MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap

MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap
76/496-182 :: 30/9-439-158 :: info@mezohir.hu

Felhívás a parlagfű elleni védekezésre

A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium felhívja a földhasználók, a mezőgazdasági termelők figyelmét, hogy fokozott figyelemmel ügyeljenek a gyommentesítésre.

2004-05
[ tartalomjegyzék ]

 

A Növényvédelemről szóló 2000. évi XXXV. törvény, a 81/2003. (VII. 9.) FVM rendelettel módosított 5/2001. (I. 16.) FVM rendelet, valamint a Termőföldről szóló 1994. évi LV. törvény rendelkezik a parlagfű kötelező irtásáról, virágzás előtti kaszálásáról, illetve előírják az átmenetileg nem hasznosított területek gyommentesen tartásának kötelezettségét.

Magyarországon a szántóföldi gyomnövények közül a leggyakoribb a parlagfű (Ambrosia elatior), megelőzve több veszélyes és nehezen írtható gyomnövényt. A szántóföldi kultúrák közül elsősorban a napraforgó és a kukoricatáblák a leginkább veszélyeztetettek, nyár végén pedig a kalászos gabonák tarlói. Mindkét kultúrában hatékony gyomirtási technológiák állnak rendelkezésünkre, amelyekkel a parlagfű fertőzés visszaszorítható, szinten tartható. Hamarosan elkezdődnek a tavaszi mezőgazdasági munkák, a cukorrépa, napraforgó, kukorica vetésekkel, és az ehhez kapcsolódó növényvédelmi (gyomirtási) tevékenységekkel. A kukorica, és napraforgó vetések területe együttesen másfél millió hektár felett lesz. Ezen vetésekben a parlagfű elleni védekezésben kulcsszerepet játszik a hatékony gyomirtás

A táblaszélek, a táblák közötti utak elgyomosodása rendszeresen visszatérő probléma, a táblák vegyszeres körbeszegésével, ahol nincs más lehetőség, ott mechanikai beavatkozással kell a gyomfertőzést megszüntetni. A leghatékonyabb gyomirtási technológiák kiválasztásában minden szakmai segítséget megadnak a megyei növény- és talajvédelmi szolgálatok szakemberei, a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara tagjai is.

A növényvédelmi hatóság a nyár közepén a termelőket közvetlenül is felszólítja fertőzött területek mentesítésére. Ez évtől kezdődően a virágzás előtti időszakban a védekezést már közfelhívás útján rendelik el az illetékes hatóságok.

A kötelezettségüket elmulasztó termelők esetében külterületen a megyei növény- és talajvédelmi szolgálatok, belterületen az önkormányzatok jegyzői a termelő költségére a parlagfű kaszálását közérdekű védekezés keretében elvégeztetik. A védekezés költségeinek behajtásán túl a törvény előírásainak megfelelően a termelőt növényvédelmi bírsággal is kell sújtani.

Az FVM felhívja az érintettek figyelmét, hogy az agrártámogatások igénybevételére csak azok a termelők (földhasználók) jogosultak, akik tevékenységük során a vonatkozó jogszabályokat betartják.

(FVM)