MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap

MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap
76/496-182 :: 30/9-439-158 :: info@mezohir.hu

Gyümölcsfák télvégi lemosó permetezése

A gyümölcsfák metszés utáni, rügypattanás előtti lemosó permetezése az idény első jelentős, a védelmet szolgáló beavatkozása. A lemosó permetezés olyan, a megelőzést szolgáló eljárás, amely a későbbi kezelések hatékonyságát javítja.

2004-02
[ tartalomjegyzék ]

 

A téli időjárás hatására a fákon sebek keletkeznek, amelyeken keresztül a gombák és baktériumok könnyen behatolnak, ezzel a fertőzés helyén háncs- és faszövetpusztulást okoznak, aminek következtében rákos, mézgás sebek keletkeznek. Az őszi és a téli hónapokban történt fertőzések okozta elhalás csak a kora nyári hónapokban, a fokozott vízigény idején észlelhető. A törzs fertőződése esetén a fa gutaütésszerűen elpusztul, az ágak fertőződésekor azok elszáradását figyelhetjük meg.

A különböző ágbetegségek megelőzése, enyhítése céljából száraz és fagymentes időjárás esetén, a metszés előtt ajánlatos beiktatni egy rezes lemosó permetezést. Ezután a metszést kesztyűben szükséges elvégezni. A metszés során keletkezett nagyobb sebeket sebkezelő anyaggal (pl. Fixpol, Fagél, Vulneron CS, Faplaszt) célszerű lezárni. Metszés után el kell végezni a kártevők és kórokozók ellen a szokásos télvégi lemosó permetezést.

A lemosó permetezéshez használható szerek kontakt készítmények, vagyis felszíni hatáskifejtéssel, 8-10 napos hatástartammal rendelkeznek. A rezisztencia kialakulásától nem kell félni.

A védekezés időpontja minél közelebb kell hogy legyen a rügypattanáshoz, hiszen a károsítók is ilyenkor kezdik meg élettevékenységüket. Néhány szernél vigyázni kell a rügypattanás utáni növényt károsító hatásra, de a legtöbb készítményt ilyenkor is lehet használni. A lemosó permetezést igen nagy lémennyiséggel kell elvégezni, úgy, hogy a törzseken és ágakon biztosítva legyen az egyenletes fedés. A gazdálkodóknak többféle III. forgalmi kategóriájú, hatékony növényvédő szer áll rendelkezésükre.

A hatóanyagcsoportok jellemzése:

1. Olajtartalmú szerek: a rovarkártevők – atkák, pajzstetvek, körtelevélbolha, levéltetvek tojásai – ellen használhatók. Hatásukat úgy fejtik ki, hogy filmszerű réteget képeznek, így a kártevőket elzárják a levegőtől. Csak akkor hatásosak, ha a kártevők már megkezdték élettevékenységüket, vagyis a még nyugalomban lévő kártevőkre nem hatnak.

2. Kéntartalmú készítmények: Elsősorban a lisztharmat ellen hatásosak, de jó atkaölő mellékhatással is rendelkeznek.

3. Kombinált hatóanyagú készítmények: Előnyük, hogy a következő kártevők és kórokozók ellen is védelmet biztosítanak: atkák, levéltetvek, pajzstetvek, körtelevélbolha, lisztharmat, tafrinás levélfodrosodás, monília, varasodás.

4. DNOC hatóanyag-tartalmú szer a Novenda („sárga méreg"): almástermésűekben régóta használják. Hatása jó különböző károsítók ellen, de mind a növényre, mind a hasznos élő szervezetekre igen veszélyes, erős méreg.

5. Réztartalmú szerek: Baktériumos és gombabetegségek visszaszorítására alkalmasak. Hatékony a gyümölcsfák különböző ágbetegségét és a szőlő tőkepusztulását okozó kórokozók ellen. Az őszibarack levélfodrosodását, az almástermésűek tűzelhalás betegségét és a meggy monilíniás betegségét okozó gombák ellen az eredményes védekezés alapja az optimális időben, jó minőségben végrehajtott tavaszi rezes lemosó permetezés. Több időpontban alkalmazható, először ősszel, a lombhullás végén (ágbetegségek ellen és lombfertőtlenítésre), majd a metszés utáni apró sebeket fedi el a rügypattanás előtti kezelés. De rügypattanás után már csak a növény rézérzékenységének figyelembe vételével, kisebb dózissal – az őszibarackot, kajszit és almát pirosbimbós állapotáig, a meggyet, körtét fehérbimbós állapotáig – kezelhetjük. Későbbi időpontban a rezes készítmények perzselést okozhatnak.

A széles szerválasztékból mindenki szabadon választhat, a helyi adottságoknak megfelelően. Célszerű a környezetet kímélő szereket, pl. a vazelinolajat, orsóolajat, réz- és kéntartalmú szereket előnyben részesíteni.

Az idejében és szakszerűen elvégzett lemosó permetezés az alapja annak, hogy az ültetvényt egész évben sikeresen megvédhessük a károsítók ellen.

Szabó