MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap

MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap
76/496-182 :: 30/9-439-158 :: info@mezohir.hu

Goal-erős gyomirtás a napraforgóban!

Az elmúlt éveket szélsőségesen száraz időjárás jellemezte. Ez a napraforgó fejlődésén kívül a gyomirtás hatékonyságát is befolyásolta, hiszen a legtöbb gyomirtó készítmény csak megfelelő mennyiségű csapadék esetén fejti ki a hatását.

2004-04
[ tartalomjegyzék ]

 

A Goal ezzel ellentétben nem igényli azt, hogy a terület megázzon. Ez hatásmódjának köszönhető: a jól elmunkált talajfelszínre kijuttatva herbicid-filmet képez, amelyen a kelő gyomoknak át kell jutniuk, miközben érintkeznek a gyomirtó szerrel, és elpusztulnak. Ez a módszer száraz körülmények között is működik. A Goal kellően hosszú tartamhatással rendelkezik ahhoz, hogy a vontatottan kelő gyomok ellen is megfelelő hatékonyságú legyen, az utóveteményre pedig semmi veszélyt nem jelent, a napraforgó betakarítása után a területen bármilyen növény vethető. A Goal herbicid-filmje mindaddig biztos védelmet nyújt, amíg a napraforgó 6-8 leveles állapotban már jól borítja a talajt, és kellő gyomelnyomó képessége megakadályozza a további gyomosodást.

A Goal kitűnően kombinálható más gyomirtó szerekkel, illetve jól kiegészíti a bedolgozásos és a kelés előtti gyomirtási technológiák hiányosságait. A területen előforduló magról kelő egyszikű gyomok ellen kitűnő megoldás, ha Treflan 48 EC-t 1,9 l/ha dózisban 6-8 cm-re, sekélyen bedolgozzuk a talajba, majd egy hét után elvetjük bele a napraforgót, és kelés előtt lekezeljük 1 l/ha dózisú Goal-lal. Mindkét hatóanyag bemosó csapadék nélkül kifejti a hatását, ami száraz körülmények között is jó gyomirtást biztosít. Egyszikűek ellen ugyancsak jó hatású, ha a Goal mellé 1-1,5 l/ha dózisú Trophy-t adunk, és a tankkeveréket kelés előtt juttatjuk ki. A kombináció jó tápanyag-ellátottságú talajokon (min. 1,5% humusz) használható. A Trophy hatáskifejtéséhez 15-20 mm bemosó csapadék szükséges.

Erős csattanó maszlag fertőzés esetén a sűrűn kelő gyomok feltörik a Goal herbicid-filmjét, ezért a gyomirtó hatást megerősíthetjük, ha a Goal mellé 1,5-2 l/ha prometrin hatóanyag tartalmú (Gesagard*, Merkazin**, Prometrex***) készítményt adunk.

Ha mezei acattal fertőzött táblára napraforgó kerül, akkor a vetőágyat korán készítsük el, hogy minél több mezei acat hajtson ki a területen. Vessük a napraforgót az acatos táblába! A vetés után, de még a napraforgó kelése előtt gyomirtsuk a területet hektáronként 1 liter Goal és 3 liter Dominator kombinációjával. A Dominator a kihajtott acatnövényeket gyökerestül elpusztítja, és a később kelő napraforgót nem károsítja. Ezzel a kombinációval nem irthatóak a később kihajtó évelő gyomok, de a már kint lévő acatok elpusztításával jelentősen csökkenthető a gyomnyomás.

Évelő egyszikű gyommal fertőzött területen Goal-os alapgyomirtás elvégzése után a kihajtó gyomok ellen (azok 15-20 cm-es nagyságánál) permetezzünk a Perenal 1-1,2 l/ha-os dózisával!

Előfordul, hogy a gyomirtás idejére a gyomok mellett már a napraforgó is kikelt. Ilyen esetben (tűzoltás jelleggel) a Goal a kultúrnövény 4 leveles nagyságáig állományban is kijuttatható. Ilyenkor a Goalt más készítménnyel nem szabad keverni, dózisa 0,8-1 l/ha. A Goal az összes kikelt gyomot leperzseli. A napraforgón jelentkező perzselés nem károsítja a hajtáscsúcsot, a növény a kezelést követően minden esetben újrahajt, a szára megvastagszik, a tányérja nagyobb lesz, terméscsökkenés nem következik be. (Ezt kísérletek hosszú sora bizonyítja, sőt a kezelés után a napraforgó kevésbé dől meg, és a szár szklerotíniafertőzés elleni ellenálló-képessége is nő.) A Goal posztemergens alkalmazása elegendő előnyt biztosít a napraforgó számára a gyomokkal szemben, amíg töltögető kultivátorral gyommentesítjük a területet. Ez az előny az igazi Goal-előny a napraforgó gyomirtásában.

Nagyobb napraforgó esetében a Goal csak levél alá permetezéssel juttatható ki, 1 l/ha dózisban. Ilyenkor a gyomokat a Goal leperzseli, és a napraforgónak csak az alsó levelei károsodnak. A kijuttatáshoz a debreceni Farmgép által gyártott Kertitox Special nevű levél alá permetező alkalmazható.

A Goal sokoldalúsága a napraforgó-termesztők számára igen előnyös, a szárazságban a Goal növeli a napraforgó termesztésének biztonságát.

Takács Attila30/351-3363Dow AgroSciences