MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap

MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap
76/496-182 :: 30/9-439-158 :: info@mezohir.hu

A KWS kukorica fajtaajánlata

Ajánlatunkban a KWS nemesítési programjának legújabb, a mai követelményeket (nagy termőképesség, intenzív éréskori vízleadás, túlérésben is szilárd szár) minden szempontból kielégítő hibridjeit mutatjuk be.

2004-04
[ tartalomjegyzék ]

 

KWS 328: FAO 330. Minősítés éve: 2003

A KWS 282 genetikai bázisán kifejlesztett szemes hasznosítású kukorica hibrid. 2003-ban az OMMI kísérletekben 4,5%-al termett többet a standard átlagnál, betakarításkori szemnedvessége 0,3%-al volt alacsonyabb az átlagnál. Hasonlóan a KWS 353-hoz, ki kell emelni rendkívül jó stressztűrő képességét, amely elsősorban a jó szárazságtűrésben jelentkezik. Golyvásüszög fertőzésre nem hajlamos.

A 2003-as demo kísérleteinkben fajtáink közül leginkább Vas, Győr-Moson-Sopron és Komárom megyékben szerepelt a legjobban.

Kuxxar: FAO 340. Minősítés éve: 2004

Társ anyacégünk, a francia RAGT első Magyarországon elismert, új genetikai hátterű kétvonalas kukorica hibridje. Nyugat-Európában rendkívül népszerű kettős hasznosítású hibrid, Franciaországban és Ausztriában hivatalos standard. Magyarországon szemes kukoricaként került állami elismerésre. Szemtípusa átmenetet képez a sima és a lófogú típus között. Az állami fajtakísérletek során a három év átlagában termése meghaladta a standard átlagot (10,22 t/ha), töréskori szemnedvessége 0,5%-kal alacsonyabb, szárszilárdsági mutatója 0,3%-kal magasabb volt az átlagnál. Kisparcellás kísérleteikben jól, demo fajtasorainkban kiválóan szerepelt.

A jó szárszilárdság mellett erős, nagy tömegű gyökérzete miatt megdőlésre túlérésben sem hajlamos. A Helminthosporium fajokkal szemben nem érzékeny, golyvásüszög fertőzésre nem fogékony. Erős kezdeti növekedés és jó stressztűrő képesség jellemzi.

A talaj tápanyagtartalmát jól hasznosítja, az eltérő talajadottságokhoz jól alkalmazkodik. Próbálja ki, vesse el idén a Kuxxar-t, amelyet a KWS 328 és KWS 353 árszintjén vásárolhat meg!

KWS 353: FAO 350. Minősítés éve: 1998

A fajta kiemelkedő genetikai terméspotenciálja, generatív típusa és vitalitása nemcsak a magas egyedi produktivitásban, hanem formavilágában is kifejeződik: a kukoricacső hengeres, a szemek teljes hosszában berakódnak, ezáltal szinte a csúcsáig megtartja alapi vastagságát. A kiemelkedő termőképességét tehát új, látványos csőtípusának is köszönheti.

Érésében az intenzív szemtelítődést dinamikus vízleadás követi, miközben szára szilárd marad. Szárszilárdsága az OMMI kísérleteiben is a standardok átlagát lényegesen meghaladó volt. Ahogy azt 2002-ben és 2003-ban is bizonyította, ezeket a kedvező tulajdonságait a szárazabb években is megtartja, és stabilan, magas szinten terem.

Tápanyag reakciója kitűnő, ezért elsősorban az intenzív, félintenzív termelést folytató, profitorientált vállalkozásoknak ajánljuk. 2003-as demo kísérletekben fajtáink közül a legjobban szerepelt!

KWS 381: FAO 370. Minősítés éve: 2002.

Kimagasló termőképességét stabilan, eltérő évjáratokban is bizonyítani képes, háromvonalas, kiváló alkalmazkodóképességű szemes kukorica. A hivatalos minősítő kísérletekben 1999. és a 2000. év átlagában is az első helyen végzett. A három minősítő kísérleti év átlagában 6% terméstöbbletet produkált a standard fajták átlagához képest. Üzemi fajtakísérleteinkben méltó vetélytársa volt az éréscsoportjába tartozó bármelyik kétvonalas hibridnek.

