MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap

MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap
76/496-182 :: 30/9-439-158 :: info@mezohir.hu

Kibővült támogatási lehetőségek

2004-05
[ tartalomjegyzék ]

 

EU-konform környezetben

Az Euro-Öko Farm Demonstrációs Gazdaság Projekt működésének 1998. évi megkezdése óta olyan tevékenység mellett kötelezte el magát, amely a kutatás és fejlesztés, valamint a köztermesztés között gyorsabb és hatékonyabb információátadást valósít meg. A gyakorlatban azonnal felhasználható, korszerű ismeretek átadására országosan már több mint 100 demonstrációs gazdaságban nyílik lehetőség. A projekt a jelenlegi mezőgazdasági termelést gyökeresen átalakító, forradalmian új, tudásalapú munkában elkötelezett, és minden hasonlóan gondolkodó partnert vár soraiba.

Az Euro-Öko Farm Projekt arra vállalkozik, hogy adott területeken komplexitásában vizsgálja meg az új technológiai eljárások hatásait, és az eredmények alapján ajánlásokat ad a vele elkötelezetten együttműködő partnereknek. A kidolgozott és adaptált termelési folyamatok az ökológiai rendezőelvek mellett természetesen megfelelnek – a nyereségorientált gazdálkodás alapjait garantáltan megteremtő – ökonómiai elvárásoknak is, következésképpen szavatolják a versenyképességet. A projekt által kidolgozott technológiák harmonikusan illeszkednek az EU támogatási rendszerekhez is, ami a program kiteljesedésével egyidejűleg a nemzetközi kapcsolatépítést is lehetővé tette. A pályázatokon elnyert pénzügyi források a projekttel együttműködők gazdasági előmenetelét hivatottak szolgálni.

Természetesen a projekt valamenynyi mezőgazdasági ágazatra vonatkozóan dolgozik fejlesztéseken, de tekintettel a technológiafejlesztés nagy költség- és időigényére, jelenleg a szántóföldi növénytermesztés területén rendelkezik komplett, országosan több éve működő programmal, amelyhez pályázati pénzek is elnyerhetők!

Nagy invesztícióval létrehozott, szavatolt érték

Az igen nagymértékű – és sokak számára fájdalmas – átalakulás előtt álló magyar mezőgazdaság sikeres túlélői és nyertesei azok a gazdaságok lesznek, amelyek pótlólagos forrásokat tudnak bevonni a gazdálkodás folyamatába. Ehhez a felkínált innovatív szemléletre, korszerű ismeretekre, kipróbált – adott gazdasági környezetbe ágyazott – technológiára és nem utolsósorban addicionális forrásokra van szükség. Az Euro-Öko Farm Projekt központi gazdaságaiban már korábban megtette az adaptációs lépéseket egy jól használható technológia kialakítása érdekében, ami meglehetősen költséges és többéves folyamat volt. A fejlesztési munka rendkívül sikeres és eredményes, hiszen a „Csökkentett energiaigényű, környezetkímélő növénytermesztési technológiák" program alapelveit már közel 250.000 ha-on alkalmazzák országszerte.

Funkcionális egységben a filozófia és a gépesítés

A régi munkafolyamatok többszöri ismétlése, a beavatkozások számának növelése nem jelent megoldást, csak a munka minőségének romlását és a költségek indokolatlan növekedését vonja maga után. Tudomásul kell venni, hogy a technológiafejlesztés olyan beruházásigényes folyamat, amelyet kis méretekben, tőke és koncepció híján lehetetlen megvalósítani. A siker érdekében költséges, korszerű elméletek szerint konstruált, új eszközökre van szükség – hathatós, magas támogatásokkal. A feltáró-elemző munkát az Euro-Öko Farm Projekt elvégezte, a gépesítési hátteret a technológiai szempontok szerint megtervezte. Az optimális paraméterekkel rendelkező gépek beszerzési lehetőségeit felkutatta, és közreműködik azok szakszerű működtetésében. A projektben az elsődleges szempont a komplex szemlélet, a „filozófia beültetése" a fejekbe, ami a jövő alkalmazkodó gazdálkodásának záloga.

Jelentős forrásnövekedés a talajkímélő művelési módok támogatására

A projekt sikeres munkájának eredményeként a 2004. évtől nagyságrendileg megnőtt a talajművelés környezetkímélő átalakítását célzó fejlesztések támogatása. A források továbbra is pályázatos rendszerben érhetőek el, odaítélésük a gazdálkodási formától független. A pályázatok részletes feltételeiről az alább felsorolt regionális szaktanácsadó irodáink adnak felvilágosítást:

Nyugat-dunántúli Regionális Iroda - 9200 Mosonmagyaróvár, Kossuth u. 99. Tel./fax: 96/207-704;

Dél-dunántúli Regionális Iroda - 7623 Pécs, Hőgyes Endre u. 26. - Tel.: 30/631-5689;

Észak-alföldi Regionális Iroda - 4027 Debrecen, Sétakert u. 8. - Tel.: 30/631-5692;

Dél-alföldi Regionális Iroda - 6800 Hódmezővásárhely, Széchenyi tér 1/a. - Tel./fax: 62/220-763;

(x)N.Z.-G.D.