MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap

MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap
76/496-182 :: 30/9-439-158 :: info@mezohir.hu

Nemzeti támogatások

2004-04
[ tartalomjegyzék ]

 

A termőföld rendeltetésszerű hasznosításra alkalmassá tételével összefüggő feladatok végrehajtásának támogatása

A támogatás a következő célokra vehető igénybe:

1. gyepterületek művelésiág-változást nem eredményező hasznosításra való alkalmassá tétele;

2. birtokösszevonási célú önkéntes földcsere lebonyolításának elősegítése;

3. selejtezésre kerülő ültetvények (szőlő, gyümölcsös) felszámolása;

4. az erdő és a fásított terület művelési ágú termőföldek kivételével a termőföldek megközelítését szolgáló, nem szilárd burkolatú utak és hozzájuk kapcsolódó vízelvezető árkok működőképességének fenntartása. E rendelet alkalmazásában nem minősül szilárd burkolatú útnak a legfeljebb tíz centiméter vastagságú kőzúzalék borítással rendelkező út.

A támogatásban – a 4. pontban foglalt célt kivéve – mezőgazdasági termelést folytató, termőföldtulajdonnal rendelkező vagy termőföldet használó, a földhasználati nyilvántartás részletes szabályairól szóló 184/1999. (XII. 13.) Korm. rendelet alapján földhasználati nyilvántartásba vett igénylő részesülhet. A termőföldet használó – amennyiben nem a termőföld tulajdonosa – csak abban az esetben részesülhet támogatásban, ha az elvégzendő munkákkal érintett föld tulajdonosa a tervezett cél megvalósításához írásbeli hozzájárulását adta.

A 4. pont szerinti cél esetén támogatásban csak az út tulajdonosa vagy kezelője, illetőleg az általuk megbízott részesíthető. Az erre a célra benyújtott pályázathoz mellékelni kell legalább három, a munkák költségeire vonatkozó árajánlatot.

A támogatásban részesülő célok közül ugyanazon célra és földterületre – a 4. pont szerinti célt kivéve – támogatás ismételten nem vehető igénybe. A 4. pont szerinti cél támogatására a pályázatban megjelölt megtérülési időt követően, de legalább öt év eltelte után ismételt pályázat benyújtására van lehetőség.

A támogatás mértéke az igazolt és elfogadott áfa nélküli költségek legfeljebb 40%-a.

Birtokösszevonási célú termőföldvásárlás támogatása

Pályázat alapján támogatást vehet igénybe a termőföldtulajdon szerzésére jogosult, mezőgazdasági termeléssel foglalkozó gazdálkodó, vállalkozói vagy őstermelői igazolvánnyal rendelkező magánszemély, illetőleg az erdészeti hatóság által nyilvántartásba vett egyéni erdőgazdálkodó, ha a meglévő és a támogatással megszerzett termőföldterülete:

• együttes nagysága a termőföldről szóló 1994. évi LV. törvény 5. § (1) bekezdése által meghatározott termőföldszerzési korlátokat nem haladja meg;

• erdő művelési ág esetén azonos településen fekszik vagy a már meglévő erdőnek az erdőterv szerinti része, vagy ahhoz csatlakozik;

• nem erdő művelési ágú termőföld esetén – a település határától függetlenül – azonos vagy egymáshoz csatlakozó dűlőben van.

Nem lehet pályázni a termelőszövetkezeti külön lapon részarányként nyilvántartott termőföld megvásárlására.

Külön elbírálás alá esik az a pályázat, amikor a tulajdonjog megszerzésére közeli hozzátartozók közötti adásvétel, illetve önkéntes földcserének minősíthető adásvétel alapján kerül sor.

A támogatás utófinanszírozás jellegű, így csak azok a termőföldszerzések támogathatók, amelyeknél az adásvételi szerződésben foglalt vételár a pályázat benyújtásáig kiegyenlítésre került.

