MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap

MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap
76/496-182 :: 30/9-439-158 :: info@mezohir.hu

Újság
2004-02
2004-07
2004-08
2004-10
2004
2004-02

MezőHír :: 2004-02

Nemzetek asztala – távlatok, ködös jelenben

Az európai népek uniós abrosszal terített asztalsoránál szépszámú nemzet foglal helyet, s most még további asztalok is bekívánkoznak a méretesebbre átszabott kelme alá. Itt bizony fontos, hogy négyszögletesek (összeilleszthetőek) legyen az újonnan beállított asztalok is, különben borul a tányér, lehullik a teríték...

24 órás vetési verseny

A hazai gazdálkodók az elmúlt 8-10 évben már megszokhatták, hogy a gépkereskedők precíz traktorok és megbízható kombájnok teljes skáláját kínálják a mezőgazdaságban dolgozó vállalkozók számára. Évekkel ezelőtt azonban hiányoztak még az olyan hatékony munkagépek, melyekkel a szántóföldi növénytermesztés tényleges minőségi javulást tudott volna elérni. A Vaderstad Kft. 1998-as magyarországi piacra lépése ebben jelentett új színfoltot.

Ahány gazda, annyiféle – de hogyan tovább?

A magyar mezőgazdaságban növénytermesztéssel foglalkozó gazdák társadalmi összetételét vizsgálva megállapítható, hogy szakmai felkészültség, hozzáállás, a meggyőződés, az akarás, az anyagi viszonyok szempontjából nagyon heterogén termelői réteget képeznek.

A konkrét igényekhez igazodó, minőségi búzaterm...

Exkluzív interjú a gabonatermesztés jövőjéről Makay Györggyel, a Magyar Gabonafeldolgozók, Takarmánygyártók és -kereskedők Szövetségének főtitkárával

Új szemléletmód a hazai repcetermesztésben

Hazánkban több mint 150 éve termesztenek repcét, több-kevesebb sikerrel. A repce átlagtermése – néhány kiugró évtől eltekintve – általában 1,6-1,9 t/ha között változott, azaz nem éri el a termelési költség mai fedezetét biztosító 2,5 t/ha magtermést.

Kukoricahibridek herbicidérzékenysége

Az Agrofil Szaktanácsadó Mérnöki Iroda munkatársai kísérletet állítottak be egyes kukoricahibridek és állománykezelő hatóanyagok interakciójának vizsgálatára. A kísérletben lehetőség nyílt a „gyanús” kapcsolódási pontok feltárására. A végső következtetések levonásához azonban meg kell várnunk még az idei évi részletes kísérlet terméseredményeket is tartalmazó értékelését.

Átrendeződhetnek az arányok a magyar gabonaterme...

Az idei év májusában esedékes – az Európai Unióhoz történő – csatlakozás nagyon sok kérdést vet még fel a mezőgazdaságból élők számára.

A Saaten Union hibridkukorica-ajánlata 2004-re

A Südwestdeutsche Saatzucht (SWS) a hibridkukorica európai megjelenésével egy időben indította kukoricanemesítési programját.

A Pioneer kukoricabogár-programja, 2003-2005

Hazánk időjárásának, klímájának változásával újabb és újabb, eddig ismeretlen kártevők jelennek meg és károsítanak a különböző kultúrnövényeken.

Az őszi búza gyomirtása

Az őszi búza gyomfertőzöttségét számos tényező interakciós kapcsolata határozza meg. Az egyes állományok gyomösszetételének hasonlósága azonban természetesen szorosan összefügg a termesztett kultúrnövény fajával, fajtájával is. Ebből következően az őszi búzatáblákban mégis többé-kevésbé determinálódik az egyes gyomfajok és -csoportok előfordulási aránya.

Mustang: 5 éves a búzamezők győztese!

A Mustang immár öt éve vágtat hazánkban a gabonamezőkön, és az idei évben a kukorica gyomirtásában is jelentős szerephez jut.

Cruiser – újdonság a rovarölőszeres vetőmagcsáv...

Az utóbbi évtizedekben tanúi lehettünk a rovarölőszeres vetőmagcsávázás kezdetben lassú, majd az utolsó pár évben felgyorsuló térhódításának.

Az integrált növényvédelem

Az integrált növényvédelem okszerűen összehangolva használja a növényvédelmi módszereket. Célja a hatékonyság mellett az, hogy minél kisebb mértékben alkalmazzon környezetszennyező növényvédő szereket.

Gyümölcsfák télvégi lemosó permetezése

A gyümölcsfák metszés utáni, rügypattanás előtti lemosó permetezése az idény első jelentős, a védelmet szolgáló beavatkozása. A lemosó permetezés olyan, a megelőzést szolgáló eljárás, amely a későbbi kezelések hatékonyságát javítja.

