MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap

MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap
76/496-182 :: 30/9-439-158 :: info@mezohir.hu

Újság
2004-04
2004-07
2004-08
2004-10
2004
2004-04

MezőHír :: 2004-04

Az idők szava

A meteorológiai tavasz nem csak papíron köszöntött be, hanem látványos jelekkel adta tudtára mindenkinek: ez már az ő ideje. Az első tavaszi vasárnapon én sem engedtem meg magamnak az ebéd utáni ejtőzés örömét. A belső parancs volt az erősebb, vissza kell menni a kert végébe, folytatni az ásást, metszést, magvetést. Nem csak én voltam ezzel így szűkebb és tágabb környezetemben.

Megpróbáljuk…

Még a februári országos gépkiállításon ért az élmény, ahol mindig ráérősebbek, beszédesebbek az emberek. Nem voltak ugyan sokan, de jó kis beszélgetések kerekedtek, amelyekben nem a politikából ismert és már nagyon unalmas divatos ékesszólás, hanem a meztelen igazságot kimondó közérthető parasztnyelvezet volt a jellemző.

Agrárbéke

A gazdák több mint egy hétig tartó demonstrációját követően 2004. február 25-én, este fél 10-kor megszületett a megállapodás földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter, a mezőgazdasági érdekképviseletek, valamint a gazdademonstráció képviselői között, és a felek aláírták az erről szóló nyolcoldalas dokumentumot.

Nagy felelősség és kockázat van a napraforgó-ter...

A hazai napraforgó-termesztésben az 1999-es és a 2003-as év jelentett nagy területi felfutást, hiszen mindkét évben 500.000 ha fölé emelkedett a vetésterület.

A napraforgó gyomirtása

Magyarországon a napraforgót megközelítőleg 400 ezer ha területen termesztjük, 2003-ban azonban a vetésterület elérte az 500 ezer ha-os nagyságrendet.

Goal-erős gyomirtás a napraforgóban!

Az elmúlt éveket szélsőségesen száraz időjárás jellemezte. Ez a napraforgó fejlődésén kívül a gyomirtás hatékonyságát is befolyásolta, hiszen a legtöbb gyomirtó készítmény csak megfelelő mennyiségű csapadék esetén fejti ki a hatását.

Szaporodó gondok – sikeres megoldások

A parlagfű őshazája Észak-Amerika. Európában a 19. században még ritkaságnak számított. Németországban 1863-ban, Tirolban 1883-ban fedezték fel. Európába az amerikai gabona- és burgonyaszállítmányokkal került át, ahol az első világháború után kezdett elterjedni.

Viták középpontjában a genetikailag módosított n...

A sajtó visszatérő módon és kitüntetett figyelemmel foglalkozik egy ideje a genetikailag módosított (GM) növények szerepével, terjedésével.

A KWS kukorica fajtaajánlata

Ajánlatunkban a KWS nemesítési programjának legújabb, a mai követelményeket (nagy termőképesség, intenzív éréskori vízleadás, túlérésben is szilárd szár) minden szempontból kielégítő hibridjeit mutatjuk be.

Védjük a minőségi repcetermesztést!

Az idei tavaszra a repcetermelők eddig igazán nem panaszkodhatnak. A tél rendhagyó volt abból a szempontból, hogy szinte minden héten volt tavasz és kemény hideg váltakozva, és a hasonló kezdet az elmúlt évben is szintén gyenge terméseredményekhez vezetett.

Milyen kalászok ringanak majd az EU-tag Magyaror...

Minden előrejelzés azt mutatja, hogy a kalászosgabona-fajok pozíciója az uniós csatlakozást követően a jelenlegi helyzethez képest javulni fog. Ez a javulás elsősorban az innovatív, rugalmas, felkészült és lehetőleg tőkeerős gazdálkodók számára lesz látványos. Ugyanakkor egy új tanulási periódus kezdődik mindannyiunk számára, amely során teljes tevékenységünket át kell gondolnunk.

