MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap

MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap
76/496-182 :: 30/9-439-158 :: info@mezohir.hu

A táblatörzskönyv, ahol a könyvelés és a műholdas helymeghatározás összeér

A mezőgazdasági termelés – a bonyolult biológiai és gazdasági összefüggésének eredményeként – soha nem nélkülözte a rendszerszemléletet. Nem véletlen tehát, hogy a mezőgazdasági termelést leképező információs rendszerek tervezése hoszszú évek óta a bonyolult integráltság – belső kapcsolatok feltárása és számítógépes megvalósítása – igényével történik.

2004-05
[ tartalomjegyzék ]

 

Az itt példaként idézett mezőgazdasági integrált információs rendszer több mint 20 év és több mint 200 vállalkozás tapasztalatainak, szakmai igényeik folyamatos változásának az eredményeit tükrözik.

Ahogy azt az ábra is mutatja, a hagyományos ügyvitel, számvitel és termelésirányítás az információs rendszerben – a gazdálkodás gyakorlatában megszokott módon – azonos adatbázisra támaszkodik. Kijelenthető, hogy nincs elkülönült ügyviteli és termelésirányítási rendszer, mint ahogy a termelés értelmetlen a gazdasági kérdések figyelmen kívül hagyásával. Ez a gondolatsor persze nem zárja ki az információs rendszerek modularitásának – a modulok önálló működésének – a lehetőségét, de mindig nyitva kell hagyni a rendszer újabb modulokkal való bővítésének a lehetőségét.

Szép számmal kínálnak nálunk olyan külföldi fejlesztésű táblatörzskönyvi szoftvereket, amelyek mögött kizárt a további moduláris bővítés lehetősége. Az ilyen szoftverek azoknak a felhasználóknak kínálhatók, akik jó előre lemondanak információs rendszerük ügyviteli irányú fejlesztéséről.

Az itt példaként bemutatott integrált információs rendszer táblatörzskönyvi modulja is bevezethető önállóan (a későbbi bővítés lehetőségével) vagy az integrált rendszer részeként. Integrált rendszerben a táblatörzskönyv a rendszer három másik moduljából vesz át adatokat: a földbérletből a tábla területét, a bérből a technológiai műveleteket, a készletből a technológiához felhasznált anyagokat. Innen származik a táblatörzskönyv műveleti naplója és a permetezési napló adattartalma.

Magyarország 2004. májusi európai uniós csatlakozásával került az érdeklődés középpontjába a területalapú támogatások igényléséhez és ellenőrzéséhez szükséges – helyszíni felméréssel biztosítható – területmeghatározás. A támogatások megszerzése érdekében a szakma új fogalmakat tanult meg vagy régieket értelmezett át (blokk, parcella, MePAR).

A területalapú támogatások igényléséhez szükséges területmeghatározás és a mérési eredmények térképi megjelenítése a műholdas helymeghatározás (GPS technika) és a térinformatika segítségével lehetséges.

Az ismertetett integrált rendszer lehetővé teszi a digitális MePAR blokktérkép beolvasását és alkalmazását. Ezen kívül a példánkban bemutatott táblatörzskönyv adatai gond nélkül kerülnek fel a GPS-szel felmért táblára. Az alkalmazott terepi adatgyűjtő, térképező és navigációs szoftver – Digiterra AgroExplorer – lehetővé teszi, hogy:

– a táblatörzskönyv legfontosabb adatai grafikusan (grafikonok, színezések, egyéb jelölések segítségével) és szöveges formában is megjelenjenek a digitalizált térképen,

– ugyancsak biztosítja, hogy a területen (GPS területfelmérő eszközökkel) végzett mérések adatai valós térbeli pozícióval jelenjenek meg a térképen az EU-területalapú támogatások igénylése és területi ellenőrzése érdekében.

A bemutatott integrált információs rendszer összekapcsolása a GPS területfelmérő és térinformatikai rendszerekkel további együttgondolkodási lehetőségeket kínál a fejlesztőknek a közeli jövőre. Ezeknek a lehetőségeknek a bővebb kifejtésére ebben az írásunkban terjedelmi korlátok miatt sem vállalkozhatunk.

Az olvasó további, részletes információkhoz juthat a www.agroorg.hu, www.digiterra.hu és www.kertis.hu honlapok felkeresésével.

(x)Nyull Balázs ügyvezető - DigiTerra KFT. - Tel.: 1/225-8173 dr. Nattán István ügyvezető - Agroorganizáció Kft. - Tel.: 1/383-7738