Pályázat benyújtására – az előző feltételeken túl – az a vásárlás időpontjában már legalább egy hektár, szőlő és gyümölcsös művelési ágú termőföldből legalább 5.000 m˛ nagyságú termőföldtulajdonnal rendelkező belföldi magánszemély jogosult:

• akinek termőföldtulajdona a vásárlás révén tulajdonába kerülő termőfölddel együtt a kettőszáztíz aranykoronát, erdő művelési ágú termőföld esetén a hat hektárt, szőlő és gyümölcsös művelési ágú termőföld esetében pedig a két hektárt meghaladja és

• aki kötelezettséget vállal arra, hogy a támogatással tulajdonul megszerzett termőföldet a támogatás folyósításától számított öt éven belül:

– nem idegeníti el,

– más célra nem használja fel és

– a művelési ágának megfelelő tényleges mező-, illetőleg erdőgazdasági műveléssel hasznosítja.

A támogatás mértéke az adásvételi szerződésben kikötött vételár legfeljebb 20%-a, de pályázatonként maximum 3 millió forint.

Egy pályázó a 2004. évben legfeljebb két pályázatot nyújthat be.

A pályázatot az adásvételi szerződés keltétől számított kilencven napon belül és e határidő betartásával legkésőbb 2004. szeptember 30-ig lehet a minisztériumhoz benyújtani.

Állattenyésztési és tenyésztésszervezési feladatok támogatása

A támogatás célja a tenyészállat-állomány genetikai minőségének fenntartása és javítása, a tenyésztésszervezési feladatok ellátásának elősegítése.

Támogatható tevékenységek:

1. törzskönyvezés, teljesítményvizsgálat végzése, tenyészérték megállapítása;

2. állattenyésztési nyilvántartás és információs rendszer fenntartása, működtetése és fejlesztése;

3. az állattenyésztéssel, törzskönyvezéssel kapcsolatos ismeretátadást szolgáló szakmai kiadványok, tanulmányok készítése;

4. speciális törzskönyvezési, teljesítményvizsgálati és tenyészértékbecslési projektek megvalósítása.

Támogatás igénybevételére jogosult az a mezőgazdasági termelő, aki/amely

– az adott fajta nemesítését végzi (elismert vagy ideiglenesen elismert tenyésztő egyesület vagy szövetség (a továbbiakban, e fejezetben: tenyésztő szervezet),

– az állattenyésztésről szóló 1993. évi CXIV. törvénynek (a továbbiakban: Átv.) megfelelő, megbízás alapján törzskönyvezést, teljesítményvizsgálatot, valamint a tenyészértékbecslést végez, illetve végeztet,

– a törzskönyvezési adatgyűjtésben és feldolgozásban részt vesz és

– a Magyar Állattenyésztők Szövetsége tagja.

A normatív támogatások mértéke a törzskönyvezés és tenyészértékbecslés esetében nem haladhatják meg a felmerült költségek 100%-át, illetve teljesítményvizsgálatok esetében a felmerült költségek 70%-át.

A törzskönyvezésre, teljesítményvizsgálat végzésére, tenyészérték megállapítására a normatív támogatást az igényelheti, aki/amely az állattenyésztési, tenyésztésszervezési tevékenységet végzi, illetve végezteti, a 25/2004. (III. 3.) FVM-rendelet 6. számú mellékletében foglalt mértékben és feltételekkel, amennyiben ezt az előírt módon hitelt érdemlően igazolja.

A 2. és 4. pontokban meghatározott támogatásokra pályázat útján legfeljebb 40%-os, a 3. pontban meghatározott támogatásra legfeljebb 70%-os támogatás adható.

A normatív támogatás 2004. december 31-ig elvégzett tevékenységről kiállított igazolás alapján 2005. március 10-ig igényelhető.

A halgazdálkodási tevékenységek támogatása

A támogatás célja a természetes vizek halállományának és a halak élőhelyének szinten tartása, illetve fejlesztése, a halászati kutatás támogatása és a halászattal kapcsolatos ismeretterjesztés elősegítése.

A támogatás jogcímei:

1. természetes vizek halállományának védelme, halgazdálkodási terven felüli pótlása, élőhelyek javítása,

2. természetesvízi halászattal öszszefüggő kutatási és ismeretterjesztő tevékenység támogatása.

