MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap

MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap
76/496-182 :: 30/9-439-158 :: info@mezohir.hu

Újdonságok az AGRITECHNIKA 2003. kiállításon

A kétévenkénti hannoveri AGRITECHNIKA kiállítás 2003. november 11-15. között – 100 évvel az első után – került megrendezésre.

2004-02
[ tartalomjegyzék ]

 

Az AGRITECHNIKA a kontinens legnagyobb kiállításának számít, és az értékét különösen emeli az a tény, hogy sok mezőgépgyártó időzítetten itt mutatja be fejlesztéseit. Ez a magyarázata annak is, hogy a 2003-as kiállításon 36 országból 1471 céget képviseltek a kiállítók. A külföldiek (35%) között erősödött a kelet-európai cégek jelenléte, elsősorban a cseh és a lengyel képviselet. A két hazánkbeli kiállító (Rába-Futómű Kft. és a Marso Kft.) igencsak szerény magyar részvételt reprezentált.

A 26 szakértőből álló zsűri 250 újdonságot (innovációt) bírált el, amelyek közül hetet aranyéremmel, illetve 31-et ezüstéremmel jutalmazott. Most, első kiemelésként, az aranyérmeseket mutatjuk be.

Aranyéremmel jutalmazta a zsűri a pneumatikus vetőgép leforgatóberendezését helyettesítő két magszámláló berendezést. Az egyiket az AMAZONE (1.), a másikat a LEMKEN (2.) fejlesztette ki és mutatta be a kiállításon. A pneumatikus kalászosgabona-vetőgépek adagolócsövére telepíthető optikai szenzorokkal és kapacitásérzékelőkkel dolgozó magszámlálók nagy pontossággal határozzák meg a kivetett magvak menynyiségét, és fedélzeti számítógép segítségével összehasonlítják a beállítani kívánt értékkel. A szükséges beállítási korrekciókat az elektromos meghajtású magadagoló berendezésen a számítógép hajtja végre. Nincs szükség sok lépcsős leforgatási próbára, és a folyamat illeszkedik a GPS vezérlésű vetési rendszerekhez is. (1-2. kép)

A KUHN cég ACCURA terelőlapos vetőcsoroszlyája is aranyérmet kapott. Az egyszerű ütközőlapok beépítésével kialakított csoroszlyabelső a fluid állapotban pneumatikusan szállított gabonamagvakat lassítja le, és szemenként helyezi ki a magbarázdába. Ezzel egyenletesebbé tehető a gabonamagvak kivetése, és szinte teljes egészében kiküszöbölhető a kettős vetés és a maghiány. Ezeken túl 10-15%-os vetőmag-megtakarítást is lehetővé tesz hektáronként. (3. kép)

Igazi újdonságnak számít a Damman permetezőgépen bemutatott, a Müller Elektronik és a Pessl Instrument GmbH-val közösen kifejlesztett permetcsepp-elsodródás és védősáv ellenőrzésére szolgáló ADS-rendszer is, amely szintén aranyéremre volt érdemes. Az automatika a gép saját mobil meteorológiai miniállomásának adatai alapján (légnedvesség, hőmérséklet, szélirány és szélsebesség), valamint a terület GIS térképének felhasználásával határozza meg az élővizek közelében történő permetezés esetén a védősáv nagyságát (amelyet több országban is már rendeletek szabályoznak), és választja ki a permetezőfúvóka-típusokat, ezzel változtatja a permetcseppek méretét, amely a legnagyobb hatással van az elsodródásra. Valamennyi mért és a szabályozásnál alkalmazott adat, a teljes GIS térkép, a felhasznált szerkombináció, a permetezőgép paraméterei USB rendszerben tárolásra kerülnek, és a táblaspecifikus művelésben dokumentálhatók. (4. kép)

Aranyérmet kapott a New Holland CR jelű rotoros (hosszdobos) arató-cséplőgépek intelligens idegenanyag-védelemmel (ASD = Advanced Stone Detector) ellátott cséplőrendszere. A ferde felhordóra kerülő idegen anyagot (követ, fémet) akusztikus érzékelők ismerik fel, és azonnal leállítják az anyagáramlást. Az idegen anyagok a ferde felhordó alatt hagyják el a gépet. A kétrotoros cséplőszerkezet különösen nedves betakarítási körülmények között nyújt nagyobb teljesítményt.

Az egyenes vonalú terményáramlás csökkenti a szemtörés mértékét, és a szalmával is kíméletesen bánik. A jól elrendezett cséplő- és leválasztó elemek a gép oldalán elég helyet hagynak, és lehetővé teszik a talajnak legmegfelelőbb gumiabroncsok alkalmazását. (5. kép)

6. Aranyéremmel jutalmazták a Hermeler Maschinenbau HMF egymenetes spárgabetakarító gépét, amely világújdonságnak számít. A gép a spárgasípokat befogadó teljes bakhátat felemeli, és kirostálja a spárgát, amelyet a személyzet kézzel szed le a szállítószalagról. Az átrostált földet a gép maga mellé helyezi le, újból bakhátat képezve, amely a következő termesztési ciklusban hasznosítható. (6. kép)

7. Igazi újdonságnak számított és aranyérmet érdemelt ki a kiállításon a Michelin cég XeoBib gumiabroncsa, amely 1,0 bar alatti nyomással közlekedhet a termőföldön vagy közúton egyaránt, egészen 50 km/h-s sebességig, kímélve ezáltal a talajt, illetve csökkentve a traktorra átszármaztatott egyenetlenségek okozta terheléseket. Az eddigi általános gyakorlat, hogy a gumiabroncs nyomását a sebesség és az út, illetve a talaj szilárdságának függvényében kellett beállítani. (7. kép).

Dr. Kocsis Sándorc. egyetemi docens