Intenzív kalászos termelés

„Táplálunk és védünk” program a kalászosokban

A burgonya öntözése

Napjainkban az egyes növénykultúrák vetés- és termesztésterülete – kevés kivételtől eltekintve – általában folyamatosan csökken, a termesztés koncentrálódik. A jövedelmezőség növelésének útja a termesztés intenzívebbé tétele, és így a termés mennyiségének javulása mellett magasabb minőségi paraméterek elérése. Az intenzív gazdálkodás egyik meghatározó eleme pedig a komplex módon kialakított és szakszerűen folytatott öntözéses termesztés.

A növényvédelem káros hatása a méhészetre

A mezőgazdaság egyes folyamatainak kemizálása világszerte, így hazánkban is egyre nagyobb méreteket ölt. A növényvédelmi kémia fejlődésére jellemző, hogy a forgalomban lévő hatékony növényvédő szerek (peszticidek) száma ezernél több.

Gyógyító növények III.

Cikksorozatunk eddigi részeiben olvasóink megismerkedhettek az erőspaprika, a fokhagyma, a kamilla, a galagonya, valamint a borsmenta alapvető növénytani jellemzőivel, termeszthetőségével és nem utolsósorban gyógyító, áldásos hatásával.

Korszerű anyagmozgatás – bővített termékkínálat

A hazai mezőgazdasági gépforgalmazásban a magyar gyártó cégek sajnálatosan csak 10%-os arányt képviselnek. Ennek okát érdemes lenne kutatni, de választott témánk nem ezt a szegmenset elemzi.

Sikeres év áll az Axiál Kft. mögött

2003 rekordévnek számított a mezőgéppiaci beruházások tekintetében. A mindössze másfél hónapig érvényben lévő lehetőséget, a géptámogatást igénybe véve a termelők – mintegy 8 ezren – 115 milliárd forintnál is többet költöttek gépvásárlásra.

Tavaszi Agroker bemutatókörút

Az AGROKER Kft. Kecskemét 2004 év tavaszán több gyakorlati bemutatót is tartott, melyeknek házigazdái Goldoni traktor és Nobili növényvédőgép tulajdonosok.

Kettős ünnep a Kvernelandnál

Február közepén a fővárosban rendezett fogadást a Kverneland Hungária Kft. A vendéglátókat az eseményen mások mellett Frode S. Berg, a Kverneland Group vezérigazgatója és Nagy-György János, a Kverneland Hungária Kft. ügyvezetője képviselte.

Permetezőgép-ellenőrzési rendszerek

2004. január 1-től csak olyan növényvédőgép (permetező-, csávázógép és granulátumszóró) hozható forgalomba Magyarországon, amelyre az MGI megfelelést igazoló típusengedélyt adott ki.

A növényvédelem gépei

A vegyszeres növényvédelmi eljárások a szántóföldi növénytermelési technológiák alapvető műveletei. A vegyszeres növényvédelemben szinte kizárólag permetezőgépeket alkalmaznak, a porozás, a vegyszerkenés és más módszerek használata elenyésző.

Väderstad: a magyar piac egyik legnépszerűbb gyá...

Minden korábbinál eredményesebb esztendőt zárt 2003-ban a Väderstad Magyarországon. A több mint 20 százalékos forgalomnövekedés mellett a legjelentősebb eredmény az volt, hogy a gabonavetőgépek piacán a Väderstad az ország második legkeresettebb gyártójává vált – nyilatkozta lapunknak Kalmár Tibor, a Vaderstad Kft. ügyvezetője.

„SAPARD” szárító épül Hajdúdorog és Újfehértó kö...

Fodor György mezőgazdasági vállalkozó ismert és népszerű ember szűkebb hazájában, de a térség szakmai közösségében is. Afféle úttörő, aki már a rendszerváltáskor világosan látta-tudta, mit és hogyan szeretne csinálni az új, formálódó lehetőségek között.

