MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap

MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap
76/496-182 :: 30/9-439-158 :: info@mezohir.hu

A NÁPOLYI MASZTIFF

A nápolyi masztiffnak vérében van a gazda javainak védelme, a fajta legtöbb egyedénél ez többé-kevésbé hangsúlyozottan jelentkező természetes ösztön.

2004-05
[ tartalomjegyzék ]

 

A nápolyi masztiff a molosszusoktól, vagyis azoktól a harcias ebektől származik, amelyeket a régi római cirkuszi játékokban is használtak emberekkel, vadállatokkal szembeni viadalokra. Kiváló őrző-védő eb, már a megjelenése is azt sugallja, hogy ne lépjünk az általa felügyelt területre. Alapjában véve nyugodt, jóindulatú, nem támadó, a gazdájával olyan, mint egy falat kenyér. Csak akkor támad, ha parancsot kap rá. Minden körülmények között megbízható. Az egyik leghatékonyabb, legerősebb munkakutya, ezért is érdemes megismerni ezt a csodálatos fajtát.

E kutya tartásához elegendő helyre van szükség, éppen ezért tágas kertbe való, hogy az állat kielégíthesse mozgásigényét. Számára tökéletes környezet egy kertes ház, ahol szabadon mozoghat, és szemmel tarthat mindent. Az utcára nyíló kert lehetővé teszi, hogy lássa az arra járókat. Ez bizonyos mértékben erősíti territoriális ösztönét, és bizalmatlan magatartást tanúsít az idegenekkel szemben, akiket soha el nem érhet. Ha azután egy szép napon valaki betéved zárt világába, az az ő szemében már agressziónak számít, s a kutya ilyenkor az esetek többségében sajnos veszélyessé válhat. Vérében van a gazda javainak védelme, a legtöbbjüknél ez többé-kevésbé hangsúlyozottan jelentkező természetes ösztön. Puszta megjelenése már eleve szavatolja gazdája biztonságát.

Territóriumának védelme szükségszerű. Tiszteletben kell tartanunk ezt az ösztönét, hogy elkerüljük a kellemetlen meglepetéseket. Viselkedésének ismerete segít a harapásos balesetek megelőzésében, kiváltképpen gyermekek esetében! Az a legfontosabb, hogy ennek az ebnek jó kapcsolata legyen a gazdájával és az idegenekkel. Gyakorlott kézzel kell irányítani, mert csak így hozható ki belőle a nyugodt, kiegyensúlyozott viselkedés, ugyanakkor „rossz vagy inkább hozzá nem értő kezekben" felébreszthetjük elődei agresszivitását.

A kölykök bámulatosak, nehéz ellenállni annak, hogy meggondolatlan elhatározással ne szerezzünk egyet. Kizárólag akkor tegyük ezt, ha elfogulatlanul felmértük mindazokat az elvárásokat, ami egy nápolyi masztiff tartásával jár. Mérlegelnünk kell, hogy lehetőségeinken belül képesek vagyunk-e megfelelő környezetet és elegendő időt biztosítani számára. A kiskutya nagyon hamar felnőtté válik, és igényei teljesen megváltoznak.

Tökéletes alkalmazkodása az ember nagyszerű társává teszi, mégsem való mindenkinek, csak annak, aki hajlandó gyakran foglalkozni vele! A kedvtelésből tartott nápolyi masztiff esetében a tulajdonos nem minden esetben szakember, hanem olyan valaki, aki kutyája segítségével kívánja pótolni a természet iránti vonzalmát. Ezért sokszor követ el hibát, amelyet utólag nagyon nehéz kijavítani. Jobb, ha elfogadjuk a kutya fiatalos igyekezetét, és talán egy kicsit több türelemre van szükség, míg ezt vagy azt megtanulja, de egy megértő gazdával mindenre feladatra vállalkozik.

Ideális családi kutya, bár nagyságánál fogva nem igazán alkalmas lakásban való tartásra. Ha viszont mégis erre kerül a sor, akkor naponta többször kell hosszabb sétára vinni, és biztosítani kell számára a sok játékot. Szeretet nélkül ez a kutya érzéketlen és kedvetlen lesz, ha csak kennelben tartják, akkor elveszti legjobb tulajdonságait, nem lesz többé megbízható házőrző.

A fiatal egyednek annyi tapasztalatot kell szereznie házon kívül is, amennyit csak lehet. Ez az élmény a későbbi életszakaszain nyomot hagy. A más kutyákkal való találkozások során a fiatal eb számára ismerőssé válik a szociális életét szabályozó illem. Ez az ismeret fejleszti és erősíti önbizalmát. Az a kutya, amelynek ritkán adatik meg e szabályok gyakorlása, ellenkező módon fog viselkedni az ilyen találkozások alkalmával, hiszen nem volt esélye arra, hogy jobban elsajátítsa a megfelelő magatartási formákat. Ez agresszióhoz vezethet, aminek kellemetlen következményei lehetnek.

