MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap

MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap
76/496-182 :: 30/9-439-158 :: info@mezohir.hu

MEZEI ACAT – LONTREL 0:4

Mire képes 0,4 l/ha Lontrel? Gyökerestül irtja a legveszélyesebb évelő kétszikű gyomnövényt, a mezei acatot. A fészkesek családjába tartozó gyomok közül kiemelkedő hatékonyságú a parlagfű, a szerbtövis, a napraforgó árvakelés, az ebszikfű, a pipitérfélék, a betyárkóró, az iva, illetve az évelő és magról kelő csorbókafélék ellen. A Lontrel gyomirtóspektrumába beletartozik számos keserűfű, pillangós és ernyős virágú gyomnövény.

2004-05
[ tartalomjegyzék ]

 

A mezei acat azért veszélyes, mert a teljes növény 75%-át kitevő gyökérzetének 2/3 része a 20 cm-esnél mélyebb talajrétegben található, így a mechanikai védelem (kapálás), illetve a hagyományos gyomirtó szerek nem adnak végleges eredményt, sőt, a következő szezonokban súlyosbodhat a helyzet. Egyetlen 1,5 cm-es tarackdarabjából új növény fejlődik, és 2 év alatt 60 darab ilyen növény egy focipályányi területet foglal el. Az elmúlt évek száraz időjárását a mezei acat sem kedveli, de nagyon jól tűri. Ennek oka, hogy akár 7 méteres mélységig a talajba hatoló gyökérzete kedvezőtlen körülmények között is hozzájut a megfelelő tápanyaghoz és talajnedvességhez. A mechanikai talajművelés nem képes a rizómák elpusztítására, mivel mélyszántással sem hatolunk 30-40 cm-nél mélyebbre. A hatékony védelemhez ezért szükség van vegyszeres módszerekre is, amelyek közül állományban a leghatékonyabb a Lontrel alkalmazása.

A Lontrel hatóanyaga a levélen keresztül szívódik fel, és ahogyan azt az izótópos kísérletek egyértelműen bizonyítják, gyorsan mozog a gyomnövényen belül, eljut az acat gyökerébe, és a rizómán található járulékos rügyeket is elpusztítja (1. ábra: a Lontrel hatóanyagának 33%-a 9 nap múltán már a gyökérben fejti ki hatását). Ennek köszönhető, hogy újrahajtás a Lontrellel kezelt területen abban az évben és a következő szezonban még az erősen fertőzött területeken is csak minimális mértékben jelentkezhet. Nagyon fontos, hogy a permetezést követő egy-két hétben mechanikai talajművelést ne végezzünk, hogy így biztosítsuk a rizómába történő tökéletes felszívódást. (1. kép)

Néhány technikai adat a Lontrel felhasználásáról

1. A készítmény felhasználható a következő kultúrákban: kukorica, csemege kukorica, minden gabona (sörárpa is), repce, mustár, olajretek, hagyma és cukorrépa.

2. Mákban és facéliában eseti engedéllyel használható.

3. Tölgy csemetekertben való alkalmazásával kapcsolatban jók a tapasztalatok.

4. A Lontrel dózisa 0,4 liter/ha. Gabonafélékben – ahol a vetésforgóban az utóvetemény pl. napraforgó lesz – ajánlott a Mustang 0,6 l/ha + Lontrel 0,2 l/ha kombináció alkalmazása, amely az acat napraforgóban való újrahajtását csökkenti minimálisra.

Néhány érdekesség a Lontrelről

Tudta, hogy a Lontrel hatóanyagát a gyomok gyökéren keresztül is felvehetik?

A Lontrel egyedülálló tulajdonsága, hogy a gyomok gyökerébe lejutva azon keresztül kiválasztódik a talajba, ahonnan a gyökerek újból felvehetik. Ez a hatás főleg azokon a területeken jelentkezhet, ahol mezei acat ellen alkalmazzák a készítményt.

Tudta, hogy a Lontrelt szelektivitása miatt egész fejlett gabonában és kukoricában, csemegekukoricában is használhatja?

A Lontrel minden gabonafélében (még az érzékenynek tartott tavaszi gabonákban – pl. sörárpa – is) azok zászlóslevelének megjelenéséig használható. Figyelemreméltó, hogy a csemegekukoricában a veszélyes gyomok ellen (pl. parlagfű, mezei acat, szerbtövis) a Lontrel állománykezelésre engedélyezett.

(x)Szabó IstvánDow AgroSciences30/99-66-371