MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap

MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap
76/496-182 :: 30/9-439-158 :: info@mezohir.hu

Intenzív kalászos termelés

„Táplálunk és védünk” program a kalászosokban

2004-04
[ tartalomjegyzék ]

 

A cím maga akár pontatlan is lehet. Talán a „korszerű" kifejezés jobban megállja a helyét, és szemléletesebben is fejezi ki azt a technológiai folyamatot, amelyet a program magában hordoz. Az alábbiakban az őszi kalászosokra adaptált programunkat mutatjuk be.

A nitrogén és a kén kapcsolata

Az első kora tavaszi munka az őszi kalászosokban a fejtrágyázás. A nagy adagú nitrogén kijuttatása indokolt a magas hozamok elérése érdekében, de semmiképpen sem elégséges. A hasznosulás optimális esetben is pusztán 30 és 50% között alakul, ezért érdemes ennek kihasználását – a lehetőségekhez képest – növelni. Mint ismeretes, a kéntartalmú aminosavak mindegyike fehérjeépítő. A szulfhidril (SH) csoportok a fehérjékben szerkezetképzők, a diszulfid hidak (S=S) a térszerkezetet alakítják. A kén fémekkel (vas, réz) komplexeket képez, amelyek az enzimatikus folyamatokban vesznek részt. A fejtrágyázást követő kén kijuttatása tehát messzemenőkig indokolt. 5 kg/ha Cosavet® DF kipermetezése egyrészt segíti a kijuttatott nitrogén hasznosulását, másrészt a lisztharmat primer fertőzését képes késleltetni, ezáltal a későbbi lombvédelmi beavatkozások hatékonyságát is javítja. Figyelembe véve költségoldalát (kb. 1200 Ft/ha), és mérlegelve élettani szerepét, a kén kijuttatása nem lehet kérdés.

Gyomirtás

A korszerű kalászostermelés technológiájában a gyomirtás jelentősége elsősorban abban nyilvánul meg, hogy a kultúrnövényt a lehető legkorábbi időponttól kezdve a konkurenciától mentesen tartsa. Hektáronként 1000 kg szárazanyagú gyomnövény „megtermelése" 600 ezer liter vízvesztést jelent (60 mm csapadék). A preemergens gyomirtás ilyen szempontból a leghatékonyabb. Amennyiben ez nem teljesíthető, akkor a korai és a gyors hatású gyomirtásra kell koncentrálni! Ne feledjük, hogy a gyomirtás koraisága és hatásának sebessége nem csak a gyomnövények fizikai megsemmisítésével növelheti terméseinket. A gyomok jelentős része a gyökerén keresztül allelopatikus anyagokat (toxinokat) juttat a talajba. Minél később védekezünk, ezek mennyisége annál inkább nő, ami jelentős terméskiesést okozhat. Ez determinálja a felhasználható gyomirtó szerek körét is. Az Aurora® 50 WG korán, akár 0 oC körüli hőmérsékleten kijuttatható. Az Aurora Super® SG a benne lévő Mcpp miatt ugyan később permetezhető ki, de hatássebessége hasonlóan gyors, és a teljes kétszikű spektrum ellen hatékony.

Az Aurora® 50 WG és szulfonilurea gyomirtó szerek hatássebessége ragadós galaj ellen

A gyomirtással egy menetben, de a bokrosodás környékén mindenképpen ki kell juttatni a kalászosok fotoszintézisét nagyságrendekkel javító Wuxal® Réz termékünket. A réz élettani szerepét, zöldítő hatásának okait több írásunkban ismertettük már. Az is ismeretes, hogy a minőségi paraméterek alakításában döntő tényező. Alacsony hektárköltség mellett (kb. 1300 Ft/ha) jelentős terméstöbblet érhető el használatával. Hangsúlyozni szeretnénk, hogy a „Táplálunk és védünk" program egyik kulcseleme a réz használata. 2003-ban számos termelői tapasztalat is igazolta ezt, de mindenképpen ezt látszik alátámasztani a Wuxal® Réz-re való fokozott igény jelentkezése is.