A támogatást a halászatra jogosult vagy a halgazdálkodás területén oktatási és kutatási feladatokat ellátó természetes és jogi személyek, valamint a halgazdálkodást folytató szervezetek érdekképviseletei vehetik igénybe. A támogatás igénybevételére vonatkozó részletes feltételeket a pályázati felhívás tartalmazza.

A támogatás mértéke:

– Az 1. pontban meghatározott cél esetén a támogatás mértéke legfeljebb a teljes megvalósítási költség 50%-a,

– A 2. pontban meghatározott cél esetén a támogatás mértéke legfeljebb a teljes megvalósítási költség 75%-a.

A vadászható állatfajok természetes állományának és azok élőhelye megőrzésének, védelmének támogatása

Az agrártámogatások keretében évente meghirdetett pályázati rendben – pályázat útján – vissza nem térítendő állami támogatás vehető igénybe a vadászható állatfajok természetes állománya és azok élőhelye megőrzésének valamint védelmének érdekében.

Támogatás vehető igénybe:

1. a tenyésztett fácán és fogoly kibocsátásával a természetes törzsállomány dúsításához és az ehhez szükséges természetes élőhelyi feltételek megteremtéséhez,

2. a szabadon élő apróvadállomány természetes élőhelyi feltételeinek javításához,

3. a nagyvadállomány mező- és erdőgazdasági károkozása csökkentését elősegítő természetes élőhelyi feltételek megteremtéséhez.

A pályázatban kérelmezett cél nem haladhatja meg a Vtv. alapján a tárgyévvel kezdődő vadászati évre jóváhagyott éves vadgazdálkodási tervben meghatározott kereteket.

Támogatást igényelhet a vadászatra jogosult.

A támogatás évenként, pályázónként – azonos vadászatra jogosult esetében vadászterületenként – és pályázatonként az 5.000.000,- Ft-ot nem haladhatja meg. A támogatás feltétele ötven százalék saját forrás biztosítása.

A nyertes pályázatok esetében a támogatás összegét és mértékét a vadászati hatóság a pályázatban megjelöltektől eltérően, a rendelkezésre álló keret függvényében, attól alacsonyabb mértékben és összegben is megállapíthatja.

Egyes ültetvények telepítésének támogatása

E jogcím alapján pályázat benyújtásával ültetvénytelepítési támogatás igényelhető a következő fajok esetében:

Gyümölcsöstelepítés: cseresznye, meggy, kajszi, szilva, dió, gesztenye, mogyoró, mandula, földieper, ribiszke, málna, szeder, málna-szeder, bodza, köszméte, ribiszkeköszméte, som, birs, naspolya, feketeberkenye, áfonya és ezek alanyai.

Dísznövény-telepítés:

– Vágott kötészeti kellékek, mint: fenyőfélék (kivéve a karácsonyfa célra nevelt fenyők), tuják, mahónia, bukszus,

– Szárazkötészeti kellékek, mint: csavart fűz, kecskerágó,

– Hajtatásra termesztett fák, cserjék, mint: orgona, aranyvessző, babarózsa.

Egyéb fajok: spárga, levendula, komló homoktövis, csipkebogyó.

A támogatás célja az ültetvények kor- és fajtaösszetételének piaci igényekhez igazítását, a termelési szerkezet változtatását, a termékek minőségének javulását célzó, így különösen

– pótlás jellegű,

– fajtaszerkezet-változtatást, -korszerűsítést eredményező újratelepítésekkel, valamint

– meglévő felvevőpiacokat kiszolgáló, bővítő jellegű telepítésekkel elősegíteni a gazdaságok jövedelmi helyzetének javítását.

E jogcím alkalmazása tekintetében

a.) döntéshozó: a Hivatal vezetője, aki rendelkezik a miniszternek a pályázatokkal kapcsolatos (elfogadó vagy elutasító) döntés meghozatalára feljogosító okiratával;

b.) telepítés: magába foglalja a talajalkalmassági vizsgálatokat, a talaj-előkészítést (forgatás, tápanyag-feltöltés), ültetést, támberendezés létesítését, a termőre fordulásig az ültetvény ápolását (beleértve az évenkénti pótlást is);

c.) ültetés: a szaporítóanyag talajba helyezése.

