MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap

MezőHír :: Független Agrárinformációs Szaklap
76/496-182 :: 30/9-439-158 :: info@mezohir.hu

A Saaten-Union 2005-ben is TÖBBET AD!

A Saaten-Union fajták 2004-ben különösen jó évet tudhattak maguk mögött.

2005-01
[ tartalomjegyzék ]

 

A Saaten-Union fajták 2004-ben különösen jó évet tudhattak maguk mögött, hiszen a köztermesztésben egyre nagyobb területen szerephez jutó őszi és tavaszi kalászosaink, kukoricáink és természetesen repcefajtáink és hibridjeink is kimagaslóan jó eredményekkel szolgálták meg a termelői bizalmat, igazolva azt, hogy fajtáink szélsőségesen eltérő időjárási körülmények között is magas jövedelmezőséget és jövedelembiztonságot jelentenek. Kiválóan szerepeltek azok a fajtajelöltjeink is, amelyek 2004-ben, ill. hamarosan állami elismerésben részesülve már 2005 tavaszán elérhetővé válnak. Ezek a sikerek az innovatív nemesítésen túl többek között annak az Európában szinte egyedülálló, Magyarországot is magában foglaló szelekciós és adaptációs kísérleti hálózatnak köszönhetőek, amelyek megalapozott információkat biztosítanak új fajtáink teljesítményére és adaptációs képességére vonatkozóan.

Jól tudjuk, hogy nem elég (de igencsak szükséges), hogy fajtáink tulajdonságai megfeleljenek a termelői és feldolgozói igényeknek, azoknak a piaci vetélytársakkal szemben is versenyképeseknek kell lenniük, ill. kapcsolódnia kell hozzájuk egy olyan "szolgáltatáscsomagnak" is, amelyben meghatározó fontosságú a termelővel, feldolgozóval folytatott folyamatos párbeszéd és együttműködés. Ezen vezérelveknek megfelelve alakítottuk ki 2005 tavaszának fajtakínálatát, és bővítettük munkatársi hálózatunkat, most már az egész országot lefedve.

Hibridkukorica

Kínálatunk érdemiekben bővül, hiszen kiemelkedő termőképességű és termésbiztonságú új hibridekkel jelenünk meg azokban a tenyészidő szegmensekben is, ahol eddig nem rendelkeztünk elismert hibridekkel.

Az igen korai csoport új elismerése a rendkívül erőteljes kezdeti fejlődésű, jó szárszilárdságú ZORBA (FAO 280), amely a 2002-2004-es vizsgálati időszakot kimagasló, rel. 111,3%-os termésteljesítménnyel és az igen korai éréscsoportra jellemzőnél is lényegesen alacsonyabb (st. fajták -0,26%) betakarításkori szemnedvességgel zárta. Termés- és ökológiai stabilitását kiválóan mutatja, hogy 2002-ben 9,3%-kal, 2003-ban 7,2%-kal, 2004-ben pedig 14,7%-kal múlta felül az összehasonlító fajták termésteljesítményét.

A következő éréscsoportban a SUM 0243 (FAO 340) új hibridünk ért el kimagasló teljesítményt. Az elmúlt három év átlagában 6% terméstöbbletet ért el a st. fajtákkal szemben, alacsony betakarításkori szemnedvesség mellett. Kiemelkedően jó stressztűrőképességét 2003-ban bizonyította, amikor rel. 117% terméseredményt ért el az OMMI fajtaminősítő kísérleteiben. 2004-ben, lényegesen jobb termesztési körülmények között is igazolta a SUM 0243 az új genetikában rejlő többletpotenciált (rel. 103,6%). Nagyüzemi viszonyok között beállított nagyszámú kísérletben igazolta, hogy a legismertebb korai hibridek versenyképes alternatívája mind extenzív, mind intenzív körülmények között, nemcsak termőképesség, de a betakarításkori szemnedvesség vonatkozásában is.

A már korábban elismerésben részesült hibridjeink közül a korai SUM 330 (SIRIUS) (FAO 330) hibridünk 2004-ben a korai éréscsoport legjobb vízleadású hibridjének bizonyult az államilag elismert hibridek kísérleteiben. Betakarításkori szemnedvessége 1,25%-kal a csoportátlag alatt volt, túlszárnyalva ezzel számos FAO 200-as hibrid vízleadását. Figyelemreméltó, hogy ezen tulajdonsága - kiváló termőképessége mellett - évjáratoktól függetlenül konzekvensen nyomon követhető az elmúlt években: 2002-ben 0,82%-kal, 2003-ban 1,45%-kal volt alacsonyabb betakarításkori szemnedvessége, mint a korai fajták átlaga.

A középérésű ZAMORA (FAO 460) 2004-ben már jelentős vetésterületen, a köztermesztés körülményei között is bizonyította, hogy kimagasló jövedelmezőséget biztosít kiváló termőképességével és az éréscsoportra jellemzőnél kedvezőbb szemnedvességével. Az államilag elismert hibridek kísérleteiben immár három éve bizonyítja termésstabilitását (2002-ben rel. 104,7%, 2003-ban rel. 105,9%, 2004-ben rel. 100,8%), hiszen szélsőségesen eltérő évjáratokban is átlag feletti teljesítményt hozott, az átlagnál kedvezőbb szemnedvesség mellett.

