MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap

MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap
76/496-182 :: 30/9-439-158 :: info@mezohir.hu

Szaporodó gondok – sikeres megoldások

A parlagfű őshazája Észak-Amerika. Európában a 19. században még ritkaságnak számított. Németországban 1863-ban, Tirolban 1883-ban fedezték fel. Európába az amerikai gabona- és burgonyaszállítmányokkal került át, ahol az első világháború után kezdett elterjedni.

2004-04
[ tartalomjegyzék ]

 

Térhódítása a második világháború utáni években felgyorsult, mára meghonosodott egész Dél- és Közép-Európában. Magyarországon Jávorka Sándor találta meg, Orsován, 1908-ban, majd 1922-ben tűnt fel Somogy megyei uradalmakban, és innen terjedt szét az országba.

A parlagfű magról kelő kétszikű növény. Kelése március végén indul, áprilisban már tömegesen jelenik meg. Május végére a zöme kikel, de ezután is folyamatos a kelése. A legfelső hajtások végén elhelyezkedő porzós virágok július 10-e körül jelennek meg, és óriási tömegben kezdik termelni allergén virágporukat. Egyetlen virágban 8 milliárd virágpor (pollen) termelődik. (Már 30-40 pollen/mł levegő elegendő az allergiás reakció kiváltásához.) A virágpor szóródása egészen a fagyok beálltáig állandóan tart. A termés érése a virágzással együtt folyamatos. Egy közepes növény átlagban 3000-4000 db csíraképes magot érlel. A mélyebb rétegekbe lekerült, leszántott magok akár 30-40 évig is csíraképesek maradnak.

A parlagfű rendkívül káros, igénytelen gyomnövény. Bár leginkább az enyhén savanyú homokos vályog talajokat kedveli, minden más területen is jól megél. Igénytelensége és nagy növekedési, szaporodási erélye révén a kedvezőtlenné váló környezeti viszonyok között könnyen kerekedik felül más növényeken. Az első gyomfelvételezés idején (1950) a felvételezett 350 gyomfaj közül a 21. helyről mára az 1. helyre lépett elő. Az ország 6 millió hektár mezőgazdaságilag hasznosítható területéből 5 millió hektáron megtalálható. A parlagfű magassága nagyon változó, attól függően, hogy a körülmények mennyire kedvezők a számára, a kukoricában akár a 150 cm-t is meghaladhatja. Nehezen irtható, a kapás kultúrákban több gyomirtó szerrel szemben is ellenáll. Gyorsan nő, agresszíven szívja el a tápanyagokat és a vizet, hatalmas ágas bokrai beárnyékolják a kultúrnövényeket. Négyzetméterenként néhány gyomnövény jelenléte már súlyos termésveszteséget képes okozni a kukoricában.

A Mester és a Monsoon átütő és látványos sikere

A Bayer CropScience új termékei valósággal berobbantak a piacra. Olyan új és korszerű posztemergens gyomirtó szerek, amelyek megbízható hatásúak a kukorica legfontosabb gyomnövényei ellen. A siker alapja az új foramszulfuron hatóanyag. A kezelést követően a hatóanyag gyorsan felszívódik gyomnövényekbe; az esőállóság kialakulása mindössze két óra. A kezelést követően a gyomnövények növekedése szinte azonnal leáll, majd sárgulás, vörösödés, majd csúcs- és szárbarnulás alakul ki. A gyomnövények teljes elhalása 2-4 hét után következik be, de a gyomok a kezelés után már nem jelentenek konkurenciát a kukorica számára.

Mester – az univerzális megoldás

A Mester több mint csak egy új gyomirtó szer, igazi újdonság! Új hatóanyagok kombinációja: a foramszulfuron – főleg egyszikűirtó hatású, számos kétszikű gyom elleni hatékonysággal, a jodoszulfuron pedig tovább erősíti a kétszikűek elleni hatékonyságot.

Rendkívül széles hatásspektrum

Alkalmazásával eredményesen védekezhetünk a kukoricában gyomosító legtöbb gyomnövény ellen. Hatásos olyan széleslevelű gyomok ellen is, mint a parlagfű, a disznóparéjfélék, a libatopfélék, a vadkender, a selyemmályva, a szerbtövis, a csattanó maszlag, stb.

Ajánlat alapkezelés nélküli területekre

A Mester eredményesen alkalmazható alapkezelés nélküli kukorica gyomirtására, illetve ha az alapkezelések nem sikerülnek.

Ajánlat általános gyomviszonyok esetén

A kukoricában legelterjedtebb kakaslábfű és egyéb magról kelő kétszikűek ellen a Mester 150 g/ha dózisban hatékony.

Egyszikű gyomok ellen

A Mester szintén hatékony a kukoricában gondot okozó pázsitfűfélék közül a magról kelő kakaslábfű, a perjefélék, a vadköles, a muharfélék, de még az évelő fenyércirok és a tarackbúza ellen is. Amennyiben a terület speciálisan, vagy jellemzően egyszikűekkel fertőzött, illetve ha az alapkezelés után elsősorban ezek jelentenek gondot, a Monsoon használata javasolt.

Kimagasló parlagfű elleni hatás

A Mester és a Monsoon önmagában alkalmazva is rendkívül hatékony a kukoricában a súlyos termésveszteség okozására képes, a kétszikűek közül első helyen gyomosító, valamint allergén hatása miatt szintén kiemelten fontos parlagfű ellen.

Rikk IstvánBayer CropScience