MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap

MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap
76/496-182 :: 30/9-439-158 :: info@mezohir.hu

A Magyar Kwizda Kft. termékeivel összeállított szőlő növényvédelmi program tapasztalatai

A gyakorlati szőlővédelem legfontosabb célja – a környezetkímélő termesztés irányelveinek szem előtt tartásával – a károkozók elleni védekezésekre felhasználható készítmények lehető legnagyobb skálájának kihasználása. A gyártók, forgalmazók egyre bővülő termékpalettájának köszönhetően ma már egyre több készítmény áll a rendelkezésünkre.

2004-05
[ tartalomjegyzék ]

 

A növényvédelmi tervünket az évjárattól, a fajtától és az adott ültetvény előéletétől függően a szőlő két legfontosabb betegségokozója, a peronoszpóra és a lisztharmat elleni védekezésekre alapozzuk.

A réz, mint hatóanyag tradicionális eleme a szőlő növényvédelmének. A különböző rézvegyületek az első peronoszpóra elleni direkt védekezés óta egészen napjainkig hatásukat és persze árukat tekintve meghatározó szerepet töltenek be a technológiákban. A jövőre vonatkozólag nagyon fontos megjegyezni, hogy a környezetkímélő, de még a bio-technológiák is preferálják a réz hatóanyagú készítmények felhasználását a meghatározott, kijuttatható hatóanyag-mennyiség mértékéig. Mindig felvetődik a kérdés, mely fenológiai fázisban alkalmazhatjuk anélkül a készítményt, hogy a fiatal növényszöveteket is megperzselnénk vele. A Cuproxat® FW a gyári adatok szerint teljesen telített formátumú rézszulfát hatóanyagát a vegetációs időszak teljes idején szükség szerint alkalmazhatjuk. A kutatóintézetben megrendelésre elvégzett technológiai kísérletben az első kezeléstől kezdve a Cuproxat® FW készítményt alkalmaztuk a dózisok és a kijuttatás technológia minden elemének pontos betartásával. A vizsgálat évében a hajtásnövekedésre, a virágzásra vagy a későbbiekben a bogyók héjának, a levelek bőrszövetének növekedésére gyakorolt káros hatását nem tapasztaltuk.

Kijuttattuk a készítményt olyan technológiai terv szerinti összeállításban is, ahol a vegetációs időszak elején a peronoszpóra ellen egyéb más hatóanyagú vegyszert alkalmaztunk, a réz hatóanyagot pedig csak a fürtzáródást követően, az élelmezés-egészségügyi várakozási idők betartásával, két, illetve három alkalommal.

A készítmény mindkét esetben a fertőzési nyomástól függően megfelelő védelmet biztosított. A Cuproxat® FW formázása, kiszerelése, ha a permetlé készítésére az ún. „tankkeveréket" használtuk, az előkészítő szempontjából nagyon kedveltnek bizonyult.

A szőlőperonoszpóra elleni védekezés szempontjából tagadhatatlanul nehezebb az az évjárat, amikor a virágzást megelőző időszak több csapadékkal is párosul, akár a fertőzésnek kedvezőbb feltételeket, akár a permetezések elvégzésének nehézségeit nézzük. A Kupfer Fusilan® WG két eltérő hatásmechanizmusú hatóanyagot tartalmazó készítmény, amely az ilyen veszélyes időszakokban is jól alkalmazható gombaölőszer. A két megbízható hatóanyag kombinációja a virágzás körüli időszakba illeszti a felhasználás lehetőségét, általában kontakt és/vagy szisztémikus lisztharmat elleni készítménnyel párosítva.

A lisztharmat elleni védekezési technológiánkba a tetrakonazol hatóanyagú Domark® 10 EC készítményt illesztettük, számítva azokra az előnyökre, amelyeket egy a triazol típusú készítmények közé tartozó növényvédő szertől várhatunk. A tankkeverékbe a peronoszpóra elleni kontakt készítményekkel (pl. Manex® II) keverve került a Domark, a fertőzési nyomástól függően a virágzást megelőző időszaktól kezdődően blokkszerűen, kettő-három alkalommal.

A vizsgált 2002. és 2003. évben, amelyek egyébként kórtani szempontból nem voltak kifejezetten nehéznek nevezhetőek, a Domark igen jó hatékonyságúnak bizonyult.

Az ültetvényekben mindig nagy gondot jelent a több egy időben jelentkező kártevő elleni hatékony védekezések időzítése úgy, hogy ne tegyük lehetetlenné a szükséges zöldmunkák elvégzését. A Talstar® 10 EC hatóanyaga, a bifentrin idegméreg, amely hatástartamát igen hosszú ideig megőrzi, viszont ez a hatás melegvérű szervezetek esetében nem érvényesül. A hosszabb hatástartam a munkaszervezés keretein belül lehetőséget ad arra, hogy a készítményt a szőlőmolyok egyes nemzedékeinek rajzáscsúcsához időzítve lehessen kijuttatni. A Talstar® 10 EC mindkét szőlőmoly (nyerges és tarka), valamint levél- és takácsatkák ellen is felhasználható. Éppen e kettős hatása ad jelentőséget felhasználásának. Az integrált technológiába szakmailag nehezen illeszthető piretroid hatóanyag bekerülhet egy üzemi technológiába, ha a nyár közepén, esetleg a végén egy elhúzódó molyrajzás egyedei és a felszaporodó, már a rügyek felé igyekvő atkanépesség ellen egyszerre kell védekezni. Szükség esetén, természetesen a megfelelő várakozási idők betartásával, a kezelés még egyszer megismételhető.

Az ültetvényben fellépő hiánytünetek mérséklésének gyors és látványos módszere lehet a megfelelő lombtrágyával való permetezés. Technológiánkba a virágzást megelőzően a Wuxal® Kombi Bór és a további permetezési fordulók közül minden másodikban a Wuxal® Kombi Vas készítmény került beillesztésre. A rendelkezésünkre álló időszakban a készítményeknek a termés minőségét javító, matematikai módszerekkel igazolható hatását kimutatni még nem tudtuk. Ennek oka elsődlegesen az, hogy a vizsgált ültetvény alapvetően tápanyaggal jól ellátott, a vashiány sem jellemző a területen.

Nagyon fontos, hogy a készítmény a tankkeverékben jól elkeverhető legyen, ehhez erőteljesen fel kell keverni. A jól felkevert tápoldat a permetlé oldatban jól elvegyült. Kipermetezés közben és utána semmilyen esetleges mellékhatást (kikristályosodást vagy perzselést) nem tapasztaltunk.

(x)Kaptás Tibor növényvédelmi szakirányítóFVM Szőlészeti és Borászati Kutatóintézete, Eger