MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap

MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap
76/496-182 :: 30/9-439-158 :: info@mezohir.hu

Újság
2005-01
2005
2005-01

MezőHír :: 2005-01

Időutazás - Fent vagyunk a vonaton

Azon, hogy decemberben ér véget az egyik esztendő, s januárban kezdődik a másik, még olyan horderejű változások sem módosítanak, mint például egy rendszerváltás annak idején, vagy uniós csatlakozásunk a minap. Szóval, 2005-öt írunk és élünk.

A gyanútlanság újabb áldozatai

A szántóföldi növénytermelés sikerességének csak egyik része, ami mindenki szeme láttára zajlik a földeken.

Tapasztalatok és adatok 2004-ről - aktualitások ...

A 2004-es esztendő az átmenet éve volt a mezőgazdaságban is, az európai uniós csatlakozással alapvetően megváltoztak a gazdálkodás támogatási és piaci feltételei. Ez nagyon komoly kihívást jelentett a gazdálkodók és az intézményrendszer számára is.

Gyatrára sikeredett uniós belépő

A magyar mezőgazdaság EU-ba történő integrálódása olyannyira vontatottan halad, hogy ez még a látszólag jól felkészült, tőkeerős gazdálkodókat is meglepte.

Évadzáró rendezvény a Syngentánál

A budapesti Vasúttörténeti parkban tartotta kereskedőpartnerei számára a Syngenta Kft. év végi zárórendezvényét, mely jó alkalmat adott egyrészt a 2004-es év eredményeinek bemutatására, másrészt a következő szezon újdonságainak ismertetésére is.

Aranyak és ezüstök az EuroTier 2004 kiállításon

A kétévenként megrendezett EuroTier DLG kiállításon aranyéremmel jutalmazzák az innovatív fejlesztéseket.

Megtaláljuk-e helyünket az EU gabonapiacán?

A Szabolcs Holding - amely egy 50 milliárdos konglomerátum - malomipari divíziójának egyik cégcsoportját képező, hazai tulajdonú Alföldi Malomipari Rt. eddig 150.000 t búzát őrölt évente.

A Saaten-Union 2005-ben is TÖBBET AD!

A Saaten-Union fajták 2004-ben különösen jó évet tudhattak maguk mögött.

KWS napraforgó, hogy minden olajozottan működjön...

Borsod-Abaúj-Zemplén megye a napraforgó-termesztés egyik fellegvára.

Galera - a jól látható gyomirtás

2004 őszén egy új, az őszi és tavaszi káposztarepcében felhasználható, a kétszikű gyomok ellen kiváló hatékonyságú készítményt ismerhettek meg a termelők: a GALERA-t.

Szezonnyitás a Monsanto-nál

Lillafüreden tartotta szezonnyitó kereskedelmi találkozóját Magyarország egyik vezető vetőmagvállalata, a Monsanto. A rendezvényen elhangzott információk közül válogattunk alábbi írásunkban.

Hogyan készítsünk tápanyag-gazdálkodási tervet?

Az Agrár-Környezetvédelmi Program kapcsán egyre többet hallunk a tápanyag-gazdálkodási terv fogalmáról.

Követendő példát mutatott a Magyar Kwizda

A Magyar Kwizda év végi rendezvényén a 2004-es év tapasztalatainak értékelésén és a következő szezont érintő újdonságok bemutatásán kívül érdekes kezdeményezés tanúi lehettünk.

Cukorrépa gyomirtás - csak kíméletesen!

A 2004-es évben először alkalmazott uniós piacszabályozási rendszernek köszönhetően a cukorrépa termesztése ismét az agrárium egyik legjövedelmezőbb ágazata lett. A jó terméshez a cukorrépának kedvező esős, meleg időjárás is nagymértékben hozzájárult.

A növénytermesztési információs rendszerek új ge...

Amióta a mindenki által ismerős Commodore számítógépek megjelentek, és elérhető áron lehetett kapni őket, sokfelé, így hazánkban is elkezdődött az információgyűjtő, -elemző szoftverek felbukkanása, Táblatörzskönyv címen.

