MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap

MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap
76/496-182 :: 30/9-439-158 :: info@mezohir.hu

Tejtermelők első országos nagygyűlése

A Holstein-fríz Tenyésztők Egyesülete, valamint a Magyartarka Tenyésztők Egyesülete a Tej Terméktanács termelői küldötteivel összefogva január 23-án országos nagygyűlést rendeztek Kecskeméten.

2004-02
[ tartalomjegyzék ]

 

Nem túlzás, hogy a zsúfolásig megtelt művelődési központban Egyed Béla elnök úr vezetésével kitűnően megszervezett, élénk és őszinte, a megoldásokat kereső, szakma-történeti jelentőségű eseménynek lehettek tanúi a résztvevők.

Sajnos ma már közhely, hogy a mezőgazdaságnak szinte valamennyi ágazata válságban van, s a túlélésért küzd. Sajnos nem kivétel ez alól a tejtermelők köre sem. Valamennyien érzékeljük, hogy a Tej Terméktanács által koordinált piacszabályozás önfinanszírozó rendszere napjainkra ellehetetlenült. Az Európai Uniós csatlakozás új kihívást jelent a tejtermelők és feldolgozók részére egyaránt. Az elmúlt év tejpiacán kialakult rendezetlen pénzügyi helyzet is megoldatlannak látszik, mivel sem az FVM, sem a feldolgozói kör nem teljesítette a piac zavartalan működése érdekében tett vállalásait. Ez évre pedig a feldolgozók jelentős része termelők felé drasztikus árcsökkentést, a kereskedők felé áremelést kezdeményezett.

A biológiai alapok csökkenése megállíthatatlannak tűnik. Az utóbbi négy évben ötvenezer tehén, százötven tenyészet esett ki az ellenőrzött tejtermelésből. Vásárlóerő híján alacsony a belső fogyasztás, viszonylagos a túltermelés. A 425 millió liter tej exportjának támogatása meghaladja a 20 milliárd forintot, miközben a multinacionális tejfeldolgozók ki-be szállítanak, és szolidaritást színlelve macska-egér játékot játszanak a termelőkkel. Az idei év első hét hónapjában 298 millió liter folyadék egyenértéknek megfelelő tej mennyiség került exportra, miközben 173 millió liter volt az import. Az éves hazai fogyasztás hazai termelésű tejből 1,3 milliárd liter, ami személyenként 130 liter körüli mennyiséget takar. Ezt közel 20 literrel értékkel egészíti ki az import tej és a tejhelyettesítők fogyasztása, valamint a háztól értékesített, személyenként elfogyasztott 15 literes mennyiség.

A gazdasági előrejelzések szerint a világpiacon a következő évtizedben nő a tej ára. Európai Uniós szinten a tej beavatkozási ára várhatóan csökkenni fog, de a regisztrált és kvótával rendelkező gazdák jövedelmét különféle támogatásokkal pótolják. Napjainkban a tagországokban az extra tej ára átlagosan 31,96 eurocent, ami 84 forintos árnak felel meg. A legalacsonyabb ár is 73 Ft, míg a legmagasabb 104 Ft.

A hazai tervezet szerint a tejágazat nemzeti keretből történő támogatására a jövő évben 2 milliárd forint jut. Sok még a kérdőjel, s talán nagyobb a remény, mint a realitás a tervezett 13 milliárd forint piacszabályozási keret megszerzésére. A kollektív tej áralku intézménye májustól megszűnik. Az állam a szabályozásból kivonul és a szabad piac veszi kezdetét. S ahogyan a Tej Termékpálya Bizottság legutóbbi értekezletén a feldolgozói oldal meghívott szakértője szájából elhangzott „A szabad piacnak pedig tisztességtelen elemei is vannak!" Erre kell felkészülni a termelői oldalnak is, mert a tőkeerős, széleskörű nemzetközi tapasztalatokkal is bíró feldolgozók már megtervezték a következő lépéseiket.

Régóta ismert, de talán a termelőinkben most tudatosul, hogy a hazai mezőgazdaság egésze, – benne hangsúlyozottan a szarvasmarha-tenyésztés is –, ismételt rendszerváltás előtt áll. Önkritikusan be kell vallanunk, hogy a hatékony termelői érdekérvényesítő struktúra kialakítása terén a termelői kör tulajdon viszonyokból, termelői kapacitásokból adódó megosztottsága, valamint bizalmatlansága miatt éveket vesztegettünk el. A szakmai szervezetek számításai szerint ez évben 80-82 forintos tej önköltség várható. Ez meglehetősen távol áll a feldolgozóipar által sugallt 60 forint körüli üzeneteitől.

Az utóbbi hónapokban, hetekben az országban több helyen megkezdődött a termékértékesítő csoportok szervezése. Erre alapot a 85/2002.(IX.18.) FVM rendelet biztosít. Évek óta tudjuk pl., hogy Dániában mindössze két szövetkezet értékesíti a 22 millió vágósertést, vagy hogy Hollandiában milyen szervezett a tej eladása, pedig ott többnyire a gazdáké a feldolgozóipar is.

A kecskeméti országos nagygyűlés megerősítette, hogy a hazai tejtermelői körnek új alapokon szervezett, hatékony érdekérvényesítésre van szüksége. Létrejött az öttagú ügyvivő testület, amely február hónapban országos demonstrációt szervez, és előkészíti az érdekvédelmi szervezet megalakítását. Tisztázza azokat a jogi eljárásokat is amelyekkel az elmúlt év pénzügyi rendezetlensége megoldást nyerhet. Reméljük, mindez még időben történik…

Mészáros Mihály