MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap

MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap
76/496-182 :: 30/9-439-158 :: info@mezohir.hu

Permetezőgép-ellenőrzési rendszerek

2004. január 1-től csak olyan növényvédőgép (permetező-, csávázógép és granulátumszóró) hozható forgalomba Magyarországon, amelyre az MGI megfelelést igazoló típusengedélyt adott ki.

2004-04
[ tartalomjegyzék ]

 

Ez a kötelezettség a háti és kisüzemi permetezőkre is vonatkozik, az engedély meglétét a gyártók minden egyes gépen külön matricával kötelesek igazolni.

A jövő év elejétől azonban a már használatban lévő, üzemi teljesítményű permetező- és porlasztógépek kétévenkénti kötelező felülvizsgálatát is bevezetik, amit később várhatóan minden típusra kiterjesztenek. A vizsgálatokat az arra jogosult állomások fogják elvégezni, az ellenőrző hálózat kiépítésére azonban már idén sor kerül. Többek között erről is beszámolt dr. Dimitrievics György (MGI) azon az Agro+Mashexpo-n rendezett tájékoztatón, amelyet a Farmcenter Kft. szervezett, s ahol az ellenőrzésre alkalmas berendezést a gyakorlatban is bemutatták.

A Farmcenter Kft. a PESSL Instruments GmbH Weiz/Ausztria permetezőgép-ellenőrző berendezések kizárólagos hazai forgalmazójaként olyan berendezéseket ajánlott a jelenlévő szakemberek figyelmébe, amelyek az ellenőrző állomások felszereltségéhez nélkülözhetetlenül hozzátartoznak.

Ilyen mérőműszer:

– a sínen futó mérőkocsi a keresztirányú szórásegyenletesség meghatározására;

– a fúvókavizsgáló pad;

– a szivattyú-, átfolyás- és manométer bemérő bőrönd;

– a felfújható felfogó vályú, sátor és műszerszállító utánfutó; illetve az

– Európa-szerte bevált szoftve, a jegyzőkönyvezés és a központi nyilvántartás felé történő jelentéskötelezettség megkönnyítésére.

A bemutató résztvevői megbizonyosodhattak arról, hogy a Farmcenter Kft. komplett eszközrendszert kínál az ellenőrző hálózat állomásainak teljes felszerelésére.

A rendezvény összefoglalójaként Huszár Jenő, a Farmcenter Kft. ügyvezetője elmondta: reméli, hogy a tájékoztató és a gyakorlati bemutató együtt hatékony segítséget nyújtott a jövő év elejétől érvénybe lépő rendeletre való felkészüléshez.

TK