MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap

MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap
76/496-182 :: 30/9-439-158 :: info@mezohir.hu

Borlovagok bálja

A Zsigmond Király Borlovagrend tagjai idén is megrendezték a már hagyományosnak mondható borlovagrendi bált, amelyen minden kedves borkedvelő hölgyet és urat szeretettel és gasztronómiai csodákkal vártak.

2004-04
[ tartalomjegyzék ]

 

Akadnak talán olyan Kedves Olvasók, akik viszonylag keveset tudnak a borlovagrendek régi és mai történetéről, éppen ezért most számba vesszük a borrendekkel kapcsolatos legfontosabb a tudnivalókat.

Származásuk

Az első borrendek a középkorban alakultak. Tagjaik a borlovagok – olyan erények mellett, mint hűség, odaadás és mértékletesség – hirdették a bor kultuszát, ápolták egy-egy borvidék hagyományait.

1960-ban alakították meg francia és belga polgárok kezdeményezésére a Bacchusi Borrendek Nemzetközi Szövetségét Párizsban (FICB – Federation des Conferies Bacchiquées). Őket egyre többen követték; hazánk borlovagjai 1978-ban csatlakoztak ehhez a szövetséghez.

Borlovagokról – számokban

Jelenleg a nemzetközi szövetség 13 ország közel 100 borrendjét ismeri, ezek több ezer taggal rendelkeznek. Magyarországon ma 34 borlovagrend működik. A borrendek alapvető célja egy-egy borvidék, termőhely, illetve annak borai hírnevének, a helyi hagyományoknak fenntartása, továbbadása. A rendek a kulturált borfogyasztás zászlóvivői, elkötelezettjei, nagykövetei. A borrendek önként vállalt céljaik megvalósításáért minden lehetőséget megragadnak, baráti társaságot, összetartó közösséget alkotva. Saját belső életük, ceremóniájuk mellett kiállításokon, borversenyeken, fesztiválokon, szüreti felvonulásokon vesznek részt.

Külső megjelenésük

Öltözékük igen ékes-díszes, palástjukat, talárjukat, zászlójukat maguk tervezik és készíttetik. Külsőségekben a lovagrendi hagyományokra támaszkodnak, de a legritkább esetben jelennek meg lóháton! Saját legendájukat, ceremóniájukat a borvidék néprajzi-történelmi-kulturális-szakmai hagyományai alapján alakítják. Maguk határozzák meg működési rendjüket, rendezvényeiket, rituáléikat és zászlósborukat. A zászlós bor a tájegység leghíresebb, legjobbnak ítélt bora.

Ki lehet borlovag?

Az alkalmasságnak nincs szakmai feltétele, de egy leendő lovagnak mindenképp ismernie és szeretnie kell a borokat. Hű elkötelezettje legyen a kulturált borfogyasztásnak, vállalnia kell a lovagi megpróbáltatásokat. Alapító tag csak az lehet, akinek a neve a borlovagrend alapító okiratában szerepel. Másik csoportot képeznek a rendes tagok, akik később csatlakoztak a lovagi közösségbe. A lovaggá avatás előtti próbatételen sikeresen kell szerepelni, a jelölt csak ezek után lehet a rend tagja. A tiszteletbeli tagok szintén a kulturált borfogyasztást hirdetik.

A Zsigmond Király Borlovagrendet 1997-ben alakította egy lelkes, borkedvelő baráti társaság az Ászár-neszmélyi Borvidéken. Nevük a tatai vár építtetőjére, Zsigmond királyra utal. Jelképük a Sturnus vulgaris – egy okos állatfajról van szó, amelyik a legkiválóbb ampelográfus (szőlőfajta-ismerő). Gondolta volna, Kedves Olvasó, hogy ez a madár a seregély? Címerükben két seregély fog közre egy szőlőfürttel teli borospoharat. Ruhájuk sötétzöld bársonyára hímezték a címert, aranysújtásos palástjukat igazi lószőrös csákó egészíti ki. Talárjuk is illik ehhez a díszes öltözékhez. A borlovagrend zászlós bora a Neszmélyi olasz rizling, egy rezeda illatú, keserűmandula ízű száraz fehérbor, amely jellegében tükrözi a borvidék sajátosságait.

A társaság által szervezett Borlovagrendi Bál immár hagyományosnak mondható. Idén Gottwald Sándor ceremóniamester szervezésében került megrendezésre, de természetesen minden tag kivette a részét a munkából.

Az ünnepséget rögtön a helyi legkiválóbb borok kóstoltatásával kezdték, majd sor került az avatási ceremóniára. Két új taggal gyarapodott a Zsigmond Király Borlovagrend, az egyikük Besenyei Ferenc (a Pannontej Rt. vezérigazgatója, a sajtok mellett borok kedvelője), a másik lovag pedig Dr. Kerekes Sándor (Bp.-i Közgazdaságtud.-i és Államig. Egyetem Gazdálkodástudományi Kar dékánja és egyben szőlősgazda). Az eseményre az összes lovag felvonult, és elfoglalta helyét a kerek asztal körül, majd Szőllősi Mihály nagymester bevezetője után Mikóczy István kancellár vezette le a ceremóniát. Három bor közül kellett kiválasztani a „zászlós" Olaszrizlinget, majd egy palackot szakszerűen felbontani, tölteni, és a poharat az eskütétel után fenékig üríteni.

A bál résztvevői az este folyamán egy gasztronómiai csoda megízlelői lehettek, Gottwald Szilárd és Ortó Gyula (a berlini szakácsolimpia 1996-os bajnoka) ételeit a lovagok által kiválasztott bor harmóniájában élvezhettük.

A vígassághoz a zenét szalon- és cigányzenekar szolgáltatta, egészen hajnalig tartott a mulatság.

Éljenek Önök is a Zsigmond Király Borlovagrend mottója szerint: „Mettűl jobb bort iszol, attúl lesz jobb véred."

Nárcisz