A STARDUR (FAO 330), ill. a SUM 490 (FAO 490) hibridek közös jellemzői, hogy kiválóan alkalmasak élelmiszeripari alapanyag (gríz, liszt) előállítására is. Elsősorban a kemény, üveges szemek, az egészséges érési folyamat, az intenzív sárga szín, a kitűnő úszási szám azok a tulajdonságok, amelyek átlagon felül alkalmassá teszik ezeket a hibrideket az élelmiszercélú feldolgozásra. Míg a STARDUR egy igen korai betakarítást tesz lehetővé, addig a SUM 490 azok számára nyújt új lehetőséget, akik az eddigi ipari kukoricák szántóföldi termőképességével voltak elégedetlenek.

Az ORANJE (URANUS) (FAO 320), mint a korai éréscsoport elején, zöldszáron érő hibrid elsősorban azok érdeklődésére tarthat számot, akik viszonylag szerényebb költségráfordítás és kedvezőtlenebb termőhelyi adottságok mellett egy korán betakarítható, kalászos előveteményeként is szóba jöhető, stabilan termő, jó alkalmazkodóképességű hibridet keresnek. Korai, hideg talajba történő vethetősége, valamint a tenyészidőszak végéig is erőteljes szára biztosítja a szárítási költségek minimalizálhatóságát, ill. korai betakaríthatóságát.

Tavaszi kalászosok

A Saaten-Union nemesítési programjaiban különösen sikeresek a tavaszi kalászosok. Európa-szerte elismert és termesztésbe vont fajták jelzik annak a nemesítői erőfeszítésnek az eredményeit, amelynek során az agronómiai tulajdonságok fejlesztésén túl a feldolgozóipar által támasztott igények figyelembe vétele is alapvető fontosságú.

Az ANNABELL sörárpa öt éve szerepel az államilag elismert fajták között, teljesítménye minden évben átlag feletti volt. A legbőtermőbb takarmányárpák termésszintjével versenyző ANNABELL évjárattól függetlenül mindig jelentős, közel 10% terméstöbbletet tudott elérni az eddigi piacos sörárpafajtákkal szemben úgy, hogy azoktól sem fehérjetartalom, sem osztályozottság tekintetében nem maradt el. Az ANNABELL 2004-től felkerült az Albadomu által ajánlott fajták listájára, így a fajta által képviselt agronómiai előnyökön túl már a kül- és belföldi értékesíthetőség biztonsága is az ANNABELL mellett szól. A Biokontroll Hungária Kht. által kezdeményezett, az organikus termesztés viszonyai között végrehajtott kísérletsorozat első évében a tavaszi árpák között az ANNABELL érte el a legmagasabb termést és a legalacsonyabb fehérjetartalmat!

A TRITON tavaszi zab elismerésével éppen akkor kezdődik meg a kimagasló termőképességű és kiváló alkalmazkodóképességű Saaten-Union zabfajták magyarországi köztermesztésbe vonása, amikor a lótenyésztés és lótartás egyre nagyobb teret nyer hazánkban. Egyedülállóan magas és stabil termőképességét már bizonyította az elmúlt évek szélsőségesen változékony időjárási körülményei között. Az eddig ismert zabfajtákat mintegy 10%-kal felülmúló termőképessége kiváló állóképességgel párosul, jelentősen javítva a zabtermesztés jövedelmezőségét.

Fehérje- és olajos növények

Étkezési és takarmánycélú szárazborsó-kínálatunk a már évek óta közkedvelt, stabil magas termésszintű GRANA fajta mellett a BARYTON és ANDRILA fajtákkal bővül 2005-ben. Új fajtáinkban a legfontosabb értékmérő tulajdonságok olyan egyedülálló kombinációban jelennek meg, amely eddig nem volt elérhető hazánkban. A BARYTON a 2002-2004-ben elért rel. 106,3%-os termésszint után 2004-ben már az elismert fajták között rel. 110,7%-kal a legnagyobb termést adó fajta lett (4,6 t/ha). Ugyancsak kimagasló az ANDRILA által képviselt teljesítményszint, hiszen a 2002-2004 között elért rel. 106,5% teljesítménye után 2004-ben rel. 104,7%-os eredménye igazolta kiváló termésstabilitását. Mindkét új fajtánk állóképessége kiemelkedően jó a jelenlegi fajták között.

Klasszikus zöldtakarmánycélú hasznosításra ajánlott a FLORIDA borsó, amely kiváló magtermés mellett magas szárazanyag- és alacsony tannintartalmú nagy zöldtömeget ad. Betegségekre nem fogékony, alacsony ezermagtömegének köszönhetően kedvező a vetőmag hektárköltsége.

A HEROS tavaszi repcefajtánk termesztése korai kitavaszodás és a múlt évihez hasonlóan kedvező termesztési feltételek esetén jövedelmező alternatíva lehet. A korai vetést, a kiegyensúlyozott tápanyagellátást, valamint a konzekvens növényvédelmet 2-2,5 t/ha terméssel és 42% feletti olajtartalommal képes meghálálni. Fejlődési ritmusa az őszi káposztarepcénél lassúbb, annál 2-3 héttel későbbi.

Összegezve elmondhatjuk, hogy a Saaten-Union 2005 tavaszára ismét TÖBBET AD, hiszen az erősödő vevőkapcsolatok és a nagy vetésterületű kultúrák mellett a kisebb jelentőségűnek tartott növényfajok esetében is olyan fajtakínálattal jelenik meg, amely érzékelhető módon emeli az adott faj termesztésének jövedelmezőségét. Részletesebb információkért keressék munkatársainkat, ill. az ismert vetőmag-forgalmazókat!

Saaten-Union Hungária Kft.