A támogatás igénylésére jogosult az a mezőgazdasági termelő, aki/amely:

• tevékenységét TEÁOR számmal is feltüntető, érvényes egyéni vállalkozói igazolvánnyal vagy a tárgyévre érvényesített betétlappal ellátott őstermelői igazolvánnyal vagy harminc napnál nem régebbi cégbírósági cégkivonattal tudja igazolni;

• nem áll csőd-, felszámolási és végelszámolási eljárás alatt, természetes személy esetében végrehajtási eljárás alatt; olyan természetes személy, aki rendelkezik mezőgazdasági szakirányú képzettséggel (az Országos Képzési Jegyzékről szóló 37/2003. (XII. 27.) OM-rendelet 62. szakmacsoport szerinti bizonyítvánnyal, illetve annál magasabb fokú agrárképesítéssel) vagy legalább igazoltan ötéves, a kertészeti, szőlészeti ágazatban szerzett szakmai gyakorlattal;

• olyan jogi személy, illetve jogi személyiség nélküli gazdasági társaság, amelynek tagjai között vagy alkalmazásában legalább egy olyan felelős vezető személy van, aki az előző pontban foglaltaknak megfelel.

A támogatás igénybevételének további feltételei:

– rendelkezik a beruházási költség legalább huszonöt százalékának megfelelő mértékű saját forrás összegével (a saját forrás – amely a támogatott program, projekt megvalósítására rendelkezésre álló, vagy az adott célra elkülönített pénzösszeg – kamattámogatásban nem részesülő pénzintézeti hitellel is biztosítható);

– vállalja, hogy a szakmailag előírt talaj-előkészítést követően a szaporítóanyag elültetését a kiadott támogatási okirat keltezésétől számított hat hónapon belül – de legalább az okirat kiadásának évében – megkezdi, és az ültetést tizenkét hónapon belül befejezi;

– vállalja, hogy a termőre fordulás időpontjáig a beruházást befejezi, és a támogatással létrehozott ültetvényt a termőre fordulást követően a támogatott hitel futamidejéig, de legalább öt évig – spárga esetében négy évig, földieper esetében három évig – rendeltetésének megfelelően hasznosítja, és vezeti a rendelet 9. számú mellékletében szereplő „Telepítési és ápolási napló"-t;

– vállalja, hogy a tervezett fejlesztés megfelel a minimális környezetvédelmi előírásoknak;

– vállalja, hogy követi a külön jogszabály szerinti helyes gazdálkodási gyakorlatot és

– kötelezi magát, hogy vállalkozása megfelel a 25/2004. (III. 3.) FVM-rendelet 10. számú melléklet szerint számított gazdaságilag életképes üzem kritériumának.

Támogatás a mezőgazdasági termelő

– tulajdonát képező vagy

– tartós – legalább a szakmailag igazolható termőre fordulást követő ötödik év végéig érvényes haszonbérleti szerződéssel – bérleményét képező, valamint

– többségi állami tulajdonban lévő gazdasági társaság vagy intézmény esetében a vagyonkezelésében lévő, belföldi földtulajdonon megvalósítani tervezett beruházáshoz igényelhető.

Nem vehető igénybe támogatás, ha az előzőekben foglaltak nem teljesülnek, továbbá:

– valótlan adatszolgáltatás esetén;

– a bérelt ingatlanon tervezett fejlesztés esetén, ha a bérleti szerződés nem biztosítja a bérlő számára kizárólagos joggal, a támogatással megvalósuló ültetvény termesztésben tartásának lehetőségét;

– ha a fejlesztés megvalósulásának helyéül szolgáló ingatlan nem per- és igénymentes.

A támogatás ültetvénytelepítéshez:

árutermelő gyümölcsös és egyéb fajok ültetvényei esetén az elismert beruházási költség legfeljebb 35%-a, de maximum 60 millió forint;

dísznövények telepítése esetén az elismert beruházási költség legfeljebb 30%-a, de maximum 3 millió forint;

üzemi törzsültetvények esetén az elismert beruházási költség legfeljebb 50%-ának megfelelő, vissza nem térítendő, fejlesztési célú támogatás nyújtható, illetve vehető igénybe, az e jogcím alapján támogatható fajok esetén, maximum 60 millió forint erejéig.