Élet, élet, gazdászélet, ez aztán az élet…

Kisbér település neve a lótenyésztők és a történészek fülében is egyaránt ismerősen cseng. A kisbéri félvér tenyészet éppen a közelmúltban ünnepelte alapításának 150 éves évfordulóját.

Intervitis Interfructa – Stuttgart Borászok és g...

A Messe Stuttgart és magyarországi képviselete, a Hungexpo sajtótájékoztatót tartott a Budapesti Vásárközpontban abból az alkalomból, hogy idén május 11-15. között rendezik meg Stuttgartban az Intervitis Interfructa nemzetközi bor, gyümölcs és gyümölcslé technológiai szakvásárt.

Hazánk legkisebb, de egyik leghíresebb borvidéke...

Három vulkanikus eredetű tanúhegy alkot egy borvidéket a Kisalföld és a Bakony határában: a Somló és két „kisöccse”, a Kissomlyó és a Sághegy.

Hogyan lehet egy hektáron világhírre szert tenni...

Beszélgetés Györgykovács Imrével, a Somló hegy borászával

Tavaszi munkák a szőlőben – A metszés

Mint ahogy azt már a szőlő származásáról szóló korábbi írásunkban ismertettük, a termesztett szőlőfajták őse vadon élő kúszónövényként a talajt futotta be, vagy liánszerűen fákra kapaszkodott, fürtjei kicsik, bogyói aprók és savanyú levűek voltak.

Borlovagok bálja

A Zsigmond Király Borlovagrend tagjai idén is megrendezték a már hagyományosnak mondható borlovagrendi bált, amelyen minden kedves borkedvelő hölgyet és urat szeretettel és gasztronómiai csodákkal vártak.

Betekintés az Európai Unió állatvédelmi

Mint ismeretes, hazánk ez év május elsején az EU teljes jogú tagja lesz. Az EU egy formálódó óriásállam-alakulat, amelynek egyik fő összetartó ereje, hogy tagállamai a klasszikus értelemben vett európai civilizáció részeként és részeseként határozzák meg magukat, és deklarálják, hogy melyek azok az értékek és alapelvek, amelyeket magukra nézve kötelezőnek fogadnak el, és következésképp azokat más tagországoktól is elvárják.

A kocasüldők és a kansüldők takarmányozása

A sertéságazat a hazai hústermelés közel felét adja, s ezen túlmenően a nagy mennyiségben megtermelt hazai gabonaféleségek jelentős része a sertéságazaton keresztül értékesül.

A tejtermelés gazdasági helyzete és kilátásai I.

A tejtermelés gazdasági kérdéseivel kapcsolatos tanulmányunk első részében bemutatjuk az ágazat nemzetközi tendenciáit, a termelési kapacitásokat, a nemzetközi kereskedelmet.

Magyarországi szarvasmarhafajták, illetve genotí...

A magyarországi szarvasmarha-tenyésztést az 1960-as évekig a magyartarka fajta uralta, amelyre mérsékelt színvonalú tejtermelés és jó minőségű hústermelés volt jellemző.

Ahol a legjobbak is megmérettetnek

Fábiánsebestyénben az utóbbi évtizedekben szorosan összefonódott három fogalom: a Kinizsi 2000 Rt. és a nóniusztenyészet neve, illetve az évről évre megrendezett lovasnapok.

A BULLMASZTIFF

A kutyavilág oroszlánja, félelmetes külseje ellenére békés természetű. Valamennyi őrző-védő kutya némileg elfelejtett, s nem túlságosan ismert, koronázatlan királya.

Levelesláda

A rovatvezető postájából

A gazdasági társaságok átalakulására vonatkozó f...

Ha még emlékeznek Olvasóink, 2003. októberi számunkban egyik szegedi előfizetőnk leveléből idéztünk, aki a betéti társaságának megszüntetésén és egy új társaság alapításán, vagy pedig a meglévő betéti társaság kft.-vé történő átalakításán gondolkodik.

Google