MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap

MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap
76/496-182 :: 30/9-439-158 :: info@mezohir.hu

Korszerű anyagmozgatás – bővített termékkínálat

A hazai mezőgazdasági gépforgalmazásban a magyar gyártó cégek sajnálatosan csak 10%-os arányt képviselnek. Ennek okát érdemes lenne kutatni, de választott témánk nem ezt a szegmenset elemzi.

2004-04
[ tartalomjegyzék ]

 

A mezőgazdaság nem létezik anyagmozgatás nélkül. Ebben az axiómában a szakemberek egyetértenek.

Jelentős véleménykülönbség mutatkozik viszont a gépek, eszközök kiválasztása tekintetében. A teoritikusok különböző fajlagosok vizsgálatán keresztül jutnak el az optimális megoldásig, míg az empírikusok az általuk megismert tapasztalat alapján törekszenek a jó döntés meghozatalára.

Ismereteim alapján állíthatom, hogy csak a két módszer együttes alkalmazása célravezető.

Kezdjük a modern mezőgazdaság tapasztalataival. Nyugat-Európában minden harmadik traktor el van látva homlokrakodó géppel, Magyarországon minden tizedik sem.

A nyugateurópai országokban a mezőgazdasági technológiai folyamat biztonságaként akkor is igénybe veszik a traktorra szerelt rakodókat, ha egyébként rendelkeznek önjáró rakodógépekkel. Pazarlás? Nem! A bekövetkező kár meghaladhatja a jól kiválasztott rászerelt rakodógép árát, ha a legtökéletesebb gép alkalmazása során váratlan probléma keletkezik. Hiszen a rászerelt rakodógép nem igényel új traktort, csak jó hidraulikakört, tehát relatíve mindenki számára elérhető.

Az 1000 kg – 2500 kg mozgatható tömeg, 3,0–4,5 m emelőmagasság, a széleskörű opcióválasztási lehetőség ismeretében minden üzemeltető megtalálja a számára leginkább megfelelőt. Természetesen szűk területen alkalmazásukról le kell mondani, hiszen nem képesek a nullához közelítő fordulási sugárra.

A gépekhez alapfelszereltségkénti párhuzamvezető biztosítja a munkaeszköz pozicionálását. Megemlíthető a Multicoupler és Fastoutil tömlő gyorscsatlakozók és a dinamikus lökéshullámokat elnyelő nitrogénpárnás Actisoft.

Az anyagi erőforrás is befolyásolhatja a választást, mert az alapgép egységára 480.000 Ft – 1.550.000 Ft határok között mozog.

A nagydíjat nyert gép egy modulrendszerben készült rakodógép-család – „F" és „Prestige" család – legnagyobb és legkorszerűbb típusa.

Az empíriáról pedig a 100 év tapasztalat és 100.000 db működő gép a jeles bizonyítvány.

A gyártó vevőorientáltsága az egyedi problémák gyors megoldásában is bizonyítást nyert, tehát a problémák ismeretében lehetséges a választ, a megoldást megkapni, a célnak legjobban megfelelő típust kiválasztani.

(x)