MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap

MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap
76/496-182 :: 30/9-439-158 :: info@mezohir.hu

Védekezés a kukoricabogár ellen az Agro Bölcske Rt-ben, tapasztalatok az Invite alkalmazásáról

2002-ben az ország déli területén a kukoricabogár (Diabrotica virgifera virgifera LeCont) már hatalmas károkat okozott. 2003-ban a károsítás elérte Tolna megye északi részét is.

2004-05
[ tartalomjegyzék ]

 

A határt járva a lárvák és az imágók kártétele döbbenetes mértékű volt, néhány esetben 90-100%-os károsítást tapasztaltunk. A termelők saját bőrükön érzik a kár mértékét, hiszen a 0,6-0,8 t/ha termésátlag a 120-130 ezer Ft-os termelési költségekkel szemben bizony súlyos csapás. Sokan sajnos csak most döbbentek rá, hogy védekezni kell!

De hogyan?

1. Vetésváltással

Jó megoldás, de a termelést igen jelentős mértékben leszűkíti, és a térségükben legjövedelmezőbben termeszthető kultúrát, a kukorica területét jelentősen csökkenti.

2. Későbbi vetés

A kukoricabogár kelő lárvái nem jutnak gyökérhez, táplálék hiányában elpusztulnak. Az elmúlt év extrém száraz időjárásában a későn vetett kukoricák jövedelmezősége már a vetés pillanatában kérdéses volt. Átlagos időjárási körülmények között is rövidül a tenyészidőszak, ez pedig terméskiesést okozhat.

3. Védekezés a kártevő két fejlődési alakja ellen

Lárva elleni védekezési lehetőségek:

a, rovarölő szeres magcsávázás

b, talajfertőtlenítéssel, amit a vetéssel egymenetben a sorba adagolunk ki.

Imágó elleni védekezési eljárások:

a, hagyományos rovarölőszeres védekezés

b, Invite-os kezelés

Az Agro Bölcske Részvénytársaság 2003-ban az imágók elleni védekezési lehetőségek üzemi szintű használatát kezdte meg. Célunk volt, hogy felmérjük, milyen szintű károkozástól mentesül a kukoricaállomány a kezelések hatására. Megvizsgáltuk a kontroll területeken a károkozás mértékét a hámozott leveleken, a lerágott bajuszú és terméketlen kukoricacsöveken. Mértük a közvetlen hatást is, azt, hogy milyen mértékű a penészgombák megjelenése a károsított nővirágzatokon. A védekezésben nem részesült területeken tövenként 10-30 db kukoricabogár imágót is megszámoltunk. A csövek 20-40%-ban terméketlenek voltak, és a károsított csöveken kivétel nélkül megjelent a penészgomba fertőzés.

2003-ban az Rt. kukoricatábláin két módszert próbáltunk ki a kukoricabogár imágói ellen. A védekezéseket július 9-én és 10-én hajtottuk végre helikopterrel. A kezeléseket megelőzően a területen 5-6 db kukoricabogár imágót találtunk növényenként.

– 100 ha-on Bancol 50 WP-t alkalmaztunk,

– 300 ha-on Invite + Diabro 20 CS módszerrel védekeztünk.

1. A Bancol 50 WP-t 1 kg/ha dózisban 60 l/ha vízmennyiséggel alkalmaztuk. A repülést csak a csillagászati napnyugta után lehetett végrehajtani, méhkímélő technológiával. Ez egyben a védekezés korlátja is volt, hiszen naponta 50 ha-nál többet nem tudtunk repülni, mert besötétedett.

2. Az Invite EC-t 0,85 l/ha, a Diabro CS-t 0,15 l/ha dózisban 20 l/ha vízmennyiséggel jutattuk ki nagy cseppek – 600-800 µm – formájában. Mivel az Invite EC + Diabro 25 CS permetezés technológia méhekre teljesen veszélytelen, a védekezések nappal is folyhatnak. A kezelések alatt a hőmérséklet gyakran elérte a 35-37 °C-ot, így déli 12-től 17 óráig elővigyázatosság szempontjából a védekezést szüneteltettük. Ezt a tényt is figyelembe véve elmondhatjuk, hogy a helikopter napi teljesítménye háromszorosára növekedett, így a kukoricaterületeinken az imágók gazdasági kártételét sikerült megelőzni. Az időben elvégzett kezelések közvetett hatásaként a monokultúrás tábláinkon a következő évi lárvakelés radikális csökkenését is várjuk.

A permetezést követő nap mindkét kezelésű területen imágó számlálást végeztünk. A felvételezés eredménye: 98-100%-os mortalitás. Naponta folyamatosan figyeltük a területet, az imágó újra betelepedése kb. két hét után következett be. A területek folyamatos megfigyelése azt mutatta, hogy 0,5-1 imágót találtunk növényenként, így a védekezést nem volt indokolt megismételni.

Az Invite+Diabro módszer lényeges előnye az, hogy rendkívül környezetkímélő, méhkímélő, mert minimális rovarölőszer hatóanyagot tartalmaz. Ennek ellenére, mivel a permetlécsepp nagy mennyiségű csalétket tartalmaz, a kukoricabogár imágók előszeretettel látogatják, a benne lévő kis hatóanyagú Diabro nagy mortalitást eredményez.

A technológia további eredménye, hogy folyamatosan lehet védekezni a kukoricabogár ellen, a nap minden szakában.

A kezelt területeket összehasonlítva a kezeletlennel, háromszoros termésátlag-növekedést tapasztaltunk, méréssel. A kezeletlen kontroll átlagtermése 2 t/ha volt betakarításkor, a kezelt területek átlagtermése pedig 6 t/ha.

A kukoricabogár mindkét károsító alakja ellen tudunk védekezni, igaz, ezt még tanulni kell. Tudomásul kell vennünk azonban, hogy ezt a kártevőt 100%-osan nem lehet elpusztítani, sajnos meg kell tanulni a kártevővel együtt élni, és védekezni ellene. Tudjuk, hogy a védekezés költsége nem olcsó, ha a talajfertőtlenítés és állománykezelés költségét összeadjuk, az a 20 ezer Ft-t is meghaladhatja. Bízunk benne, hogy a kukoricának olyan ára lesz a jövőben, hogy ezeket a plusz költségeket elbírja, és továbbra is megéri a kukorica termesztése.

(x)Dr. Sűrű János növényvédelmi szakmérnökigazgató, Agro Bölcske Rt.