Alacsony betakarításkori szemnedvesség jellemzi. A fajtaminősítő kísérletekben a korai sztenderdeknél 1%-kal, a későieknél 2%-kal alacsonyabb nedvességtartalommal takarították be. Aszályos évjáratokban is zöld száron érik. Szárszilárdsági hibája csupán a fele a sztenderdek átlagának.

KWS 383: FAO 380. Minősítés éve: 2001.

Üzemi csúcstermésre képes új genetikai anyaggal rendelkező, szemes kukoricatermesztésre ajánlott hibrid. Generatív erejét jelzi a csúcsig berakódó vastag cső, dús, felálló levélzet. Fattyasodásra nem hajlamos. Hatalmas zöldtömegét a tenyészidőszak végéig megőrzi, zöld száron érik. Kiváló eredményeit a kísérletekben is stabilan hozta az eltérő évjáratokban. A sztenderdek termésátlagát 8%-kal haladta meg. Több, az éréscsoportjába tartozó hibrideket is tartalmazó üzemi fajtakísérletben végzett az első helyen 2002-ben.

Kiváló tápanyag reakció, intenzív tápanyagfeltáró képesség jellemzi. Csuhélevelei a tenyészidőszak végére könynyen felnyílnak, ezáltal vízleadása rendkívül felgyorsul, alacsony szemnedvességre leszárad. Szára túlérésben sem dől meg.

KWS 1393: FAO 450. Minősítés éve: 2004.

A 400-as éréscsoportban a KWS 474 mellett a KWS fajtakínálatának új képviselője. Rendkívül ígéretes fajta, kifejezetten szemes hasznosításra ajánlott, lófogú hibrid. Az OMMI kísérletek és saját kísérleti eredményeink egyöntetűen jelzik, hogy eltérő agroökológiai viszonyok között is nagy és stabil szemtermésre képes. Kiváló kezdeti fejlődési eréllyel rendelkezik.

A 2003-as OMMI kísérletekben 5,9%-kal termett többet a standard átlagnál, 0,3%-kal alacsonyabb víztartalommal. A hibrid virágzása az utóbbi két forró nyár eleji periódust elkerülte, és kiváló termékenyülést mutatott.

Zöld asszimilációs felületét hosszú ideig megtartja, szárstabilitása nagyon jó.

KWS 474: FAO 470. Minősítés éve: 2001.

A középérésű kukoricák legjobb termőképességű hibridjeinek sorába tartozó fajta. Termesztését az ország déli megyéiben javasoljuk. Szemesként minősített, de kettős hasznosításra alkalmas kukorica hibrid.

Vékony, hosszú, hengeres cső, vékony csutka és mélyen ülő szemek jellemzik. Sötétzöld színéről könnyen felismerhető, kifejezetten generatív típus. A talaj tápanyagait jól hasznosítja, eltérő környezeti feltételek között is stabilan, megbízhatóan terem. Kevésbé intenzív, extenzívnek mondható termőhelyeken is képes hosszú csövű termésével bizonyítani, de jó termőhelyen, megfelelő agrotechnikával ősszel próbára teheti a betakarítógépeket. Vízleadása csoportjának megfelelő, a sztenderdek átlagszintjén alakul. Szárszilárdsága kitűnő.

KWS 1398: FAO 510. Minősítés éve: 2004.

A késői érésű fajtacsoport ígéretes, lófogú hibridje. Érése a késői éréscsoport elején várható, ennek megfelelő magas termésszint és érésbiztonság jellemzi.

Az OMMI kísérletekben 3 év átlagában 11,96 t/ha termése 2%-kal haladta meg a sztenderdekét, nedvességtartalma pedig 0,42%-al volt jobb. Robosztus termetéhez kiváló szárszilárdság párosul. Dús zöld levélzetét az aszályos helyeken is hosszú ideig megtartotta.

Az Ön sikere a mi eredményünk is. Válassza megbízható fajtáinkat!

Nagy Sándor - Pallós Mihály,