A bogyós gyümölcsűek gyomirtása

A hosszú élettartamú kultúrákban a mechanikai gyomirtás mellett a gyomirtó szerek használata sem nélkülözhető. Az ültetvényekben előforduló gyomfajokkal kapcsolatos alaktani, rendszertani, környezeti, társulási ismeretek lényegesen megkönnyítik a legmegfelelőbb védekezési alternatíva megválasztását.

Újdonságok az AGRITECHNIKA 2003. kiállításon

A kétévenkénti hannoveri AGRITECHNIKA kiállítás 2003. november 11-15. között – 100 évvel az első után – került megrendezésre.

OLIMAC DRAGO, az „intelligens” kukoricacső-törő ...

A kukoricacsőtörő adapterekkel szemben ma a gazdálkodók – jogosan – igen sokrétű elvárásrendszert fogalmaznak meg.

A Kecskeméti Agroker Kft. akciós ajánlata az Agr...

A 2004. február 18-21-ig megrendezésre kerülő kiállításon számos, az olvasók számára már ismert és új termékünket fogjuk bemutatni, újdonságainkról az alábbiakban részletesebben is tájékozódhatnak.

Rakodástechnika a mezőgazdaságban

A traktoros homlokrakodó Rakodás a mezőgazdaságban. Minden évben visszatérő, elvégzésre váró feladat, amelynek megoldása gondos mérlegelést igényel.

Pályamódosító fiatal gazdák sikerei

Januárban a Szigetköz többször is fehér köntösbe öltözött, a hó azonban nem tudott tartósan védelmet nyújtani az áttelelő kultúrák számára.

SOPRON – A hűség, a szőlő és a bor városa

Az 1987-ben a Nemzetközi Szőlő- és Borhivatal által adományozott címet olyan város kapta, amelynek nyolc évszázados története összefonódott a szőlő- és bortermelés történetével.

A Sopron környéki pincészetek hazai kézben marad...

Beszélgetés Dr. Szita Miklóssal, a VINEX Kft. ügyvezető igazgatójával

Tejtermelők első országos nagygyűlése

A Holstein-fríz Tenyésztők Egyesülete, valamint a Magyartarka Tenyésztők Egyesülete a Tej Terméktanács termelői küldötteivel összefogva január 23-án országos nagygyűlést rendeztek Kecskeméten.

A vágósertés-minősítés hazai eredményei

Tizenöt évvel ezelőtt az Európai Közösség országai megállapodtak abban, hogy a vágott sertés minősítésének közös vonatkoztatási alapját a színhústartalom képezze.

A sertés csülökbetegségei

A sertés csülökbetegségeként a csülök túlzott kopását, a csülökrepedést, a panaritiumot és a rongyostalpúságot szoktuk megnevezni.

A veszettség

A veszettség legtöbbször végzetes kimenetelű, a viselkedés megváltozásával ill. agy-és gerincvelő-gyulladással járó, vírus okozta fertőző betegség.

A penészgombák toxinjainak állategészségügyi von...

A mikroszkopikus penészgombák olyan, a természetben nagy számban előforduló, heterotróf élőlények, amelyek a gabonaféléket megfertőzve, azokból nyerik a számukra szükséges táplálóanyagokat.

A tyúk- és pulykaállományok mycoplasma-mentesség...

A baromfi és más állatfajok mycoplasmosisát változatos alakú, sejtfal nélküli kórokozók idézik elő, amelyek elsősorban a légutakat, a tüdőt, betegítik meg, de elváltozásokat okoznak többek között az ízületekben, a savóshártyákon és a szaporítószervekben is.

A baromfi köldökgyulladása (ún. kelésgyengesége)

A kikelt naposcsibék válogatása alkalmával az egyedek bizonyos, esetenként jelentős, százalékában adódnak olyanok, amelyeknek a köldöknyílása a kelés idejére nem záródott be, hanem különböző okok miatt nyitott állapotban maradt. Az ilyen naposbaromfit „kelésgyengének” minősítik és kiselejtezik.

A baromfileukózis

A baromfileukózis a baromfifélék vírusok okozta, a szervezet védekezőképességének csökkenésével és daganatképződéssel járó, fertőző betegségcsoport neve. A betegséget okozó vírusok rokonai a szarvasmarhák leukózisa, a macskaleukózis, ill. a juhok tüdőadenomatózisa kórokozóinak.

Helyzetjelentés a lóversenyről

Szilveszter napjával befejeződött a 2003. évi lóversenyszezon. 31 galopp és 77 ügető versenynapot tartottak tavaly, hol vannak már azok az idők, amikor ötvennél több galopp- és száznál több ügetőnapot is elbírt a versenylóállomány!

A skót juhászkutya

Sokan ezt a fajtát, a skót juhászkutyát tartják a világ legszebb kutyájának. A skót juhászkutya vagy népszerű nevén collie eredeti otthona a skót Felföld, ahol már évszázadokkal ezelőtt juhászkutyaként használták.

Levelesláda

A rovatvezető postájából

Google