MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap

MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap
76/496-182 :: 30/9-439-158 :: info@mezohir.hu

Levelesláda

A rovatvezető postájából

2004-02
[ tartalomjegyzék ]

 


G. G. boglári előfizetőnk a szarv és az agancs közötti különbséget kérdezte. A szarv életfogytiglani „viselet", és szaruból épül fel, az agancs viszont csontból van, és azt tavaszonként az állat elhullajtja. Az agancssejt a rákhoz hasonlóan burjánzik, a szarvas száz-százhúsz nap alatt tíz kilogrammnyi agancsot növeszt. A barkás agancs nyáron szinte centimétereket nő naponta, és vérerekkel, idegekkel behálózott finom bőr borítja. Amikor a kalciumbeépülés befejeződik, a finom bőr elhal, és a bika a foszló bőrt ledörzsöli. A barkás agancsban rengeteg a fehérje és a különféle hormon. Ez az egyik legjobb táplálékkiegészítő. A távol-keletiek több ezer éve tudják, hogy az öregember fiatalabbnak érzi magát tőle. Állítólag a férfierőt is növeli. Ahol ázsiaiak élnek a világon, ott a barkás agancs, a belőle készült kapszulák, potenciafokozó teák jól értékesíthetők.


K. K. kazincbarcikai olvasónk levelében a koleszterinről szeretne többet megtudni. A koleszterin az állati zsírok egyik komponense, és a sejtmembránok működésében tölt be elengedhetetlenül fontos szerepet. Döntő mennyiségét a szervezet maga állítja elő, csak kisebb hányadát vesszük fel a táplálékainkkal. A szervezet szabályozó mechanizmusa gondoskodik arról, hogy a vér koleszterinszintje – függetlenül a táplálékkal bevitt mennyiségtől – normális mértékű legyen. Korábban elsősorban a koleszterint tették felelőssé a szívbetegségek (infarktus) és egyes daganatos megbetegedések kialakulásáért. Az utóbbi években azonban az orvosi kutatások bebizonyították, hogy ez így nem igaz, a koleszterin „felmentést" kapott az egészséges ember táplálkozása esetén.


K. B. orosházi előfizetőnk azt kérdezte, hogy mely fajták tartoznak az ősi magyar kutyafajták közé. Ősi magyar kutyafajtaként a komondort, a kuvaszt és a pulit szoktuk említeni.


G. B. dömsödi olvasónk a különböző állatfajok tejének összetételéről érdeklődött. A tej a tudományos meghatározás szerint: „az emlősök, illetőleg az ember tejmirigyeinek (emlő; állatoknál tőgy, csecs) időszakosan termelődő, nagy tápértékű váladéka, amely az újszülött és fiatal utódok első táplálékául szolgál, s a fejlődésükhöz szükséges anyagokat a legkedvezőbb összetételben tartalmazza". A legtöbb zsír a juh (8,2 százalék), a legtöbb fehérje a sertés (6,0 százalék), a legtöbb kazein a bivaly (5,3 százalék), a legtöbb tejcukor a ló (6,8 százalék), a legtöbb ásványi anyag a sertés (1,0 százalék) és a legtöbb szárazanyag a juh (19,7 százalék) tejében van. Az anyatej megfelelő adatai: 4,2, 1,6, 0,8, 6,3, 0,2 és 12,3 százalék. A tejfogyasztási világranglistát évi 481 millió literrel a tehéntej vezeti, a második hely 60 millió literrel a bivalytejé, a harmadik 12 millióval a kecsketejé.


A. B. kecskeméti előfizetőnk az állattartás szabályozásáról és az állatok elhelyezésére szolgáló létesítmények kialakításáról kérdezett. Az állattartást a települések önkormányzata helyi rendeletben szabályozza, s azt időnként a rendezési terv változásainak megfelelően módosítja. Az állattartás céljaira szolgáló építmények kialakításához építési engedélyre van szükség, a kérelemben fel kell tüntetni a tartani kívánt állatok megnevezését, fajtáját, számát és a trágyatárolás technológiáját. Az állatok elhelyezésére szolgáló helyiségnek könnyen tisztán tarthatónak kell lennie. Padozata lejtésének biztosítania kell a trágyalé összegyűjtését és közvetlen elvezetését a zárt trágyalégyűjtőbe. Az állatok elhelyezésére szolgáló létesítményeket és azok helyiségeit rendszeresen, ha indokolt, naponta többször is ki kell takarítani, és szükség szerint fertőtleníteni. A kártevőket és a legyeket rendszeresen irtani kell. A hatósági állatorvos javaslatára a polgármester megtilthatja az olyan állat tartását, illetve elrendelheti kiirtását, amely olyan undort keltő betegségben szenved, amelynek kezelése előreláthatólag nem vezetne eredményre, vagy ilyen kezelést a tulajdonos nem igényel. A hatósági állatorvos, az ÁNTSZ vagy az építésügyi hatóság javaslatára a polgármester az állattartást megtilthatja, illetve korlátozhatja, ha az állattartó figyelmeztetés ellenére megsérti a tartásra vonatkozó köz- és állategészségügyi, valamint építési rendelkezéseket.

Dr. Zsolnay Miklós