MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap

MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap
76/496-182 :: 30/9-439-158 :: info@mezohir.hu

DEKALB® – A „DKC KORSZAK”

2004-02
[ tartalomjegyzék ]

 

GENETIKAI LÉPÉSELŐNY

Hazánkban az elmúlt időszakban két aszályos, pusztító év (2002, 2003) követte egymást. Ezelőtt egy normálnak mondható (2001), egy száraz (2000) és egy csapadékos (1999) évjárat volt. A gazdálkodónak ezekhez a kiszámíthatatlan évjáratokhoz kell alkalmazkodnia a fajtaválasztásnál is. Olyan hibrideket kell választania:

  • amelyek kedvező viszonyok közt hatalmas termést hoznak gyors vízleadással, és
  • stresszes, száraz klimatikus viszonyok között is biztonságosan teremnek, felülmúlva a piacon szereplő többi hibridet.
  • Borzasztóan nehéz e tulajdonságokat úgy ötvözni, hogy egy óriási terméshez kiemelkedően gyors vízleadás és verhetetlen stressz- és szárazságtűrés párosuljon. Az elmúlt több mint egy évtized kísérleti és nagyüzemi eredményei alapján a feladatot professzionális szinten a DEKALB® képes megoldani.

    Emiatt az elmúlt években a termelők körében különösen kedveltté váltak termékeink. Mára a többszázas fajtakínálatból a vetésterület közel 30%-ára választanak DEKALB® kukoricát.

    Legnagyobb múltú hibridjeink az 1995-ben köztermesztésbe került, az országban 5. éve legnagyobb területen termesztett: DK 471 (FAO410), és az OMMI elismert fajták kísérleteiben az idei aszályos év győztese: DK 527 (FAO470).

    „ÚJ TÍPUSÚ TERMÉS-SZEMNEDVESSÉG ARÁNY"

    2000-2001-ben jelentek meg a DK 391 (FAO300), DK 440 (FAO330), DK 537 (FAO510) hibridek, amelyek az „Új Típusú Termés-Szemnedvesség Arány" elnevezésű tulajdonsággal bírnak, azaz egy az éréscsoportnál korábbi vízleadáshoz egy az éréscsoportnál későbbi, lényegesen nagyobb termés párosul. E tulajdonság értékét jelzi, hogy 2003-ban a 2. legnagyobb területen vetett hibrid a DK 440.

    A „DKC" KORSZAK

    A 2003-as évben egy új korszak nyílt a magyar fajtaszortimentben: megjelentek az első „DKC" jelű hibridek.E hibridek jellemzője, hogy szintén fel vannak vértezve az „Új Típusú Termés-Szemnedvesség Arány" tulajdonsággal, emellett azonban egy eddig nem látott szintű, továbbfejlesztett szárazságtűréssel és megnövelt terméspotenciállal is.

    Az OMMI és a saját kísérleti hálózatunk eredményei alapján Magyarország legszárazságtűrőbb fajtái kiemelkedő terméspotenciállal: DKC 3511 (FAO320), DKC 5143 (FAO440) és a legnagyobb terméspotenciálú fajtáink kiemelkedő szárazságtűréssel: DKC 4626 (FAO360), DKC 5211 (FAO460).

    A „NAGY DEKALB® PAJZS"

    E GENETIKÁNÁL jelenleg nincs jobb Magyarországon. Az OMMI 2003-as kísérleti hálózatának eredményeiből készült kivonat (pont-diagram) szemléletesen ábrázolja, ahogyan a DEKALB® hibridek mintegy pajzsként borulnak a többi hibrid fölé. Az e „Pajzsba" kovácsolt „Erő" óvja a termelőt a kedvezőtlen időjárási és gazdasági folyamatoktól.

    „DEKALB® PROFIT KALKULÁCIÓS MODELL"

    Mindezen tárgyalt tulajdonságok azonban csak az alapját képezik a legfontosabbnak: a JÖVEDELMEZŐSÉGnek. A hibridek profitabilitásának számszerű mérésére megalkotott egyszerű „Modell" (képviselőinknél elérhető) segítségével a betakarított termést, a vízleadást, valamint az átvételi árat és a szárítási költséget alapul véve könnyedén kiszámítható a hibridek jövedelmezősége. Az elmúlt aszályos évben az OMMI kísérletein alapuló gazdaságossági számításokban (oszlop-grafikon) az első 7 hibrid DEKALB® volt! (az ábrán nem látható DKC 5143 ebben a kísérletben nem szerepelt, mivel regisztráció előtt áll. Saját kísérleteink alapján azonban a 3. helyre került.

    SZÁMOLJON VELÜNK!

    Csengődi PéterSzanyi IstvánMONSANTO(x)