8-10 hónapos korában kell elkezdeni a kutya arra vonatkozó képzését, hogy a saját akaratát a gazdáé alá rendelje. Gyakorolni kell a behívást, az ültetést és a fektetést, vagyis az engedelmességet. Először valamilyen játékhoz kapcsolódóan kell ezt tenni. Nem szabad túlzásba vinni a gyakorlatok ismételgetését, mert a „tanítvány" elveszti a tanulás iránti lelkesedését. Mire a kölyök teljesen felnőtté válik (ez gyakran csak kétéves korban következik be!), lehiggad. A természete sokkal határozottabb lesz, megbízható, engedelmes társsá érik, aki mindenkor helyzetének megfelelően viselkedik. Amennyiben egy kutya nem követi ezt a fejlődési vonalat, és kiszámíthatatlan, engedetlen lesz, abban az esetben az ember az egyetlen, akit hibáztatni lehet, és a gazda mint nevelő, elbukott.

Több kutya tartása esetén vegyük figyelembe, hogy legjobban a kan és a szuka fér össze egymással. Nagy ritkán kanok között is kialakulhat barátság. Különösen a fiatal kan csatlakozik szívesen felnőttekhez, és rendeli alá magát. A jó barátságban lévő kutyák mindent elsöprő élvezettel és felszabadultan játszanak egymással.

A szukák közötti jó viszony nagyon bizonytalan. Különösen így van ez az ivarzás, a vemhesség és a szoptatás alatt. Ilyenkor a még addig jó barátságban levő egyedek is harcba keveredhetnek egymással. Az öregebbek néha barátságtalanul fogadják a fiatalabbakat, olykor fellökik őket, esetleg beléjük csípnek. A földre terített kiskutya a legtöbb esetben felveszi a behódolási pózt, így megmenekül a komolyabb harapástól.

A tenyésztés sok időt és pénzt igényel, nem elég, hogy a kölykök világra jönnek, ezen túl még rengeteg ápolásra, gondozásra is szükségük van. A tenyésztés hobbi, amely igen sok pénzbe kerül, sőt, gyakran rá is lehet fizetni. A kiadások sokszor nagyobbak, mint a kölykök eladásából származó bevétel. Eredményes tenyésztés nem folytatható a korszerű higiéniai előírások betartása nélkül, hiszen a nápolyi masztiff rendkívül igényes a tartással és a gondozással szemben. A tenyésztő felelőssége, hogy kizárólag egészséges utódok kerüljenek az új gazdákhoz. A genetikai alapismeretek és szemlélet is elengedhetetlen ahhoz, hogy a tenyésztő képes legyen leküzdeni a fajta tenyésztésével kapcsolatos akadályokat. Az örökléstan alkalmazása lehetőségeket nyújt a valóban szakszerű tenyésztői munka megvalósításához, ami főként az öröklődő rendellenességek kizárására vonatkozik. A tenyészegyedek gondosabb kiválogatásával, a genetikai hibákkal rendelkező kutyák tenyésztésből való kizárásával, alapos utódvizsgálattal elérhető, hogy a fajta külleme és pszichikai tulajdonságai még tovább javuljanak.

Megszületésük után néhány napig a kölykök gyarapodása csekély, de ezt követően óriási fejlődés következik be, majd 8-10 hónapos kor után ez az ütem lelassul. A kölyök a születési súlyának naponta 10 százalékával gyarapodik, a nyolcadik napig a testtömege megduplázódik, a második hétben pedig megháromszorozódik. Nincs ok az aggodalomra, ha a kicsi a születés utáni első napban parányit veszít súlyából, hiszen kétnapos korától viszont folyamatosan gyarapodik.

A nápolyi masztiff nagy termetű, robosztus őrző-védő kutya. Feje nagy és erőteljes, az arcorri rész és a koponya vonala párhuzamos. A homlok és az orrhát csatlakozása erőteljes. Állkapcsa erős. Szeme gesztenyebarna, tekintete élénk. Füle háromszög alakú, lelógó, a fejhez simuló, manapság már nem csonkolják. Nyaka közepesen hosszú és nagyon izmos. Háta egyenes, erőteljes. Mellkasa mély, széles, egészen a könyökéig ér. Hasa kissé felhúzott. Végtagjai erőscsontúak és izmosak. Csánkja kissé meredek állású. Mancsa tömör, ujjai zártak. Farka a csánk alá ér, régebben csonkolták, a tenyésztők ma már elkerülik ezt a procedúrát. Szőrzete rövid, sima fényes.

Színe kékesszürke, fekete, csíkos, csokoládébarna. A szügyön és a mancsokon gyakori a fehér szőrzet. A kan marmagassága 65-75 cm, a szukáé 60-70 cm. Testtömege: 50-70 kg.

Dr. Szinák János