A vissza nem térítendő fejlesztési célú támogatáson felül a pénzügyi intézménytől legfeljebb tízéves időtartamra felvett, a 25/2004. (III. 3.) FVM-rendelet 2. § (1) bekezdés c) pontjában foglaltaknak megfelelő, az árutermelő gyümölcs- és egyéb fajok ültetvényei és az üzemi törzsültetvény létrehozásához 150 millió forint, a dísznövények telepítése esetén legfeljebb 6 millió forint éven túli lejáratú beruházási hitel után

– forinthitel esetén a kamatterhelés időpontjában érvényes három havi BUBOR-ral számított kamat ötven százalékának megfelelő kamattámogatás,

– devizahitel esetén a hitelszerződés szerinti kamat negyven százalékának megfelelő kamattámogatás

vehető igénybe, illetve nyújtható, de a tőkejuttatás és a kamattámogatás együttes támogatás tartalma egyik esetben sem haladhatja meg a beruházás ÁFA-nélküli összes költéségének az 50%-át.

A pályázathoz csatolni kell

– a vonatkozó jogszabályok előírásai szerinti, érvényes telepítési engedélyt (üzemi törzsültetvények esetében az OMMI-engedélye is szükséges);

– talajalkalmassági és tápanyagfeltöltési szakvéleményt;

– nyilatkozatot arról, hogy az új ültetvényen megtermelt termék értékesítése vagy feldolgozása hosszú távon biztosított (saját kapacitás, szövetkezeti kapacitás, hosszú távú – öt-tíz év – szerződés vagy szándéknyilatkozat, stb.), továbbá nyilatkozatot az ellenőrzés tűréséről a termesztésbentartási kötelezettség végéig;

– kötelezettségvállalást, hogy a beruházást a szakmai követelményeknek megfelelően végzik;

– gyümölcsös telepítése esetében: a termőhely ökológiai alkalmasságának igazolását, amelyet a Gyümölcs Termőhelyi Kataszter kezelésével megbízott Érdi Gyümölcs- és Dísznövény-termesztési Kutató, Fejlesztő Kht., illetve az általa megbízott Fertődi Gyümölcstermesztő Kutató Fejlesztő Kht. vagy az Újfehértói Gyümölcstermesztési Szaktanácsadó Kht. ad ki;

– pályázati felhívásban megjelölt egyéb igazolásokat, nyilatkozatokat (saját forrás, köztartozás-mentesség, az illetékes terméktanács javaslata, stb.).

A támogatás feltétele, hogy a mezőgazdasági termelő igazolt származású, tünetileg vírusmentes szaporítóanyagot használ, amely lehet

a) engedélyes árutermelő iskolában előállított, OMMI által ellenőrzött, minősített ültetési anyag;

b) import szaporítóanyag esetében honosító minősítéssel ellátott ültetési anyag;

c) hatóságilag ellenőrzött, igazolt eredetű alapanyag felhasználásával, házi szaporító iskolában, saját célra előállított ültetési anyag.

A támogatás feltétele továbbá dísznövény esetében legalább ötszáz négyzetméter, bogyós gyümölcsök esetében legalább ezerötszáz négyzetméter, egyéb esetekben legalább háromezer négyzetméter ültetvény telepítése.

Erdőtelepítés és fásítás támogatása

Az ország erdőterületének mennyiségi növelése, minőségi javítása és közérdekű védelmi funkciójának fejlesztése érdekében pályázat alapján fajlagos, kivételes esetekben egyedi költségvetés alapján fejlesztési célú támogatás vehető igénybe:

– az erdőtelepítés műszaki befejezéséig nem mezőgazdasági területen az új erdők telepítési munkáihoz, ideértve a tervezést, a talaj-előkészítést, az erdősítést, valamint az ápolást,

– a telepítés befejezésétől számított 10 éven belül a befejezett erdősítések ápolásához, tisztításához,

– mező- és a legelővédő erdősávok, továbbá az utak, a vasutak, a csatornák, a vízfolyások mentén, a települések bel- és külterületein a talajvédelem és egyéb védelem érdekében erdősávok, illetve fásítások tervezéséhez, kivitelezéséhez;

Erdőtelepítéshez és fásításhoz támogatás csak akkor adható, ha a kivitelezés származási igazolvánnyal minősített szaporítóanyag felhasználásával készült.

