MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap

MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap
76/496-182 :: 30/9-439-158 :: info@mezohir.hu

OLIMAC DRAGO, az „intelligens” kukoricacső-törő adapter

A kukoricacsőtörő adapterekkel szemben ma a gazdálkodók – jogosan – igen sokrétű elvárásrendszert fogalmaznak meg.

2004-02
[ tartalomjegyzék ]

 

Eszerint a kukoricacsőtörő adapter:

  • legyen könnyű – de erős; egyszerűen és gyorsan lehessen vele vonulni
  • eltérő viszonyok között is optimálisan terhelje le a kombájnt
  • jól, s ha lehet automatikusan alkalmazkodjon a betakarítandó kukoricaállomány változásaihoz (szár- és csőméret, termésátlag, stb.)
  • ne legyen érzékeny a gyomokra, a sortáv eltérésére, a megdőlt kukoricára
  • a betakarítással egy menetben – alászántásra alkalmas minőségben –, alacsony tarlóval végezze el a kukoricaszár és ha van, a gyomok felaprítását a sorban és a sorközben is
  • legyen üzembiztos, könnyen kezelhető/karbantartható, hosszú élettartamú
  • ha lehet, kis veszteséggel legyen képes betakarítani a napraforgót is
  • Örömmel jelenthetjük, hogy az OLIMAC DRAGO „intelligens" kukoricacső-törő adapterek igen magas színvonalon teljesítik ezeket az elvárásokat, s ezt FVM-MI minősítése és az elmúlt két év hazai tapasztalatai is igazolták.

    Hogyan teljesítik az OLIMAC DRAGO adapterek ezeket a feltételeket?

    1.) Az OLIMAC DRAGO adapterek önhordó, hegesztett rácsszerkezetű vázzal készülnek, amelyek így 10-20%-kal könnyebbek, mint vetélytársaik, miközben szilárdságuk nagy. Ez különösen a rossz minőségű (pl. föld-) utakon való vonulásnál jelent kisebb sérülési kockázatot, de célszerű esetben lehetővé teszi nagyobb sorszámú (4/6–6/8–8/12 soros), a kombájn áteresztőképességét optimálisabban leterhelő adapterek használatát is.

    Az 5–6–7 és 8 soros adapterek hidraulikusan összecsukható kivitelben is készülnek, s ezek nagyon előnyösek a bérvállalkozások és a sokat vonuló, nagyobb méretű üzemek számára, hiszen az adapter a 3 m-es vonulási szélességre néhány perc alatt összecsukható. Ezzel jelentős – munkával hasznosítható – mellékidő takarítható meg, s a vonulás sötétben is biztonságos.

    2.) Az Olimac Drago adapterek igen kiválóan alkalmazkodnak az üzemeltető kombájnok teljesítményéhez, mivel extra hosszúságú késes törőszerkezetükkel más adaptereknél 20-25%-kal nagyobb munkasebesség, s így területteljesítmény elérését teszik lehetővé. Ezzel a csőtörő kapacitással a legelterjedtebb nagyobb kombájnok is megfelelően leterhelhetőek. A mintegy 0,5-1 mm-es réssel dolgozó késes törőszerkezetnek köszönhetően az adapter a szárat már lehúzás közben bevágja a nóduszok között, így könynyebb a zúzás, s a szár elbomlása is gyorsabb, hiszen a víz be tud hatolni a szár belsejébe.

    3.) Az Olimac Drago csőtörő adapterek egyedülállóan extra szabadalmazott szolgáltatása az az új fejlesztésű törőlécállító automatika, amely szellemesen és biztonságosan oldja meg, hogy az adapter soronként, automatikusan és minden pillanatban optimalizálja a törőléctávolságot az éppen betakarított kukorica szárvastagság-méretének megfelelően, megakadályozva a forgókban vagy más táblafoltokon termett kisebb csövek elvesztését, vagy a törőhengerek közti szétmorzsolódását. Ez a kitűnő egység a csőveszteség mértékét akár 70-90%-kal is csökkenti!

    4.) A gazdálkodók körében – különösen a dél-dunántúli régiókban – egyre nagyobb problémát okoz az amerikai kukoricabogár kártétele, s a fertőzés nyomán kialakult szárdőlés. Az Olimac Drago adapterek igen lapos, mindössze 18°-os talajrahelyezési szögük következtében alapkivitelben is jó hatásfokkal emelik fel a megdőlt szárakat, de a kétoldali opciós hajtott emelőcsigákkal a legnehezebb helyzetekben is eredményesen dolgozhatnak.

    5.) Az Olimac a hatékony szárzúzás területén is egyedülállót alkotott szabadalmazott álló+lengőkéses szárzúzó egységével. A speciális hajtóműről működtetett, s késekkel felszerelt lehúzó hengerek alá azok feléig benyúló zúzókések 2.500 1/min fordulatszámmal, a talajjal párhuzamosan, ellenkéssel szemben forognak. Mivel a rendkívül lapos adapter akár a földön csúszva, talajkopírozó egységgel is dolgozhat, a zúzókések mindössze 10 cm tarlómagassággal is képesek felaprítani a kukoricaszárat és a sorközben levő esetleges gyomokat vagy elfekvő szárakat egyaránt. Az Olimac Drago adapterek egyaránt hatékonyan és jó minőségben zúzzák a nagy tömegű zöld és száraz kukoricaszárakat is, és nem érzékenyek a nagyobb gyomtömegre sem, mivel a késes törőszerkezet ÖNTISZTÍTÓ.

    6.) A Drago adapterek hajtásrendszere a rendkívül átgondolt tervezés eredményeképpen egyszerű, minden lényeges elemét biztonsági kapcsolók védik. Az adapteren alkalmazott hajtóművek olajkenésűek, így napi karbantartást csupán néhány csapágyon kell elvégezni. Természetesen az esetleges javítások is könnyen végrehajthatóak.

    7.) A legtöbb kukoricacsőtörő adapter csak óriási (akár 10%-os), veszteség mellett képes a napraforgó betakarítására. Az Olimac a napraforgó betakarítási problémára is frappáns megoldást talált egy egyszerű betétkés alkalmazásával. A lapos talajra helyezési szögnek és az álló betétkésnek köszönhetően ezek az adapterek 1,5-3% veszteséggel képesek a napraforgó betakarítására, így kisebb (100 ha alatti) napraforgó-területek esetén nem szükséges napraforgó betakarító célgépet/adaptert vásárolniuk.

    Az Olimac tagadhatatlan előnye még, hogy specializált gyártó, aki évente 600-800 db adaptert gyárt, s speciális ismereteiből és tapasztalataiból szeretne megélni, s abból minél többet átadni Önöknek. Ön egy-két hét alatt hozzájuthat új adapteréhez! Hasonló okból az alkatrészellátás is biztonságos, hiszen nincs kitéve a részegység- és alkatrész-beszállítók késedelmének, ami oly sok olaszországi termék közös problémája.

    Ne feledje, az Olimac Drago adapterekkel nagyobb teljesítménnyel, kisebb veszteséggel és jobb minőségben dolgozhat, tehát költségeket takaríthat meg: Önnek hosszú távon termel jelentős nyereséget! Várjuk Önt az „AGRO+MASHEXPÓ" „A" pavilonjában, hogy megismerhesse gépünket!

    Pannonagri Kft.(x)