MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap

MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap
76/496-182 :: 30/9-439-158 :: info@mezohir.hu

Újság
2004-05
2004-07
2004-08
2004-10
2004
2004-05

MezőHír :: 2004-05

Kívül-belül Európa

Európa kettészakítottságának megszüntetése lapzártánk idején még csak közeli ígéret volt. Azonban más fontos előjelek, mint az április 26-i parlamenti ülés jelezték, innen már nincs visszaút. Ugyanis az Országgyűlés két ellenszavazat mellett elfogadta az európai uniós csatlakozásról szóló szerződés kihirdetését, valamint a négy párt által jegyzett politikai üzenettel is egyetértett a döntő többség.

Felhívás a parlagfű elleni védekezésre

A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium felhívja a földhasználók, a mezőgazdasági termelők figyelmét, hogy fokozott figyelemmel ügyeljenek a gyommentesítésre.

A táblatörzskönyv, ahol a könyvelés és a műholda...

A mezőgazdasági termelés – a bonyolult biológiai és gazdasági összefüggésének eredményeként – soha nem nélkülözte a rendszerszemléletet. Nem véletlen tehát, hogy a mezőgazdasági termelést leképező információs rendszerek tervezése hoszszú évek óta a bonyolult integráltság – belső kapcsolatok feltárása és számítógépes megvalósítása – igényével történik.

A táblatörzskönyv nyilvántartási rendszere az EU...

Ma Magyarországon az Európai Unióhoz történő csatlakozás és a fokozódó minőségbiztosítási követelmények hatására egyre fontosabbá válik a mezőgazdasági eszközök és a technológiai anyagok felhasználásának pontos időbeli és térbeli nyomonkövetése.

A szaktanácsadás új értelme és felelőssége a vid...

A Vidékfejlesztési Szaktanácsadók Országos Szövetségének (VSZOSZ) elnöke, Döme Gábor személyesen is elkötelezte magát a vidékfejlesztés gondolata mellett, a szó legszorosabb értelmében.

Növelhető a repceterület hazánkban?

A repcetermesztés szempontjából igazán nem panaszkodhatunk az idei időjárásra. Már hosszú évek óta nem volt a repcére ilyen kedvező tavasz.

Minőségi búzatermesztés a Falcon felhasználásáva...

A kalász-fuzáriózis által okozott mennyiségi kár minden évben jelentős, különösen ott, ahol a védekezés elmarad. A terméskiesés mellett azonban sokféle minőségi kárt is okoz.

Jól kihasználható tartalékok

A kukorica vetése országszerte befejeződött, ezért oktalanság lenne a vetésterület növelése mellett most érvelni. Vélhetően így is többen döntöttek e nagy hagyományokkal rendelkező – igaz, nem őshonos – ipari növény termesztése mellett idén tavasszal, mint a korábbi években.

Védekezés a kukoricabogár ellen az Agro Bölcske ...

2002-ben az ország déli területén a kukoricabogár (Diabrotica virgifera virgifera LeCont) már hatalmas károkat okozott. 2003-ban a károsítás elérte Tolna megye északi részét is.

MEZEI ACAT – LONTREL 0:4

Mire képes 0,4 l/ha Lontrel? Gyökerestül irtja a legveszélyesebb évelő kétszikű gyomnövényt, a mezei acatot. A fészkesek családjába tartozó gyomok közül kiemelkedő hatékonyságú a parlagfű, a szerbtövis, a napraforgó árvakelés, az ebszikfű, a pipitérfélék, a betyárkóró, az iva, illetve az évelő és magról kelő csorbókafélék ellen. A Lontrel gyomirtóspektrumába beletartozik számos keserűfű, pillangós és ernyős virágú gyomnövény.

Vetésfehérítő bogarak

Idén sok vetésfehérítő bogár jelent meg kalászosainkban, és a számukra kedvező időjárás esetén nagy kártétel jelentkezhet.

A növények betegségei

A növénybetegség egy olyan életműködési zavar, amelynek következtében a növény gazdasági értéke csökken, termése kisebb mennyiségű, rosszabb minőségű lesz, esetleg a növény el is pusztul.

A napraforgó tápanyagellátása BIOFIT lombtrágyáv...

A napraforgó a legfontosabb olajnövényünk. Terméséből jó minőségű étolaj nyerhető, a feldolgozás folyamán keletkező melléktermék jó takarmánykiegészítő haszonállataink számára.

