MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap

MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap
76/496-182 :: 30/9-439-158 :: info@mezohir.hu

Növelhető a repceterület hazánkban?

A repcetermesztés szempontjából igazán nem panaszkodhatunk az idei időjárásra. Már hosszú évek óta nem volt a repcére ilyen kedvező tavasz.

2004-05
[ tartalomjegyzék ]

 

Ősszel még a későn vetett állományok is megerősödhettek, és ezek a tél folyamán sem fagytak ki. Aztán pedig rendszeresen jött az eső, mint Németországban, Hollandiában és Franciaországban szokott ilyenkor.

Aki ebben az évben szakszerűen dolgozott, illetve „megetette", megvédte a repcét és még regulátort is adott, jó termésre számíthat, ha a virágzásban is „levédi" a növényt. Május elején a repce már bőven virágzik, talán még időben jelenik meg ez az írás, bár a virágzáskori védelemről mindig szóltunk. Ezt gyakran elmulasztjuk, mert vagy nem állnak rendelkezésre növényvédő helikopterek, vagy nincs elég pénzünk – vagy éppen elfelejtettünk művelő úttal vetni, és ebben az állapotban már sajnáljuk a növényeket összetörni. Ez utóbbi valóban nem szép látvány, de a terméskiesés miatt mégis meg kell kockáztatni.

Rovarkártevők

A virágzáskori kártevők (repcebecő-gubacsszúnyog, repcebecő-ormányos) ugyanis már az elágazásokon kialakult, sok virágból lett termést veszélyeztetik. Azt a plusz magot, amiért most már nem kell mást tenni, csak ezt a védekezést, s majd a veszteségmentes betakarítást végigvinni. A tápanyagokat ugyanis már kiadtuk, a növényállomány pedig a talajban lévő víztől és tápanyagtól függően, főleg ha egy kis mikroelemmel is időben megtámogattuk, besűrűsödött. A repce virágzása közel 3 hétig is eltarthat az időjárástól függően, ezért fontos a védekezés.

A repcebecő-szúnyog már áprilistól, 13 oC felett károsít, a kártételét éréskor, a becők korai felnyílásakor veszszük észre, de erre talán még hatott a hosszú hatásidejű Nurelle D vagy Thiodán 35 EC. A repcebecő-ormányos május elején, a csapadékos április után – amikor a becők 2-6 mm hoszszúak – károsít. Ezekben az időszakokban segít igazán a sárgatálas jelzés. Virágzásban csak méhkímélő technológiát (este, napnyugta előtt lehet permetezni) alkalmazhatunk, azaz Zolone 30 WP (2,0 kg/ha) vagy Zolone 35 EC (1,7 l/ha) rovarölő szerrel permetezhetünk. Kiegészíthetjük lombtrágyával, ha úgy érezzük – ill. a növényanalízissel kapott eredmények azt mutatják –, hogy az állomány nem kapott elég tápanyagot a tavasz folyamán.

Az idei év terméseredményeiből kiindulva minden termelő eldöntheti, hogy mi az, amit másképp kell jövőre csinálnia, mert az időjárás viszonylag kegyes volt hozzánk, és ez az év már az első EU-termésünket adja. Kezdődik a verseny az EU termelőivel, illetve a támogatást már a GOFR-rendszerben kapjuk, ahol a repce azonos elbírálás alá esik a „nagy" növényeinkkel.

Az előnyét és szükségességét az állandó istállótrágya-hiány határozza majd meg, és még valami: a megújuló energianövények termelése. A műtrágyák egyre drágábbak és korlátozott a használatuk lehetősége, valamint a talajoknak feltétlenül szükségük van nagy mennyiségű kész szerves anyagra, a termőképesség megtartására.

Az angol, a cseh és az osztrák, valamint a német szakirodalom erről beszél, és a repce termőterület nagysága is ezt bizonyítja.

Nyugaton sokkal kevesebbet szántanak, mint mi, és talajaik kultúrállapota mégis jobb, nem tömik meg feleslegesen, jó időben művelik és betartják a vetésforgót. Sőt, repcét használnak zöldtrágyának a földek, valamint a környezet javítására is. Ők már régebb óta számolják a költségeket is...

A repce további nagy előnye, hogy eladható, minden mennyiséget megvesznek. Persze fontos az ár, amely mindig a világpiactól, illetve a szójaterméstől függ, de amit mi teszünk – hogy általában a „gép alól" eladjuk az árut –, az a lehető legrosszabb. Aratáskor az exportőrök mindig leviszik az árat, néhány hónap múlva (raktárba téve) sokkal nagyobb haszonnal lehetne eladni ugyanazt. A kis- és középvállalkozásoknak nincsenek raktáraik, sem a búza, sem a repce számára, pedig ez nagyon lényeges lenne. Hosszú távon mindezt meg kell oldani. Az EU-pályázatok alapján építhetők, ill. modernizálhatók a raktáraink, használjuk ki ezeket a lehetőségeket, és jobban megéri majd repcét, búzát termelni.

Egyre nagyobb jelentőség

A búza még mindig az életet jelenti, a repce pedig a búza előveteménye. A magyarországi búza mindig jó minőségű, és szükség van rá a nyugati lisztek javítására, ezért nem szabad a földet sem eladni. Azért kell a repce termesztésre odafigyelnünk, mert a jövőben sokkal nagyobb jelentőségű növény lesz, mint azt eddig hittük, csak jobban kell ügyelnünk a megfelelő termelési módszerek használatára. Megint csak azt mondhatjuk, vegyük elő a józan paraszt eszünket, mert most nagy szükség lesz rá!

dr. Eőri Teréz