A támogatást területhez, fásítás esetén csemeteszámhoz rendelten kell meghatározni. Abban az esetben, ha az erdősítés megvalósítása közérdekből feltétlenül szükséges, de támogatással nem valósítható meg, akkor a fejlesztési támogatást egyedi létesítési költség szerint kell meghatározni. A támogatást az erdészeti hatóság által jóváhagyott terv és költségvetés alapján – a jóváhagyott összegen belül – lehet kifizetni.

Az erdőtelepítés, fásítás támogatásának módja és mértéke:

1. tervezés: beruházási keretből erdőtelepítési, valamint a térségi erdészeti és egyéb erdei közjóléti tervezést támogatni és kifizetni csak akkor lehet, ha a tervezésre az erdészeti hatóság adott megbízást, vagy a tervezést előzetesen engedélyezte:

a.) védelmi, egészségügyi-szociális, turisztikai rendeltetésű erdőtelepítések tervezéséért

10 ha feletti terület 8.000 Ft/ha

2-10 ha közötti területre 10.500 Ft/ha

2 ha alatti területre 13.300 Ft/ha

számolható el úgy, hogy a tíz hektár feletti területre elszámolható legkisebb támogatás 98.000 Ft, a kettő és tíz hektár közötti területekre 24.000 Ft,

b.) térségi erdészeti és egyéb erdei közjóléti fejlesztési tervezés egyedi árvetés alapján számolható el. A térségfejlesztéssel összefüggő területrendeltetési tervezési tevékenységen belüli erdőfejlesztési terveket az Állami Erdészeti Szolgálat készíti. Az erdőfejlesztési terv az egyes tervezési térségek meglévő erdeinek gazdasági és társadalmi szolgáltatásait, funkcióit meghatározó, ezek fejlesztését, szabályozását előíró, valamint az erdőterület növelésére vonatkozó lehetőségeket feltáró tervdokumentum, amely biztosítja az erdő, mint természeti erőforrás hosszú távú hasznosítását és védelmét, az erdők közcélú szolgáltatásainak optimális kihasználását és beillesztését a térségek területfelhasználási rendszerébe;

Az erdőtelepítés támogatása:

a.) összefüggő telepítés esetén:

(1. táblázat)

Meredek, 10 fok feletti lejtésű (géppel nem járható) lejtőkön hektáronként legalább 3.500 folyóméter hosszúságú padkakészítésért hektáronként hatvanegyezer forint számolható el e táblázat szerinti támogatáson felül. A szegélyként vagy foltokban telepített tízezer darab cserje egy hektár egyéb kemény lombos erdőtelepítéssel egyenértékű,

b.) egyedi telepítés, fásítás esetén: Ft/db

Egyedi telepítést, fásítást suhánggal, sorfával vagy szoliter cserjével kell végezni. A szoliter cserje 2-3 éves, iskolázott, ismételt visszametszéssel többszörösen elágaztatott. A támogatások a telepítés, ápolás és védekezés anyagárköltségeit is tartalmazzák. Az egyedi telepítést csak akkor szabad támogatni, ha a telepítés területtel nem számolható el. Ezt az erdészeti hatóság állapítja meg. Támogatást csak a megmaradt egyedek után lehet elszámolni,

c.) fásításhoz szükséges szaporítóanyag számlával igazolt – ÁFA-mentes – beszerzési költsége mértékéig támogatható. Ez esetben az a-b.) pontok szerinti támogatás nem számolható el;

3. a támogatások alkalmazásánál a 25/2004. (III. 3.) FVM-rendelet 11. számú mellékletben meghatározott fafajcsoportosítás alkalmazandó;

További fejlesztési támogatás számolható el a támogatás mellett a következő erdőtelepítési munkákért:

– tízezer forint számolható el hektáronként befejezéskor azokban a tölgy-, bükk- és fenyőerdő-telepítésekben, ahol az elegyfafajok aránya eléri a húsz százalékot, de nem haladja meg a harminc százalékot,

