás gépesítése nem teljesen megoldott. A tárolók kialakítása nagyon fontos, a jövedelemtermelésben döntő fontossággal bír.

Építsünk-e szárítót? A kérdés megválaszolása rendkívül zsebbe vágó feladat. Javaslatunk egy alternatív lehetőséget mutat be, a létjogosultságát gyakorlati tapasztalatokkal alátámasztva.

Fontos, hogy a tárolás során a gabona minősége lehetőleg javuljon, a tárolás biztonságos és olcsó legyen, minimális kézi erő felhasználással.

Az 1. ábrán látható épület felosztása nem hosszanti, hanem keresztirányú, tárolási magassága 5,75 m-ig növelhető. A termek tetszés szerinti kialakításával a fajok és fajták jól elkülöníthetők. Javaslatunkban egy szellőztető padozati rendszer is szerepel, amely kalászos gabonáknál szükségtelenné teszi a szárító működtetését. Az LM padozat lehet beépített elemes (10 t-ás terhelést kibír) vagy a padozatra fektethető héjlemez. Az elemek perforációjának mérete választható a termény, termék függvényében. A padozat alkalmas fokhagyma, vöröshagyma, burgonya, stb. szellőztetésére is.

A tárolási magasság a szemnedvesség függvénye; 20% nedvesség esetén max. 5 m, míg 20% feletti nedvesség esetén max. 4 m. Az egyes termek szellőztetése független egymástól. A hideg levegős szellőztetéssel napi 0,5% nedvességet lehet elpárologtatni. A kalkulált levegőmennyiség tonnánként 100 mł/ó. Fontos a levegő relatív páratartalma is, ezen adatok 60-65% relatív páratartalom mellett igazak. Igény esetén a ventilátorok elé hőcserélő is beiktatható, ezáltal fokozható a szellőztetés hatásossága. A ventilátorok működtetéséhez kapcsolóautomatikát javasolunk.

Magyarországon a betakarítást 17-18% nedvességtartalom körül szoktuk elkezdeni, így a termény szellőztetéssel 6-8 nap alatt leszárítható. Az ábrán látható szellőztetőrendszer vegyescsatorna-rendszerű, a költségcsökkentés érdekében.

Az egyenletes szellőztetés alapvető követelménye az egyenletes betárolás. A betárolás precíz és minőségi feladatára a 2. ábrán látható rendszert javasoljuk. A JE-MA rendszer képes az épület teljes területét egyenletesen tölteni, kapacitása 20-100 t/ó, búzában. A vázrajz mutatja a szalagok mozgását. A szalag fontos tulajdonsága, hogy szállítás közben nem szórja a magot. Ajánljuk vetőmagok tárolására is, a szemet nem töri. A rendszer segítségével az épület teljesen feltölthető, esetleg, több fajta esetén, tartályokba is tölthető az épületen belül. Az oldalajtós és a betárolórendszer segítségével az épület kihasználtsága megduplázható. A JE-MA szalagok nagy előnye, hogy meglévő épületekbe is beépíthetőek.

A kombájntiszta anyag nem tárolható még rövid ideig sem, a gyommagvak, zöld szármaradványok minőségi problémákat okozhatnak. A minőségjavítás fontos eszköze a tisztítógép.

Mi jellemzi a korszerű tisztítógépet?

Üzembiztos, alacsony vibrációjú, könnyű telepíteni, pontos méretre osztályoz, kiválasztja a szennyeződéseket, elő- esetleg utólevegővel, rugalmas rostarendszerrel rendelkezik, könynyen karbantartható, kevés kopó alkatrésszel rendelkezik, egyszerű a rosta cseréje, alkalmas elő- és utótisztításra, környezetbarát, alacsony a porkibocsátása.

A fenti kihívásoknak a DAMAS tisztítógépek (3. ábra) megfelelnek. Tévhit, hogy ezek a minőségi berendezések nagyon drágák, az egyszerűbb kivitelűek ára 2,5 millió Ft alatt van. Kapacitásuk 5-220 t/ó közötti, triőr, gravitációs asztal is szerepel az ajánlatban. A LOMA csávázógépek elengedhetetlenek a vetőmag előkészítésében.

Az új beruházások telepítésénél a környezetvédelmi szempontokat is figyelembe kell venni; az új telepek építéséhez és a régi telepek felújításához hatásos ciklonokat és porszűrőket ajánlunk a DAMAS kínálatából. Ezek méretezéséhez szakember, ill. gyártói javaslat szükséges.

A technológiához javaslatot illetve árajánlatot kérésre, egyénre szabottan küldünk.

(x)Nagy MiklósSZEGÁNA Kft.