MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap

MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap
76/496-182 :: 30/9-439-158 :: info@mezohir.hu

Mustang: 5 éves a búzamezők győztese!

A Mustang immár öt éve vágtat hazánkban a gabonamezőkön, és az idei évben a kukorica gyomirtásában is jelentős szerephez jut.

2004-02
[ tartalomjegyzék ]

 

A Mustang két hatóanyaga kiegészíti és erősíti egymás hatását a gyomok ellen. A benne lévő 2,4 D észter fokozott növekedésre serkenti a gyomokat, a floraszulám hatóanyag pedig az intenzív növekedés építőköveinek keletkezését blokkolja. Ez az összetett hatás (szinergizmus) eredményezi a gyomok teljes pusztulását.

Megbízható hatékonyság, rugalmas felhasználási lehetőség és kedvező hektárköltség jellemzi a Mustang gyomirtó szert a gabonában. A Mustang már hideg időben is megbízhatóan irtja a gyomokat, amikor a hőmérséklet +5 şC fölé emelkedik, s a gabona gyomirtása már megkezdhető. Enyhe tél esetén a veszélyes gyomok már kora tavasszal a táblákon találhatók, ez indokolhatja a gyomirtások korai megkezdését. A Mustang gyomirtó spektrumába tartozó kétszáz kétszikű gyomnövény között találjuk a hazai területek olyan veszélyes kártevőit, mint a ragadós galajt (1. kép) és az ebszikfüvet (2. kép). A Mustang önmagában kiváló hatékonyságú a mezei acat (3. kép), a pipacs, a sebforrasztó zsombor, a vadrepce, a kamillafélék, a napraforgó árvakelés, a libatop, a disznóparéj, a parlagfű, a szulákpohánka, a tyúkhúr, a szarkalábfélék, a tarló tisztesfű, a pásztortáska, a vadkender, a búzavirág, a mezei tikszem, a lapulevelű keserűfű, a repcsényretek, a mezei tarsóka, a keszegsaláta és még számtalan gyom ellen. Ellenük a készítmény 0,6 l/ha dózisa használható, egészen a szárbaindulásig.

MEZEI ACAT

A mezei acat ellen a Mustang mindkét hatóanyaga kitűnő hatékonyságú, és megfelelő állományban aratásig tisztán tartja tőle a gabonát. Amennyiben a gyomirtásnál az a cél, hogy betakarítás után minél kisebb mértékű legyen a rizómáról történő újrahajtás (pl. olyan utóveteményben, mint a napraforgó, a burgonya vagy a paprika), akkor a Mustangban található hormonhatóanyagot kell megerősíteni. Ha a mezei acat fertőzése erős, a Mustang (0,6 l/ha) mellé adjunk 0,4 liter Esteront hektáronként, ami az amúgy kedvező hektárköltséget is csak néhány száz forinttal növeli. Ezzel a kombinációval biztonságosan permetezhetünk a bokrosodás végéig. A szárbaindulás elejéig használható a Mustang 0,6 l/ha + Lontrel 0,2 l/ha kombináció, amelynek alkalmazása több évre szóló befektetés, mivel a Lontrel hatóanyaga az állományban felhasználható gyomirtók közül a legjobban szívódik le a gyökérbe, és a leglátványosabban csökkenti az acat következő évi újrahajtását.

A Mustang esetében, ha a termelő valamely okból kifolyólag úgy dönt, hogy a gabona gyomirtás elmarad, a Mustang rugalmasan felhasználható a kukorica kelés utáni gyomirtására is.

Ha a hazai felhasználási adatokat elemezzük, szembetűnő a Mustang vonzó ára, ami kategóriájának vezető gyomirtójává emelte. A készítmény felhasználása mellett szól, hogy 2004-ben ismét igen kedvező áron kapható, azaz a gyomirtás idén is a tavalyi költségszinten oldható meg – a gabonában és a kukoricában egyaránt.

Takács AttilaDow AgroSciences(06 30) 351 3363