– tízezer forint számolható el hektáronként az igazoltan magtermesztő ültetvényből és törzskönyvezett magtermelő állományból származó tölgy és bükk szaporítóanyaggal az I-II. fatermési osztályú termőhelyeken végzett erdőtelepítésért az első kivitel évében. A támogatásban részesített szaporítóanyagnak az erdőrészletben egyenletes eloszlásban, a főfajra megadott törzsszám legalább hetven százalékos mértékéig jelen kell lenni,

– amennyiben az erdőtelepítés a befejezéskor vagy az ötéves felülvizsgálatkor az előzőekben meghatározott feltételeknek nem felel meg, akkor a visszafizetéskor érvényes jegybanki alapkamat kétszeres mértékének megfelelő kamattal növelve a támogatást az a.) pont esetében az erdőtelepítés befejezését követő 5. évben, a b.) pont esetében pedig az erdőtelepítés befejezésekor kell visszafizetni.

A rendeletben meghatározott, befejezett erdőtelepítések ápolási és állománynevelési (tisztítási) munkáinak támogatása esetén:

– befejezett erdőtelepítés ápolása a befejezést követő öt évig hektáronként ötezer forint,

– befejezett erdőtelepítés tisztítása a befejezést követő hat és tíz év között hektáronként ötezer forint.

Az erdőtelepítés műszaki befejezése után végzett erdőtelepítés-ápolási, -tisztítási munkák a beruházás részét képezik, amelyeket az üzemtervbe be kell vezetni.

A rendeletben foglalt valamennyi támogatáshoz az erdészeti hatóság által jóváhagyott éves költségvetés ötven százalékos mértékéig részelszámolás nyújtható be tavasszal, legkésőbb május 31-ig. A támogatás további része az év végi elszámolás elfogadása után folyósítható. A kedvezményezett a következő évre benyújtott, a hatóság által szakmailag megfelelőnek minősített pályázatában foglalt erdőtelepítési munkák (első kivitel) őszi elvégzése esetében – november 30-ig benyújtott kérelemre – az 1 éves támogatás mértékének ötven százalékáig a végelszámolásban támogatásban részesíthető, ha erre szabad keret áll rendelkezésre.

A biológiai alapok fejlesztésének támogatása

1. Növénytermesztés, kertészet, erdőgazdálkodás

A támogatás célja: a szántóföldi növénytermesztés, a szőlő-, a gyümölcs-, a zöldség-, a dísznövény-, a gyógy-, fűszer- és illóolajnövény-termesztés, valamint az erdészeti szakágazatok genetikai alapjainak fejlesztése, termesztési technológiák korszerűsítése, Ajánlati Fajtajegyzék készítése és ehhez kapcsolódóan félüzemi, illetve tájkísérletek 2004. évi beállítása.

E jogcímen pályázat alapján a következő tevékenységek céljára igényelhető támogatás:

a.) Magyarországon előállított hazai és kooperációban nemesített fajták vizsgáltatása állami elismerés céljából,

b.) Magyarországon előállított hazai és kooperációban nemesített fajták bel- és külföldi bemutatása, elterjesztése,

c.) gyümölcs, szőlő, burgonya és dohány vírusmentesítésének végzése,

d.) országos felmérés készítése a mezőgazdaság legfontosabb termékeinek minőségére és az azt befolyásoló legfontosabb ökológiai tényezők közötti összefüggésre,

e.) Ajánlati Fajtajegyzék előkészítői munkái, illetve a kiadvány elkészítése, megjelentetése,

f.) az a-c.) pontokban felsorolt tevékenységekhez, továbbá növényi szaporítóanyagok minősítéséhez szükséges speciális gépek, berendezések, specifikus kiegészítő műszerek és eszközök beszerzésére, korszerűsítésére.

A támogatás igénybevételére jogosult a fent meghatározott tevékenységeket folytató mezőgazdasági termelő.