A kecskeméti Agroker Kft. speciális ajánlata az

A 2003. augusztusban és szeptemberben megrendezésre került kiállításokon számos, az olvasók számára már talán ismert és új termékünket mutattuk be. Ezeken a kiállításokon az első limitált széria nagyon nagy sikereket ért el. Az újonnan meghirdetett AVOP pályázathoz speciális finanszírozási lehetőséget és egy újabb limitált szériát kínálunk ügyfeleinknek, a lehető legjobb műszaki specifikációval. Az akció mellett 3 új szervizbázist alakítunk ki, így még közelebb lehetünk Önökhöz.

Zöldkorszak

Elérkezik a szálastakarmányok betakarításának ideje: a rétifüvek, a szántóföldön termesztett szálastakarmányok (lucerna, fűfélék, keverékek, stb.) kaszálása, rendkezelése, felszedése, behordása.

OLIMAC DRAGO, az „intelligens” kukoricacső-törő ...

A kukoricacsőtörő adapterekkel szemben ma a gazdálkodók – jogosan – igen sokrétű elvárásrendszert fogalmaznak meg.

Magyar Rózsák Kertje

Beszélgetés a világhírű magyar rózsanemesítővel, Márk Gergellyel

Megfontolt, biztos lépésekkel előre

Baranyában, a 6-os út és a Duna között elterülő dombvidék egyik völgyében található Szebény, ez a kevés sváb betelepültet is befogadó, alig 500 lelkes csendes, nyugodt kis község.

Az Ezerjó szerelmese

Beszélgetés Bozóky Istvánnal -- A Bakony és Vértes hegykoszorújának védelmében, Mór város szívében a Pince utcában járunk. Az egykori borászati kutatóintézet udvarán nagyszabású munkálatok folynak.

A Magyar Kwizda Kft. termékeivel összeállított s...

A gyakorlati szőlővédelem legfontosabb célja – a környezetkímélő termesztés irányelveinek szem előtt tartásával – a károkozók elleni védekezésekre felhasználható készítmények lehető legnagyobb skálájának kihasználása. A gyártók, forgalmazók egyre bővülő termékpalettájának köszönhetően ma már egyre több készítmény áll a rendelkezésünkre.

Tavaszi munkák a szőlőben – a szőlő telepítése

A szőlőültetvényt hosszú távú fenntartásra tervezzük. Az ültetvény élettartamát, terméshozamát és jövedelmezőségét döntően meghatározza a telepítés gondos előkészítése és végrehajtása.

A baromfi talppárna betegsége és megelőzésének m...

A talppárna betegség a baromfi lábvégeinek olyan gyulladásos elváltozása, amely a lábvégek bőrének a többnyire nem megfelelő minőségű alommal történő tartós érintkezés következtében alakul ki, és ráterjedhet a mélyebben elhelyezkedő szövetekre, sőt, a láb inaira, ízületeire, és amely szeptikus folyamatokat idézhet elő, majd mindezek következtében növeli az elhullás és a vágóhídi kobzás mértékét. A betegség kialakulásában azonban takarmány beltartalmi hiányosságai is közrejátszanak.

Lovak legeltetése

A tavasz beköszöntével egyre több lótartó gazda szeretné legelőre bocsájtani a lovait. Az egykor hatalmas területeken vágtázó ménesek képzete azonban mai viszonyaink között egyre inkább a múlt nosztalgiája marad, miként a csikósok, pásztorok életmódja, kultúrkincse is ma már inkább a hagyományőrző folklór része, mintsem a napi valóság.

A NÁPOLYI MASZTIFF

A nápolyi masztiffnak vérében van a gazda javainak védelme, a fajta legtöbb egyedénél ez többé-kevésbé hangsúlyozottan jelentkező természetes ösztön.

A tejtermelés gazdasági helyzete és kilátásai II...

A tejtermelés nemzetgazdasági jelentősége

Levelesláda

A rovatvezető postájából

A haszonbérleti szerződés

Egy véletlen folytán derült ki, hogy Olvasónk édesanyja után, testvérével együtt, földet örökölt, amelyet – mint kiderült – a helyi termelőszövetkezet használ hosszú évek óta. Olvasónk póthagyatéki eljárás keretében jutott hozzá jogos örökségéhez. A termelőszövetkezet illetékese Olvasónkat arról tájékoztatta, hogy mivel az ingatlan telekkönyvileg korában nem került az örökösök, azaz Olvasónk és testvére tulajdonába, ezért bérleti díjat nem áll módjukban visszamenőlegesen fizetni, a bérleti szerződés jövőre nézve történő megkötésétől azonban a téesz nem zárkózott el.

Google