MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap

MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap
76/496-182 :: 30/9-439-158 :: info@mezohir.hu

Väderstad: a magyar piac egyik legnépszerűbb gyártója

Minden korábbinál eredményesebb esztendőt zárt 2003-ban a Väderstad Magyarországon. A több mint 20 százalékos forgalomnövekedés mellett a legjelentősebb eredmény az volt, hogy a gabonavetőgépek piacán a Väderstad az ország második legkeresettebb gyártójává vált – nyilatkozta lapunknak Kalmár Tibor, a Vaderstad Kft. ügyvezetője.

2004-04
[ tartalomjegyzék ]

 

– A tavaly értékesített mintegy 260 munkagép egynegyedét tették ki a Rapid vetőgépek. Hazánkban eladott érték tekintetében 2002-től piacvezetők vagyunk a gabonavető gépek csoportjában, de az eladott darabszámot vizsgálva a 2003-as év hozta el a régvárt sikert. Lényeges megemlíteni azt is, hogy a rögtörő hengerek piacán a Väderstadban gyártott hengerek a legkeresettebbek. A hazai eredmények összhangban vannak a cég a kontinensünkön betöltött szerepével, a Väderstad a folyamatos, több mint négy évtizedes jelenléte eredményeként a saját szakterületén európai viszonylatban az elsők közt szerepel, ezen belül a gabonavetőgépek tekintetében gyártmányai a legnépszerűbbek.

– Melyek azok a speciális magyar agrotechnikai jellemzők, nehézségek, amelyekre a Väderstad megfelelő megoldásokat kínál?

– A társaság hetedik esztendeje van jelen a hazai piacon, s bár évről évre jobb eredményeket érünk el, a nagyságrendi növekedést elsősorban a szemléletváltozás elmaradása akadályozza. A hazai termelők közül sokan konvencionálisan művelik a talajokat, ami nem elsősorban szántást jelent, hanem inkább a szántást és annak sokmenetes elmunkálását, ami sok nehézséget vet fel. Ezek a gondok természetesen több tényező következményei; a talajadottságokon túl a száraz évjárat és a nem megfelelő eszközök használata okozza azt, hogy nem tudunk kevés menetszámban talajt művelni.

A Väderstad erre a problémára valódi megoldást kínál, munkagépeink használatával lehetőség van a menetszám drasztikus csökkentésére, a talaj hatékonyabb és kímélőbb megművelésére, a nedvesség megőrzésére. Ez a technológia korszerű vetéstechnikával is kiegészül, mindez együtt azt eredményezi, hogy a gabonaágazatban – az idő- és költségmegtakarítás mellett – ugyanakkora területen nagyobb nyereséget lehet elérni.

– Milyen új fejlesztési irányok jellemzik a Väderstad törekvéseit? Milyen újdonságokat kínálnak partnereik számára?

– A Väderstad hosszabb távon is a gabonaágazat gépesítésének specialistájaként kívánja piaci pozícióját megerősíteni, így a kalászos gabonák sorvetőgépeit, illetve az ehhez kapcsolódó talajművelő gépeink technológiáját fejlesztjük tovább. Egészen a közelmúltig nem volt azonban olyan munkagépünk, amelyiket az alapművelésben tudtunk volna ajánlani, ez a helyzet most megváltozik. 2005-től itthon is elérhető lesz a hannoveri Agritecnikán már bemutatott, Top Down névre keresztelt kombinált talajművelő gép, amely Nagy-Britanniában és Németországban már a gyakorlatban is sikeresen vizsgázik. Mi az idei év nyarán a tarlóra hozzuk majd be, és igyekszünk nagyon sok gazdaságba elvinni, kísérleti 10-20 hektárokat megművelve népszerűsíteni. Így a sekély alapművelésre alkalmas Carrier mellett olyan géptípust kínálunk, amellyel a szántást kiváltó alapművelés megoldható. A gép 4–7 m közötti munkaszélességben áll majd rendelkezésre.

Szintén jelentős előrelépés, hogy elkészültek a Carrierek kisebb változatai, a „bébi Carrierek", ezek 3–4 méteres, függesztett kivitelű gépek, s megjelenésükkel már a 110-140 lóerő közötti teljesítménytartományban is megfelelő gépkínálattal rendelkezünk.

A fejlesztés más típusoknál is folyamatos, így például a Rapid mechanikus vetőgépeken idén mutatjuk be az Autocheck, Autopilot nevű rendszereket, amelyek a heterogén talajösszetételű táblákon lehetővé teszik a vetésmélység változásának érzékelését, illetve korrigálását. A nagy sikernek örvendő NZA kombinátorokat és a már bevált Rollex-Rexius hengereket az idei évben változatlan kivitelben kínáljuk. A Carrier tárcsás hengerboronának viszont már elérhetőek a nagyobb, 10 és 12 méteres változatai is, amelyre hazánkban is mutatkozik érdeklődés.

Tavaly mutattuk be a 6 méteres kombi – műtrágyát is kijuttató – pneumatikus vetőgépünket, amelyből jelenleg már kettő dolgozik a hazai földeken, egy újabbat pedig itt az Agro+Mashexpo kiállításon értékesítettünk.

– Több száz Väderstad gép dolgozik szerte az országban. Hogyan alakul ezzel párhuzamosan az alkatrészellátás és szervizhálózat kiépítése?

– A legfontosabb az, hogy kitűnő minőségű gépeket forgalmazunk. Emellett azonban a Väderstad alkatrész- és szervizellátása is kifejezetten jónak mondható. A hazai Väderstad maga végez minden a márkával kapcsolatos feladatot, így hálózatépítés helyett direkt értékesítési, alkatrész- és szervizellátást folytatunk.

– Milyen tendenciákra számít a májusi csatlakozás után a hazai mezőgazdaság gépesítése terén?

– Az uniós belépés kapcsán mindenki tisztában van azzal, hogy a versenyképesség növelésének egyik elsődleges záloga a megfelelő gépesítés, az elmúlt időszak erőgép-beruházásai után a következő években a korszerű, költségtakarékos, sokoldalú és tartós munkagépek beszerzése lesz a legfontosabb feladat. A javító minőségű kenyérgabonára mindig lesz kereslet, de ennek megtermeléséhez minőségi gépek kellenek. Ebben tudunk a Väderstad termékeivel a gazdák segítségére lenni.

–Misi–