Pályázat alapján igényelhető fejlesztési célú támogatás mértéke:

– az a-c.) pontban felsorolt feladatokhoz pályázat útján a költségek ötven százaléka, de legfeljebb négymillió forint,

– a d.) és e.) pontban megnevezett feladatokhoz pályázat útján a felmerülő költségek legfeljebb hetven százaléka,

– az f.) pontban megnevezett műszerek és eszközök áfá-t nem tartalmazó beszerzési árának, valamint a korszerűsítés összegének ötven százaléka, de legfeljebb tízmillió forint. Az ár közvetlen import esetén tartalmazza a vámot is. A támogatás ezen a címen nem vehető igénybe azokhoz az agrárgazdasági beruházásokhoz, amelyek az AVOP és a Nemzeti Vidékfejlesztési Tervben meghatározott agrár- és vidékfejlesztési célok támogatásáról külön FVM-rendelet alapján új mezőgazdasági gépek, technológiai berendezések támogatása jogcímen támogathatók.

Az a-f.) pontokban meghatározott tevékenységek támogatásához a 25/2004. (III. 3.) FVM-rendelet 33. számú melléklet szerinti költségkalkuláció felhasználásával elkészített pályázatokat, a szakmai és a pénzügyi vezető eredeti aláírásával és bélyegzővel ellátva, nyolc eredeti példányban, zárt borítékban kell benyújtani a minisztériumnak.

A benyújtás határideje: 2004. április 30.

A pályázathoz csatolni kell a 25/2004. (III. 3.) FVM-rendelet 32. számú melléklet szerinti nyilatkozatot.

A nyertes pályázóval a minisztérium szerződést köt. A szerződés szerinti támogatás hatvan százaléka előleg címén igénybe vehető. Az előleg után fennmaradó összeg végelszámolás készítése után vehető igénybe.

A végelszámolást legkésőbb november 15-ig kell benyújtani. A végelszámolás alapja az anyag-, szolgáltatás-, műszer- és eszközvásárlások kifizetett számlákkal igazolt költsége.

Az előleg és az előleg után fennmaradó összeg a 25/2004. (III. 3.) FVM-rendelet 1. számú melléklet szerinti igazolás birtokában igényelhető az illetékes adóhatóságtól.

2. Állattenyésztés

A támogatás célja az állattenyésztésről szóló 1993. évi CXIV. törvény alapján elismert fajták tenyésztési feltételeinek javítása.

Pályázat útján támogatást vehet igénybe az az igénylő, aki

a.) tenyészállatok minősítésével kapcsolatos feltételeket korszerűsíti, a teljesítményvizsgálatokhoz szükséges speciális eszközöket beszerzi,

b.) az engedélyezett mesterséges termékenyítő állomás tevékenységéhez szükséges speciális eszközöket és műszereket, fajspecifikus kiegészítő eszközöket beszerzi,

c.) tenyészállat kiállításokat rendez,

d.) mesterséges termékenyítő állomáson engedélyezett apaállatot tart.

A pályázatok útján igényelhető támogatások mértéke:

az a.) és c.) pontokban megnevezett feladatokhoz a felmerülő költségek 70%-a mértékéig, de legfeljebb 10 millió forint,

a b.) pontban megnevezett feladatokhoz a felmerülő költségek 30%-a mértékéig pályázat útján, de legfeljebb 10 millió Ft,

a d.) pontban megnevezett feladathoz az apaállatok tartási költségeinek 30%-a mértékéig, de ló és szarvasmarha esetén legfeljebb százezer forint, sertés esetén legfeljebb 30.000 forint.

A nyertes pályázóval a minisztérium szerződést köt. A szerződés szerinti támogatás hatvan százaléka előleg címén igénybe vehető. Az előleg után fennmaradó összeg végelszámolás készítése után vehető igénybe. A végelszámolást a támogatás alapját képező teljes költségfelhasználásra kell elkészíteni.

A végelszámolást legkésőbb november 15-ig kell benyújtani. A végelszámolás alapja az anyag-, szolgáltatás-, műszer- és eszközvásárlások kifizetett számlákkal igazolt költsége.

Az előleg és az előleg után fennmaradó összeg a 25/2004. (III. 3.) FVM-rendelet 1. számú melléklet szerinti igazolás birtokában igényelhető az illetékes adóhatóságtól.

Mezőhír