MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap

MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap
76/496-182 :: 30/9-439-158 :: info@mezohir.hu

Minőségi búzatermesztés a Falcon felhasználásával

A kalász-fuzáriózis által okozott mennyiségi kár minden évben jelentős, különösen ott, ahol a védekezés elmarad. A terméskiesés mellett azonban sokféle minőségi kárt is okoz.

2004-05
[ tartalomjegyzék ]

 

Ide tartozik a vetőmag használati értékének romlása, a rossz sütőipari érték, a sör minőségének romlása, a takarmány tápértékének, fehérjetartalmának csökkenése. A legfontosabb azonban mégis a mikotoxin termelésből adódó élelmiszer- és takarmánybiztonság-csökkenés.

A fuzárium gombák által termelt mikotoxinok úgy gyógyászati, mint gazdasági szempontból a legjelentősebb természetes mérgek. Az EU-ban emberi táplálkozásra csak az 1 mg/kg alatti tételek használhatók fel.

Érdekes kérdés az ún. biotermékek kérdése. Itt ugyanis a toxinok hatványozottan jelentkezhetnek, mivel a fuzáriózis ellen hatékony növényvédő szerek használata e technológiákban tiltott. A dolog azért ellentmondásos, mert a gyenge mérgeknek számító, gyorsan lebomló fungicideknél 3-4 nagyságrenddel mérgezőbb mikotoxinok elkerülték a mozgalom híveinek figyelmét. Így éppen az a réteg válhat veszélyeztetetté, amelyik a „természetes" élelmiszerekben bízik.

Integrált szemlélet

A fuzáriózis elleni védekezés a növényvédelem egyik legnehezebb feladata. Megoldása csak integrált szemlélettel, vagyis az összes eljárás ésszerűen egyesített alkalmazásával lehetséges. Mint a járványokhoz általában, a fuzáriózis kialakulásához is az alábbi tényezők kellenek: a kórokozó jelenléte, fogékony gazdanövény, illetve a járvány kialakulásának kedvező környezet.

A kórokozó jelenlétét agronómiai és kémiai eljárásokkal csökkenthetjük. Agronómiai szempontból a fogékony gazdanövénnyel való vetésváltás kerülése és a fertőző anyag forgatásos talajműveléssel való megsemmisítése a legfontosabb. A helyes vetésváltást nehezíti, hogy a kukorica és a búza együtt szántóterületünk 50-60%-át teszi ki, így minden évben jelentős területen egymást váltják. Ugyanakkor egyre több helyen hagyják ki a talajművelési rendszerből a szántást. A kórokozó jelenlétét csökkentő kémiai eljárások (pl. tebukonazol tartalmú szerek alkalmazása csávázásra és permetezésre) jelentősége így fokozódik.

A kevésbé fogékony gazdanövény elsősorban rezisztencianemesítési kérdés, amelyben a magyar nemesítők igen szép eredményeket érnek el.

Az időjárást nem tudjuk befolyásolni, de a mikrokörnyezet már általunk is kedvezően befolyásolható a területkiválasztás, a tájolás, talajművelés, sőt, a gyomirtás segítségével.

A következő felsorolás azokat a fuzáriózisra hajlamosító tényezőket mutatja, amelyek elkerülésével a járványveszély nagymértékben csökkenthető:

  • kukorica elővetemény, a kukorica nagy aránya a vetésváltásban,
  • szántás nélküli talaj-előkészítés,
  • párás mikroklíma,
  • rövid szalmájú, szálkás kalászú, lassan elvirágzó, illetve durum fajták,
  • fertőzött vetőmag,
  • nem megfelelő készítménnyel végzett csávázás,
  • a búza virágzását megnyújtó beavatkozások (túlzott mennyiségű N-műtrágya, stb.),
  • szárrövidítő szerek alkalmazása,
  • sűrű vagy megdőlt állomány,
  • egyéb stresszhelyzetek (más betegségek korai fellépése, rovarkár, perzselés).
  • Bármelyik tényező fennállása esetén ajánlott a gabona virágzása alatt a tebukonazol tartalmú Falconnal védekezni. Több tényező meglétekor a virágzáskori célzott kezelés „szinte kötelező".

    A tebukonazol ma az egyik legjobb hatóanyag a fuzáriózis ellen. A tebukonazol tartalmú Falconnal akár 70-80% hatékonyság is elérhető a kalászt és szemet fertőző fajok ellen. A Falcon 10 napos preventív és – egyedülálló módon – 4 napos kuratív hatással rendelkezik.

    A Fusarium-fajok számára a fertőzésre optimális időszak a virágzás, mivel a kalászosok pollenje és a portokok serkentik a fuzárium konídiumok csírázását. A fertőzést ezért szinte kizárólag a virágzáskori időjárás határozza meg. Ha a fertőző anyag jelen van, akkor akár 5 mm csapadék, hosszasan magas páratartalom vagy a kalász 8 óránál tovább tartó nedves állapota (pl. harmat) is kiválthatja azt. Különösen kedvez a fertőzésnek a száraz és nedves időszakok váltakozása. Megfelelő fungicid nélkül a fertőzés ilyenkor szinte biztosan bekövetkezik.

    Hatékonyság

    A virágzásban elvégzett programszerű Falcon kezelés biztonságosabb és gazdaságosabb megoldás, mint a tünetek megjelenése utáni „tűzoltás". Ha a tünetek már megjelentek, a járvány kialakulását aligha tudjuk megakadályozni. A kezelés azonban még ekkor is célszerű, hiszen a Falcon a termés mikotoxin-tartalmát akár ezredrészére is képes csökkenteni.

    A Falcon a leghatékonyabb fuzáriózis elleni készítmények közé tartozik. Kuratív hatásával, toxintermelést gátló képességével és a fertőzési nyomáshoz rugalmasan igazítható dózisával (0,6 - 0,8 l/ha) még a fertőzésre erősen hajlamosító időjárásban és több rizikótényező fennállása esetén is biztonságos védelmet nyújt.

    (x)Farády LászlóBayer CropScience