Több oldalhajtás, erősebb gyökér – nagyobb termés

A program további eleme a CCC hatóanyagú Stabilan® SL. A vele kapcsolatos információkat érdemes összerendeznünk, és a saját gyakorlatunkban is kipróbálnunk. A Stabilan a gibberellin-szintézis gátlásával többek között a sejtek megnyúlásos növekedését gátolja (regulátorhatás), valamint a fejlődési szakaszok vezérlését befolyásolja, ez utóbbit a növény hormonháztartásának ideiglenes felborításával. A gátlás ideje alatt (ami a külső tényezőktől függően 3-7 nap lehet) a citokininek relatív túlsúlyba kerülnek, ami által az oldal-/mellékhajtások kialakulása, illetve erősödése dominál a növény növekedésében. Ennek figyelembevételével azokat az intenzív növekedési szakaszokat célozhatjuk meg, ahol hatásukat leginkább kifejthetik, illetve e fázisok erélyét, kondícióját kell lehetőségünk szerint úgy fokoznunk, hogy a hormonhatás minél hatékonyabb legyen. A Stabilan használatának költségoldala és az elérhető terméstöbblet kiemelkedően szignifikáns.

Lombvédelem, lombtrágyázás

A vegetáció utolsó harmadába lépve a minél nagyobb asszimilációs felület és a szemtelítődési szakasz zavartalan biztosítása a cél. A kettő együtt fontos és feltételezi is egymást. Amennyiben eddig az időpontig jól végeztük dolgunkat, kalászosunk általános állapota ezt jelzi. Itt az idő, hogy feltegyük az i-re a pontot.

A leglényegesebb technológiai elem most következik. Ezt a lépést nem szabad kihagyni, mert ez veszélyeztetné eddigi munkánk sikerét. A kalászosok szemtelítődési időszaka energia- és foszforigényes folyamat. Az ebben az időszakban bekövetkező szekunder lisztharmatfertőzés a légzés intenzitásának emelkedését vonja maga után, ami csak fokozott ATP szintézis mellett valósulhat meg. Az ATP szintézishez viszont anorganikus foszforra van szükség. A kör bezárult. Amennyiben a növény számára nincs elegendő és azonnal hozzáférhető foszfor, kettős károsodás léphet fel. 1. a légzés intenzitása és az ATP szintézis lelassul, így a növény gyorsabban fertőződik. 2. a meglévő foszforkészletek nem a szembe vándorolnak, hanem a betegség kivédéséhez szükséges energia előállítására fordítódnak.

A virágzás előtti időpontban kijuttatott Eminent® 125 SL fertőzési körülmények között is 20 napos védelmet biztosít a legfontosabb gombabetegségek ellen (lisztharmat, rozsdafélék, helmintosporium, fuzárium). A gyors felszívódás és az egyenletes eloszlás a növényben garancia a tökéletes védelemre. További előny a vizes bázisú formulációból adódó növénykímélés. A „Táplálunk és védünk" program másik sarkalatos pontja a növénybarát (vizes alapú) peszticidek alkalmazása. Az Eminent használatával kizárt a perzselés. A létfontosságú foszfor biztosítására két megoldást is kínálunk. A lényeg, hogy az elem a növény számára problémamentesen felvehető legyen, ez kevés energiát igényeljen és kímélje a növényt. Az Agriplant® termékcsalád több tagja és a Wuxal® Boron termékeink messzemenőkig alkalmasak ennek a feladatnak az ellátására, ráadásul olyan költségkörnyezetben, aminek a megtérülése szinte biztos.

A két diagrammon a „Táplálunk és védünk" program egyik 2003-as eredménye látható tavaszi árpában. Mint látható, a program remekül működött, költségoldalát nem tüntetjük fel, de nagyságrendekkel alacsonyabb a versenytársakénál.

Tamás IstvánMagyar Kwizda