A gyümölcsfák metszése

A metszés igen fontos munka, amelynek segítségével szabályozzuk fáink növekedését és a termés mennyiségét.A metszéssel fiatal fáknál a koronaformát alakítjuk ki, termő fáknál pedig termőegyensúlyi állapotot tartunk fent, összhangba hozzuk a növekedést és a termésképzést. Így a fa mennyiségben és minőségben a legjobb termést adja.

A Väderstad bemutatja: TopDown multikultivátor

A Väderstad egy igazán sokoldalú "multikultivátor" gyártását kezdte meg 2004 tavaszán.

Jó kezekbe került a Valtra traktor Magyarországo...

A 2005. évtől a Valtra hivatalos importőre az Agroker Kft. Kecskemét. Az Agroker Kft. a Renault és Goldoni traktorokhoz választotta a Valtra traktort, mint prémium kategóriát. A három erőgépmárkával a cég traktorkínálata teljes és maximális összhangban igazodik a vevői igényekhez.

Gabonatárolás profi módon

Az Európai Unióhoz csatlakozás a magyar gazdák számára sokféle lehetőséget biztosít, de a tevékenységével kapcsolatos döntéseket ezután is minden termelőnek saját magának kell meghoznia.

10 éves a Pannonagri KFT., a STELA gabonaszárító...

Engedjék meg, hogy röviden bemutassuk társaságunkat!

Gépberuházások - kérdőjelekkel

A tavalyi esztendő mezőgazdasági eseményei semmiképpen sem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket.

Jubileum után a Matyóföldi Gépmúzeum

Negyedszázada annak, hogy Mezőkövesden megnyitotta kapuját az agrárműszaki emlékeket bemutató múzeum. A múzeum létrehozása Hajdú Ráfis János és felesége, Bakos Mária hosszú évekig tartó fáradhatatlan gyűjtőmunkájának az eredménye.

Gumiabroncs-nyomásszabályozó rendszerek a mező- ...

Minden mezőgazdálkodó, bérvállalkozó és más érdeklődő részére.

A Horsch bemutatja az új fejlesztésű vetőgépét, ...

A Horsch Európa egyik leginnovatívabb mezőgazdasági gépgyártója, az idén hozza piacra az új fejlesztésű vetőkultivátorát, amelyet az elmúlt ősz folyamán Magyarországon is nagy sikerrel teszteltek.

Újdonság a traktortechnikában

Az ODISYS a nagy érdeklődésre tekintettel kibővült programmal várja új ügyfeleit. Akár már az MTZ 82-es-t is felturbózzuk, de az igazán hatékony a Fendt 926 vagy a JD 8320.

Megszállott gépész, a terményszárítók koronázatl...

Mónus József neve önmagában is jól cseng a Hajdúságban, mezőgazdasági gépész berkekben, emellett azonban a termelői körökben is mind többen ismerik az Agrár-Euro Kft. nevét.

Gondolatok metszés előtt

A csúcsminőségű borok készítése ma már elképzelhetetlen terméskorlátozás nélkül.

Hagyomány és újdonság Hódmezővásárhelyen

2005-ben immár tizenkettedik alkalommal rendezik meg Hódmezővásárhelyen, a Kiállítási Centrumban az Alföldi Állattenyésztési Napok Szakkiállítást és Vásárt, a hozzá kapcsolódó programokkal.

Mit kell tudni a lóútlevélről?

2003. július 1-jén lépett hatályba a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter 64/2003. (VI. 16.) számú rendelete, amely a lóútlevél kiváltásáról és kezeléséről rendelkezik. Elképzelhető, hogy az érintettek közül sokan még nem figyeltek fel a rendelet megjelenésére.

Bos-Genetic: Megújult állomás - kiváló minőségű ...

2004 őszén a Martonvásár melletti Miklós majorban ünnepélyes külsőségek mellett átadták a Bos-Genetic Kft. megújult mesterséges termékenyítő állomását.

Google