MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap

MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap
76/496-182 :: 30/9-439-158 :: info@mezohir.hu

Évadzáró rendezvény a Syngentánál

A budapesti Vasúttörténeti parkban tartotta kereskedőpartnerei számára a Syngenta Kft. év végi zárórendezvényét, mely jó alkalmat adott egyrészt a 2004-es év eredményeinek bemutatására, másrészt a következő szezon újdonságainak ismertetésére is.

2005-01
[ tartalomjegyzék ]

 

Az első előadás során Pierre Cohadon, a Syngenta Kft. ügyvezetője köszöntötte a résztvevőket. Előadásában kiemelte, hogy a 2004-es szezon sikeres volt a cég számára. A magyarországi növényvédőszer-piac kb. 10%-ot nőtt, szemben a nyugat-európai tendenciákkal. Országunkban továbbra is komoly fejlődési lehetőséget lát a vállalat, hisz senki előtt nem ismeretlen, hogy a magyarországi termőtalajok több mint 50%-a kifejezetten jó minőségű. A jó termőterület mellett fontos érték a gazdálkodók által felhalmozott komoly termelési tapasztalat, szellemi tőke is. Pierre Cohadon kiemelte azt is, hogy az egyre jelentősebb európai uniós támogatások jó lehetőséget teremtenek a termelők számára.

Czigány Tibor marketing és kereskedelmi igazgató előadásában szintén érintette az EU-csatlakozás hatásait. Mindenképpen tanuló időszaknak tartja az első éveket, hisz mindenkinek meg kell ismerni az eddigiektől eltérő támogatási, pályázati, intervenciós mechanizmusokat. A termelés során az időjárás kivételesen optimális körülményeket biztosított a növénytermesztők számára, a kimagasló termésátlagok azonban szinte törvényszerűen az árak csökkenését hozták magukkal.

Növényvédelmi szempontból a gyomirtószer-forgalom kb. a korábbinak megfelelő szinten maradt, gombaölő szereknél kalászos és szőlő kultúrákban viszont jelentős többletigény lépett fel. Rövarölő szereknél új frontot nyitott a diabrotica lárva elleni talajfertőtlenítés, ez sokat lendített a szegmens eredményein.

A Syngenta 2004-ben régiós struktúráját átalakította, számos új szakembert állított munkába, sikeresen erősítette a végfelhasználókkal folytatott kapcsolatot.

A Force 1,5G piaci bevezetése a diabrotica elleni talajfertőtlenítésre sikeres volt, a készletek nem is bizonyultak elegendőnek. A Callisto-t több mint 200.000 ha fölötti területen használták, ezzel fölülmúlta a várakozásokat, és a Racer piaci pozíciója is stabilnak tekinthető. A Reglone Air számára kedvező volt az időjárás, így kb. 60% fölötti piaci részesedést értek el a desszikálás szegmensében. Az Amistar forgalma megduplázódott, ez a 2005-ben bevezetésre kerülő Amistar Extra számára jó alapot jelent.

A jövőt vizsgálva a kukorica termőterületének növekedését, a napraforgó terület stagnálását és a kalászosok visszaesését prognosztizálja a vállalat.

Kamp János két új terméket ismertetett meg a hallgatósággal. A Modus 250EC növekedésszabályozó, szárszilárdító készítmény. A szer csökkenti a gabona szárának magasságát, vastagítja azt, erősíti a gyökérzetet, így megakadályozza, hogy a növény esetleg kiforduljon a talajból. A szokásos szárszilárdító anyagokhoz képest a szernek külön előnye, hogy felhasználása rugalmasabb, a gabonának nemcsak szűk fejlődési stádiumában alkalmazható. A megkésett kezeléseknek nincs fitotoxikus hatása.

A másik új készítmény az Amistar Extra, mely elődjénél szélesebb hatásspektrummal rendelkezik, a rozsdabetegségek, a septoria és a fuzárium ellen jóval hatékonyabb. Többfunkciós készítmény, alkalmazható akár a levél, akár a kalász védelmére is. Kitűnő hatásainak köszönhetően használata extra termést és minőséget eredményezhet a kalászos kultúrákban. Nagyobb levéltömeg mellett magasabb az ezerszemtömeg, a hektolitersúly, növekszik a fehérje- és szénhidráttartalom.

Fodor Mihály